Loading...
Z Legianu, kde jsme ubytované, dnes jedeme autem na výlet do hlavního města ostrova Bali - Denpasaru. Vyzvedl nás kamarád Suki, cesta trvala asi půl hodiny. Nejeli jsme na poznávání památek, ale na největší trhy na ostrově.
Přijíždíme na největší a nejznámější trh ostrova - Pasar Badun. Pozorujeme čilý asijský mumraj. Prodává se zde všechno možné, počínaje surovinama na výrobu obětin baliským bohům, vonnými květy, známým i exotickým ovocem, různými druhy zeleniny, kořením. Nejvíce se nám líbí, jak se prodává čerstvé maso a různé druhy ryb. Vše je na stolech s igelitovými ubrusy, mezi nimiž projíždějí nakupující na motorkách. Nemají digitální váhy, váží se ještě na starých váhach. Někteří si nákup ukládají na motorku, ale hlavně ženy ho nosí v koších na hlavách. Pro Evropana opravdu zážitek, jen si v duchu říkám, co by na to EU.
Další zastávka je na nejznámějším nočním trhu Pasar Kreneng. Na tomto trhu se najde vše, co průměrný Balijec potřebuje ke svému životu. Zde si kupujeme čerstvou ovocnou šťávu připravenou na divném přístroji, sledujeme vaření i grilování.
A hurá na večeři. Dnes nás Suki pozval do jeho oblíbené restaurace. Výběr jídla necháváme na něm, protože chceme ochutnat pravé baliské jídlo. Jako předkrm byly krevety, pak silně kořeněná polévka, rýže a dva druhy masa, k tomu spousta zeleniny a hlavně různé omáčky. Zapili jsme to baliským pivem zn. Bintang, ovšem vyráběné v dceřiných společnostech Heinekenu. Večeře byla opravdu výborná, v příjemném prostředí. Na stůl vám dají misku s vodou na umytí rukou.
Poznaly jsme zase něco ze života na Bali a ochutnaly jejich výborné jídlo.
Kolik stála večeře již nevím, na jídelníčku s obrázky to napsáno bylo, my byly pozvané.