Loading...

Cáchy: od Karla Velikého po karneval – tradice a radost ze života

Tipy a novinky

Zajeďte si do Cách, ocitnete se v Evropě. Pokud existuje město, které žije, myslí a cítí v evropském duchu, pak to jsou právě Cáchy. Mnozí vytuší, že tamější lidé mají speciální evropský gen, který lidem z jiných regionů chybí. V přísných očích vědy sice tato teorie pravděpodobně neobstojí, faktem nicméně je: kdo hledá Evropu, její ideové kořeny, hodnoty a ideály, ten najde v Cáchách.

Putování časem: "Route de Charlemagne"

Ať už se návštěvník města vydá kterýmkoliv směrem, všude na něj čeká nádherný protiklad: důstojné starobylé stavby ze všech epoch a mezi nimi rušná scéna, utvářená 40 000 studenty ze všech koutů světa. Město je takto prosyceno ležérní a pestrou atmosférou, která je výrazem naprosté radosti ze života. Další pěkný doklad kosmopolitního charakteru Cách – a dobrý důvod navíc pro to, aby se člověk nechal jen tak unášet na jejích vlnách centrem města a vydal na pomyslné putování stoletími.

K orientaci vám přitom velmi dobře poslouží „Route de Charlemagne“, stopa Karla Velikého, jeho myšlenek a vizí. Provede vás plejádou skvělých historických i moderních staveb a na jednotlivých stanovištích osvětlí témata, která byla za časů Karla Velikého stejně důležitá a aktuální jako dnes: dějiny, věda, Evropa, náboženství, moc, ekonomika a média.

Od gotiky a baroka po muzeum počítačové techniky

Němý svědek rozkvětu tradičního měšťanstva, Radnice ze 14. století, stojí v místech původní císařské falce. O několik století později byla zrekonstruována a rozšířena do dnešní podoby barokního městského zámku. Hostinec „Zum Postwagen“ v bezprostředním sousedství je po staletí synonymem pohostinnosti vyšší kategorie.

Dalšími zastávkami na cestě Route Charlemagne, které již samy o sobě stojí za návštěvu, jsou tzv. Grashaus, kdysi dávno Radnice a dnes městský archiv, dům Löwenstein, bývalý činžovní dům a penzion, či palác Büchelpalais, který sloužil do roku 1752 jako městský obilný špejchar.

Zajímavý je i „Großes Haus“: zde najdete to nejnovější z posledních třech století. V mezinárodním muzeu novin, největším svého druhu na světě, svědčí 170 000 novinových exemplářů z celého světa a v (téměř) všech jazycích o pomíjivosti času – a o tom, že i největší titulky velmi rychle blednou. Proces stárnutí ve zrychleném tempu zachycuje i muzeum počítačové techniky při Technické vysoké škole: co dnes ještě považujeme za synonymum pokroku, patří nezřídka již zítra do muzea.

Mezinárodní cena Karla Velikého: jedno ocenění, jedna Evropa

Sál cášské městské Radnice je od roku 1950 dějištěm slavnostního předávání ocenění za zásluhy o sjednocení Evropy, pojmenovaného po Karlu Velikém tzn. Mezinárodní ceny Karla Velikého.

Bez ohledu na to, jak tento vývoj osobně hodnotíte, určitě se shodneme na tom, že sjednocení Evropy je procesem, který proměnil evropský sen ve skutečnost: mír na „starém kontinentu“ trvající desetiletí. A jestliže nebudete mít to štěstí, a nebudete na slavnostní předání této ceny pozváni, nevadí: toto velkolepé město stojí za návštěvu třeba i o Cášském karnevalu.

Cášská katedrála

Cášská katedrála patří k nejstarším v severní Evropě a nejvýznamnějším stavebním památkám Německa. Je zde pochován císař Karel Veliký, korunována zde byla řada králů a císařů, roku 1978 byla vůbec jako první německá památka zapsána na seznam světového dědictví UNESCO a dodnes se zde nachází vzácná sbírka exponátů, z nichž některé z nich jsou staré i 1200 let.

Ačkoli byly později některé části dostavovány, původní centrum dění, románská kaple z přelomu 8. a 9. století postavená na pravidelném osmiúhelníku s 32 metrovou kupolí, stojí dodnes. Poslední německý král zde byl korunován roku 1531.

Cášská latinská čtvrť: Pontviertel

Tato čtvrť je plná života a vyhledávaným cílem nejen zdejším studentů, ale i návštěvníků, kteří si chtějí užít zdejší restaurace a hospůdky. Téměř každý den se zde koná nějaká ta párty. Atmosféra místa je jedinečná, do čtvrti se vchází přímo z náměstí, takže až za sebou budete mít prohlídku cášských památek a dostanete chuť na něco dobrého, nebo se budete chtít jen tak bavit, pak se vydejte na „průzkum“ právě sem.

2000 let lázeňské kultury

Cáchy jsou lázeňských městem již řadu století. Ze země zde vyvěrá na 30 léčivých pramenů, teplota zdejších vřídel dosahuje až 74 stupňů. Známé rčení, že voda uzdravuje, si hosté mohou ověřit ve zdejších proslulých lázních Carolus-Therme. Koupání, léčebné a wellness procedury, sauny, to vše čeká na návštěvníky zdejších lázní.

Nejhezčí pohled na Cáchy: z koňského sedla

Město mohou navštívit i milovníci koní. Nachází se zde totiž 40 km tras, 22 hal, 134 koňských stájí, k tomu ještě jedna velká hala. Tu může najednou navštívit až 55 tisíc diváků – koná se zde celá řada soutěží a přehlídek.

Města v Německu: www.germany.travel/cz/mesta-kultura/mesta/mesta.html

Památky UNESCO: www.germany.travel/cz/mesta-kultura/svetove-dedictvi-unesco/svetove-dedictvi-unesco.html

Více informací: www.aachendom.de

Více o Cáchách: www.aachen.de/DE/tourismus_stadtinfo/aktuell/index.html

Poslední aktualizace: 17.8.2021
Cáchy: od Karla Velikého po karneval – tradice a radost ze života na mapě
Kvalita příspěvku:
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Cáchy: od Karla Velikého po karneval – tradice a radost ze života

Webkamera  - Aachen
Webkamera - Aachen
WebKamera
Aachen, neboli Cáchy je město v nejzápadnější části Německa ve spolkové…
0.5km
více »
Katedrála v Cáchách
Katedrála v Cáchách
Chrám
Katedrála v Cáchách (Aachener Dom) je místo, které je přímo spjaté s…
0.5km
více »
Významné kulturní události v oblasti Porýní – s důrazem na města Kolín nad Rýnem, Cáchy a Düsseldorf
Významné kulturní události v oblasti Porýní – s důrazem na města Kolín nad Rýnem, Cáchy a Düsseldorf
Tipy a novinky
Christopher street pride – Kolín nad Rýnem | 22/06/2013 – 07/07…
0.6km
více »
Cáchy (německy Aachen)
Cáchy (německy Aachen)
Město
Je to město v západní části Německa, blízko hranic s Holandskem i Belgií,…
0.6km
více »
Cáchy - Nejzápadnější město Německa
Cáchy - Nejzápadnější město Německa
Tipy a novinky
Vítejte v CácháchCáchy (německy Aachen, francouzsky Aix-la-Chapel…
0.6km
více »
Aachen (Cáchy) – oktagonální Palatinská kaple (Cappella Palatina, Oktogon)
Aachen (Cáchy) – oktagonální Palatinská kaple (Cappella Palatina, Oktogon)
Chrám
Oktagonální Palatinská kaple je nejvýznamnější, nejkrásnější a nejstarší…
0.6km
více »
Cáchy (Aachen) - Katedrální pokladnice (Domschatzkammer)
Cáchy (Aachen) - Katedrální pokladnice (Domschatzkammer)
Muzeum
Katedrální pokladnice v německých Cáchách patří k nejzajímavějším…
0.6km
více »
Cáchy (Aachen) - městská brána Marschiertor
Cáchy (Aachen) - městská brána Marschiertor
Pevnost, opevnění
Jednou z mnoha historických památek dvěstěpadesátitisícového Aachenu je jižní městská brána, jejíž název by se dal přeložit jako P…
1.4km
více »
Aachen (Cáchy)
Aachen (Cáchy)
Město
Německé město v Severním Porýní - Westfálsku, cca 60 km na západ od Kolín…
2.4km
více »
Vaalserberg - nejvyšší místo kontinentálního Holandska a trojzemí Belgie, Nizozemí a Německa
Vaalserberg - nejvyšší místo kontinentálního Holandska a trojzemí Belgie, Nizozemí a Německa
Rozhledna
Městečko Vaals se nachází na jihovýchodě nizozemské provincie Limburg, přibližně 23 km východně od hlavního města provincie…
5km
více »
zavřít reklamu