Progresivní vinařství,které nepřehlédnete
Tipy na výlet • Za gastronomií • Gastronomie
Při našem prvním setkání s bratry Foltýnovými a prezentací jejich společnosti Vinařství Novosedly VINOFOL nás na první pohled upoutal svěží, moderní design jejich vín. Z degustace a příjemného rozhovoru jsme si odnesli další zážitky – jednak chuť jejich znamenitých vín a také zajímavý příběh, který doprovází vznik a progresivní vývoj mladé rodinné firmy.
Vinařství Novosedly Vinofol bylo založeno v roce 1992 bratry P+R Foltýnovými, z jejichž jména je také odvozen název společnosti. Nachází se v obci Novosedly, která je čtvrtou největší vinařskou obcí na Moravě. V současné době obhospodařuje 90 ha vinic, které se nacházejí v Mikulovské vinařské podoblasti v katastrech pěti prestižních vinařských obcích: Pavlov, Novosedly, Mikulov, Drn-holec a Nový Přerov. Prvotní etapou Vinařství Novosedly Vinofol bylo pořízení vlastních vinic a teprve poté následovalo zbudování nového provozu vinařství, kdy na sebe logisticky navazují moderní a šetrné technologie pro zpracování a výrobu vína.
A sázka na kvalitu se jim opravdu vyplatila. K progresivnímu postupu výroby se připojil moderní design kolekcí vín a obchodní čich, který velice rychle pomohl firmě uplatnit se na náročném vinařském trhu. Ovšem zásadním předpokladem k výrobě pestrých, originálních a kvalitních vín bylo pořízení vhodných poloh vinic, optimální výběr odrůdy pro danou oblast, různorodá půdní skladba a příznivé klimatické podmínky.
Kdo by odolal, tak jako se to stalo i nám, a neochutnal doušek svěžího vína, když si na etiketě přečte odkud pochází. Názvy viničních tratí jako jsou například Sahara (jižní svah), Pod Pálavou, Stará hora, U Božích muk, Růžová hora (jižní terasy), Slunečná..., přímo
vybízejí ke sklence a k rozjímání. Stačí přivřít oči a představit si tu krásnou krajinu okolo Pálavských vrchů lemovanou vodní nádrží Nové Mlýny. A právě výjimečnost klimatické oblasti a unikátní geologické podloží dává vínům nezaměnitelnou vůni a chuť. Ke zvýšení jakosti je veškerá úroda reduko-vána s cílem dosáhnout ideální vyzrálosti a přírodní cukernatosti, což je jistě nespornou devizou.
Na další jsme se zeptali přímo Pavla Foltýna.
Nejsme sommeliéři ani protřelí znalci vín, nemáme ukroucenou ruku od protáčení sklenic, ale už z první ochutnávky jsme poznali, že vína od Vinofolu snesou ta nejpřísnější srovnání. Jak se vám daří vyrábět tak svěží vína, a přitom je z nich cítit stále jistá moravská zemitost?
„Jak už jsem naznačil, naším největším bohatstvím jsou vlastní vinice. Z těch pak pečlivě vybíráme, šetrně sklízíme a zpracováváme. Všechna naše vína jsou vyráběna moderní technologií řízeného kvašení. Spojení této progresivní metody s kreativním umě-ním enologa nám umožňuje vyrábět širokou škálu charakter,“ odpovídá Pavel Foltýn.
Design vašich vín je hodně moderní, nebáli jste se, že to domácího spotřebitele odradí?
„Ne, nebáli. Chceme se prezentovat jako moderní vinařství a věříme, že v jednoduchosti je síla. Samot-ný vývoj etikety nám trval třičtvrtě roku. Musím však dodat, že vzhled láhve je sice důležitý, ale potom se nesmí stát, aby zákazníka zklamal její obsah!“
To se vám zcela jistě daří. Jaké jsou na vaše vína odezvy?
„Některá naše vína jsou sice oceňována na soutěžích, ale nám jde především o to, aby chutnala našim zákazníkům. A musím říci, že se často setkávám se stejnou reakcí, jako byla ta vaše – jsou překvapení, jak kvalitní víno dokážeme u nás vyrobit. Oceněním pro nás je i to, že jsme oficiálním dodavatelem vín české fotbalové reprezentace. Byli jsme vybráni jako partneři i při vyhlášení ankety Sportovec roku 2008 a při vyhlášení ankety Zlatá hokejka i predikátní a umocňují záměr trendu pití vína i ve 22. 8. 2009 v Grandhotelu Pupp jako partneři vyhlášení v Grandhotelu Pupp. Během tohoto roku jsme byli, všedních okamžicích. To, že jsou vína zařazena do ankety Zlatá hokejka pořádané agenturou BPA