Extra panenský olivový olej - zelené zlato jezera Garda
Dnes nás čeká výlet za extra panenským olivovým olejem z oliv pěstovaných v nejseverněji položených sadech. Vyrábí se za 46. rovnoběžkou a se svými unikátními vlastnostmi a barvou se stal opravdovým zeleným zlatem.
NEJSEVERNĚJŠÍ OLEJ NA SVĚTĚ
I za 46. rovnoběžkou se dá pěstovat extra panenský olivový olej, nejseverněji na celém světě. Kde? V Lago di Garda Trentino! Toto území je jakousi středomořskou oázou v srdci Alp, kde rozmarýn, šalvěj a další aromatické bylinky vedle stoletých olivovníků obklopují Lago di Garda a když zavane l´Ora, která zmírňuje studené alpské větry, přinese do tohoto zemského pásu kouzlo středomoří.
HOSPODÁŘSTVÍ Riva del Garda
Gardské olivy obdarovávají skutečnými poklady: jejich plody s láskyplnou péčí drtiče každoročně přemění v zelené zlato!
Navštívili jsme Agraria di Riva del Garda, historický sklep-drtič, který z každé sklizně produkuje lahve nejprestižnějších olejů extravergine, které dosáhly nejvyšších národních i mezinárodních ocenění.
KOUZLO LISOVÁNÍ OLEJE:
Tady nám prozradili kouzlo lisování oleje a vysvětlují, že olivy se sem dostanou sklizené dříve, aby se zachovala jejich čerstvost, lehkost, ovocnost a zaobalená chuť oleje. Lisování musí proběhnout bezprostředně po sklizni, max. do několika málo hodin, aby se předešlo oxidaci plodů a aby se beze změny zachovala vůně a aroma oleje samotného.
Zpracování probíhá za studena, tzn. pod 25 stupňů Celsia. Olivy jsou před lisováním omyty a osušeny, aby se odstranily nečistoty. Po tomto kroku se přistupuje k lisování v mechanickém drtiči a poté olivy putují do odstředivky, kde se oddělí olej a voda. Extra panenský olivový olej je hotov. A kolik dalších kouzel se dá vyrobit? Mnoho! Jako třeba…… olejový mošt. Co to je? Je to nefiltrovaný olej, který si zachovává všechny charakteristiky s drobnými nečistotami, které jsou úspěšně odstraněny přefiltrováním do krabic.
OLEJ & SPOL.
O olivách se ví, že je možné je zcela zužitkovat. Zbytky ze zpracování se stávají cennými prvky, jež dovádějí život k dokonalosti. Jádra a měkké části jsou odděleny tak, že z jader (jednou rozmělněných) se stává palivo na vytápění s velmi vysokou účinností, které slouží k výrobě bioetanolu a z měkkých částí se stane tzv. molche, typický produkt z Alto Garda, jež je skutečnou zvláštností místní gastronomie, ze které se vytvářejí různé pochoutky, jako chléb a sladkosti nezaměnitelné chuti.
Navštívit Gardu Trentino během sklizně oliv a výroby oleje znamená zažít naplno atmosféru místa, které z produkce tohoto zeleného zlata vytvořilo nejcennější poklad. A pokud to náhodou nestihnete, vždy můžete přijet ochutnat nějaký z mnoha hotových výrobků a budete se olizovat až za ušima!
Pro více informací: www.gardatrentino.it