Loading...
Pobřeží severního a Baltského moře patří k nejoblíbenějším prázdninovým regionům v Německu a to z dobrého důvodu: vedle zaručeného odpočinku, který vás čeká během dne na pláži, vás zvou k návštěvě okouzlující německá města a vesnice. Především tradiční bývalá hanzovní města se svými krásnými budovami z doby rozkvětu velkého obchodního spolku zprostředkovávají živoucí obraz německých dějin a lákají stavebními památkami a muzei spoustu návštěvníků. Rovinatá a rozsáhlá oblast podél pobřeží láká k dlouhým projížďkám na kole, při kterých vás fascinují krásné majáky díky své nezaměnitelní architektuře. Po dni plném zážitků si můžete vychutnat kulinářské lahůdky v některé z restaurací u pobřeží. Ryba zde nechybí téměř v žádném jídelním lístku. Je už po tisíciletí nejdůležitějším pokrmem v regionu a dodnes také tím nejchutnějším. Čersvé ryby přímo z rybářské lodi V rybářském přístavu nabízejí rybáři z Travemünde každý den své čerstvě nachytané zboží. Milovníci ryb si mohou koupit makrely, pstruhy, candáty a spoustu dalších druhů ryb přímo z rybářského člunu. Sleď Už na jaře připlouvají sledi k pobřeží Meklenburska-Předních Pomořan. Poté začíná rybářům hlavní sezóna. Na Rujáně je zahájena sleďovým týdnem na plážové promenádě v Sassnitz. Samozřejmě jsou zde k dostání sledi ve všech variacích: čerstvě pečení, uzení, naložení nebo v pivním těstíčku. Placka pomořanská Placka pomořanská (Hornfisch) žije ve Středozemním moři a v květnu se připlouvá třít do Baltského moře. Tradičně se podává s bramborami na loupačku a rebarborovým kompotem. Pstruh Nejedná se sice o pobřežní rybu, ale v německé kuchyni je neodmyslitelná – na severu stejně jako v jižních oblastech Německa. Pstruh namodro nebo po mlynářsku – ve Schwarzwaldu nechybí v žádném jídelním lístku. Flambovaný pstruh se připravuje s různými pálenkami, dokonce i s bádenským sektem vyrobeným z ryzlinku. Restaurace – tipy Information Seven Seas v Hamburku Malá ale vyhlášená gourmetská restaurace Seven Seas v honosně-prostém designu nabízí vítečnou kuchyni pro gourmety a fantastický výhled na Labe. Lázeňský dům ve Warnemünde – Panoramatická restaurace V restauraci Panorama Restaurant v lázeňském domě ve Warnemünde rozmazlují mladí kreativní kuchaři své hosty-gourmety kulinářskými specialitami lehké rybí kuchyně, typické pro oblast Baltského moře. Výhled na pláž amoře je k nezaplacení! Le Pirate v Norderney Už při vstupu si host povšimne mořského kabinetu s raritami, který dekoruje restauraci a byl vytvářen více než 20 let: rybářské sítě, modely majáků, příďové figury, mušle a vycpané ryby. Bezpodmínečně musíte ochutnat grilovanou grónskou tresku. Hotel Seestern – restaurace Usedom Vlastní pivní sklep a jediný pivovar na ostrově Usedom si hosté vychutnají právě zde. V hlavní nabídce jsou samozřejmě především ryby z vlastního výlovu. Rybí produkce Většina Němců, kteří si připravují pokrmy z ryb doma, musí pro materiál sáhnout do mrazáku. Jeden z nejznámějších výrobců mražených ryb je hamburský přední výrobce Iglo. Místem produkce je město Bremerhaven, kde se čerstvě chycené ryby kontrolují, vykuchají, očistí a ihned zmrazí. Tento podnik se již deset let prohlašuje za zastánce takového odchytu ryb, aby bylo světově zachováno jejich dostatečné množství. Podíl chycených ryb s ohledem na zachování zdrojů je u rybího sortimentu firmy Iglo asi 58 procent amá být stále zvyšován. V roce 1997 založené Iglo bývalého mateřského koncernu Unilever spolupracuje s World Wide Fund for Nature aMarine Stewardship Council (MSC) – smysluplně nazývaného „Rada pro zachování moří“. Od roku 1999 je MSC nezávislý. MSC ustanovil světově uznávaný standard vůči životnímu prostředí u stávajících rybářských společností. (více info na www.iglo.de) Život v moři Zajímavý pohled do života v moři nabízí návštěvníkům Německé mořské muzeum ve Stralsundu, které se nachází uprostřed města. Je to největší a nejvíce navštěvované přírodovědné muzeum v severním Německu. Na 3.000 m2 prezentuje 45 akvárií fascinující rozmanitost tuzemských i tropických mořských živočichů. Obzvláště kuriózní jsou obří krabi a chobotnice, mořský koník a kostry velryb. Jsou zde znázorněny také dějiny rybářství. Nejvíce fascinující je bezesporu obrovské akvárium se žraloky. Velmi oblíbené u rodin s dětmi je nedělní krmení chobotnic. (více info na www.meeresmuseum.de)