Šelmberské hodování aneb Festival historické kuchyně
Tipy na výlet • Rodina s dětmi • Romantika • Vycházka - půldenní • Za kulturou • Do přírody • Na kole
Kam a jak jedeme?
Dnes se podíváme do Jižních Čech na zříceninu jednoho z hradů pánů kančí hlavy, na Šelmberk.
Hrad má dnes pod palcem sdružení Danar, které tu vybudovalo Historicko-řemeslně-vzdělávací centrum Šelmberk. Tihle lidičkové tu ve svém volném čase bydlí, upravují areál a předvádějí, jak se žilo ve středověku. K tomu jim slouží i několik řemeslných dílen, postavených v duchu středověku. Dá se tu například upéct chleba v dobové chlebové peci, nebo vypálit vlastnoručně "uhňácanou" keramiku v peci hrnčířské.
(Snad mi prominou, že jsem jejich skvělý projekt popsal tak laicky a zjednodušeně) ;-)
Za čím jedeme?
Avšak naším cílem bylo dne 11. srpna Léta Páně 2012 se na Šelmberku najíst.
Proč tak nízký cíl?! To proto, že toho víkendu se tu krájelo a míchalo, vařilo a smažilo, solilo i cukrovalo v historickém duchu v deseti dobových kuchyních (a jedné arabské) dvacet druhů pokrmů. Ochutnat jsme mohli krmi z podhradí i z rytířských sálů, jídlo chudiny, z kláštera, či to, čím se futrovali vojáci, než padli u zdi letohrádku Hvězda na Bílé hoře. Viděli jsme, kterak sobě chléb přihotoviti - od umletí mouky po vytažení chleba z pece. Okoštovali jsme bezové pivo, šalvějové víno, i renesanční cukrovinky.
Prošli jsme se také areálem hradu a vylezli i na věž, odkud byl krásný rozhled do kraje. Škoda jen, že bylo střídavě hezky a ošklivo.
Jak a kde jsme se najedli a ubytovali?
Zhruba v době oběda jsme pojedli na hostině s pánem ze Šelmberka, kde nás u stolů pod baldachýnem obsluhovali služtičky a svými kousky nás bavil kejklíř. Hostina byla skvělá a chodů, až jsem si říkal, že bych to měl doma na dva dny:-D A kdybych neměl regma i zatančit s hradní paní jsem si mohl:-D
Po obědě jsme si lehli v naší oblíbené čajovně Čajchan na kůže a polštářky a při šálku Tuarega slastně trávili. Čajchani nás překvapili, protože i oni měli nějaké to ochutnávání a tak jsme po slehnutí okoštovali Muhallebi a Tabouleh (tradiční arabský puding a salát). A jelikož jsme celý den jen ochutnávali, uzobávali a popíjeli, den uběhl a ani jsme nepocítili hlad.
Co se nám nejvíce líbilo a co naopak ne?
Je skvělé spojit příjemné s užitečným a než se trmachovat a shánět na výletě po jídle, je lepší zakoupiti sobě vstupenku, v jejíž ceně je jídla pro regiment;-)
Je tu také nádherná bylinková Zahrádka, kterou bych moooooc chtěl mít doma;-)
Ostatní informace
Brány hradu se otevřely úderem desáté a zavíraly v pět.
Základní vstupné :
dospělý: 100 Kč - zahrnuje pouze návštěvu akce - nezahrnuje ochutnávky pokrmů
dítě: 70 Kč - zahrnuje pouze návštěvu akce - nezahrnuje ochutnávky pokrmů
samostatná ochutnávková listina VOUŽER: 150 Kč - umožňuje ochutnávku 14-ti pokrmů, na základě vyplněné listiny získává návštěvník receptář pokrmů II. ročníku festivalu
Zvýhodněné vstupné:
dospělý: 220 Kč - zahrnuje návštěvu akce + 1ks ochutnávkové listiny
dítě: 190 Kč - zahrnuje návštěvu akce + 1ks ochutnávkové listiny
Účast na renesanční hostině o čtyřech chodech:
dospělý i dítě: 150 Kč - poplatek k základnímu nebo zvýhodněnému vstupnému
Účinkovali:
DANAR - historická řemesla, Alla Danza, Ambrosia-Praha, Císařský regiment, Mortaigne regiment, alchimista Gorvin a další...
Sběratelé turistických známek, přecpaní k prasknutí také nepřišli zkrátka a pro příznivce geocachingu je v areálu i poklad;-)
Příští rok zase přijedeme natěšení, se slinou v koutku a s žaludkem nataženým přes rok na větší kopyto;-)