Loading...

Postoloprty - kulturní město

Tipy a novinky

Město Postoloprty (7 km západně od Loun) není s počtem obyvatel těsně pod 5 000 velké, ale nabízí poměrně bohatý kulturní život. Nejznámější jsou každoroční Postoloprtské slavnosti, pořádané obvykle druhou sobotu v květnu. Kulturní stánky (divadlo, kino, knihovna) jsou sdruženy pod Kulturní zařízení města Postoloprty a vykazují stálou činnost. Mimo jiné zde působí tři divadelní spolky. Výtečných výsledků dosahuje zdejší základní umělecká škola, a to ve výtvarných, literárně-dramatických, hudebních i tanečních oborech. Hranice města přesahuje též činnost domu dětí a mládeže, jehož Ekocentrum Dymnivka navštěvují děti z celého okresu. Obrovské možnosti vzdělávání a vyžití nejen pro děti skýtá také místní základní škola s mnoha moderními učebnami a vybavením. Sportovcům vévodí Postoloprtské mažoretky, mnohonásobné mistryně republiky, a fotbalisté, účastníci krajského přeboru mužů. Svůj spolek zde má i mnoho dalších typů zájmové činnosti, od modelářů po včelaře. Veřejnost se schází na řadě celoměstkých akcí, např. pochodu "Prtský špacír", výstupu na radniční věž, zábavné akci "Ahoj, léto", divadelní přehlídce "Festival smíchu" či adventních oslavách s koncerty.

Aktivní je také Děkanství Postoloprty se svým kostelem Nanebevzetí Panny Marie, v němž najdeme vzácné třímanuálové varhany. Oblíbený, a to i návštěvníky ze vzdálenějších míst, je dále městský plavecký bazén se saunou, posilovnou a wellness službami. Postoloprty se nacházejí na pokraji Českého středohoří, jež je vítaným cílem turistů (Raná, Oblík), stejně jako blízká královská města Žatec a Louny. Navštěvovaný je také archeologický skanzen v Březně u Postoloprt.

Jméno obce zřejmě nepochází, jak se dříve soudilo, z názvu někdejšího benediktinského kláštera Porta Apostolorum (Brána apoštolů - založen před rokem 1121 nedaleko luckého hradiště Drahotuš, zničen husity r. 1420), neboť název obce je údajně doložen dříve. Název Postoloprty se v různých obměnách vyskytuje také v Kosmově Kronice české (1119–1125). Jazykovědci se nyní přiklánějí k etymologii odvozené z označení ševců a uváděné už v Kronice české Václava Hájka z Libočan – "postoly prtati" znamenalo staročesky "ševcovat, opravovat boty, příštipkařit".

Ze 7. století, kdy kraj obývali Lučané, je známá pověst o knížeti Neklanovi a zrádném vrahovi Durynkovi. Neklan Lučanům vystavěl hrad Dragúš (dnes čtvrť Postoloprt), jenž byl zničen ve 12. století. K Postoloprtům se váže i další, neméně slavná pověst o Oldřichovi a Boženě. Jejich setkání a sňatek na počátku 11. století popisují kronikáři Kosmas, Dalimil i Hájek z Libočan. Podle Dalimila se osudové setkání českého knížete a nevídané krasavice událo "kdesi u Postoloprt, za jednou vsí nad říčkou". Hájek se poněkud liší a říká, že Oldřich mladičkou selku Boženu uzřel - po odpočinku pod dubem - u studánky v dnešní Peruci, 20 km od Postoloprt.
Z nedávné historie vešel ve známost tzv. Postoloprtský masakr v červnu 1945, kdy ve zdejších kasárnách byly popraveny stovky sudetských Němců z celého regionu.

Více na www.postoloprty.cz, Facebooku Kultura Postoloprty - KZMP, cs.wikipedia.org aj.

Poslední aktualizace: 11.9.2015
Postoloprty - kulturní město na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Postoloprty - kulturní město

Turistická známka č. 1224 - Postoloprty
Turistická známka č. 1224 - Postoloprty
Turistická známka
Střední Poohří, v němž město Postoloprty leží, přitahovalo odedávna lidskou pozornost svým mírným klimatem a…
0.1km
více »
Radnice v Postoloprtech
Radnice v Postoloprtech
Dům, budova
Postoloprty leží na řece Ohři při silnici Chomutov - Praha. S třemi tisíc…
0.1km
více »
Kostel Nanebevzetí Panny Marie
Kostel Nanebevzetí Panny Marie
Kostel
Kostel Nanebevzetí Panny Marie dominuje náměstí v Postoloprtech. Jedná se…
0.1km
více »
Postoloprty
Postoloprty
Městečko
Postoloprty leží v Západních Čechách, západním směrem od města Louny. Měs…
0.2km
více »
Výlet do Postoloprt.
Výlet do Postoloprt.
Tipy na výlet
Do večera zbývá ještě několik hodin a tak není daleko k rozhodnut…
0.2km
více »
Okouzlující chmelová
Okouzlující chmelová
Tipy na výlet
Každý určitě viděl film Starci na chmelu, skoro celý film se odehrává na…
0.2km
více »
Postoloprty - Informační centrum
Postoloprty - Informační centrum
Ostatní
Informační centrum Vám poskytne informace o společenských, kulturních a sportovních akcích ve městě…
0.2km
více »
Postoloprty
Postoloprty
Zámek
Mohutný barokní zámek se nachází ve městě Postoloprty na Lounsku v Ústeck…
0.3km
více »
Záplavový most Postoloprty
Záplavový most Postoloprty
Most
V polovině 19. století při stavbě nové silnice, která měla usnadnit…
0.3km
více »
Socha „Žebrák“ v Postoloprtech.
Socha „Žebrák“ v Postoloprtech.
Socha
Před ubytovnou blízko nádraží v Postoloprtech stojí socha, které místní říkají „Žebrák“. Tato socha má zajímavou historii. V roce 1986 vytvořil pískovcovou sochu dělníka pro…
0.6km
více »
zavřít reklamu