Festival profesionální gastronomie GASTRO TOUR 2014 se blíží.
Pátý ročník festivalu profesionální gastronomie GASTRO TOUR a HOTREQ FÓRUM 2014 se nezadržitelně blíží. Na výstavišti v Praze - Holešovicích budou od 20. do 23. února 2014 opět k shlédnutí i k ochutnání práce profesionálů ze všech gastronomických oborů. Pro letošní ročník gastronomického festivalu připravila pořádající společnost T&M CREATIVE ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR a Asociací hotelů a restaurací ČR celou řadu inovací a inspirací.
Na prezentačních scénách řada významných osobnosti domácí gastronomické scény a hotelnictví představí žhavé novinky a trendy v oboru, předvedou nové suroviny, technologie a vybavení formou přednášek, živých prezentací a degustací.
Na scéně GASTRO REPORT&MINUTKA ve spolupráci s Kulinářskou akademií AKC ČR budou mít šanci registrovaní profesionálové zdokonalovat své umění a seznámit se s gastronomickými novinkami po boku předních kuchařů, stejně jako na scéně CAFFÉ & PATISSERIE, která je již tradičně zasvěcena profesionálním cukrářům, světu kavárenství i čajové kultury. HOTREQ FÓRUM pak ukáže nové inspirace a zajímavé postřehy zejména provozovatelům ubytovacích zařízení.
V tematických gastronomických zónách budou moci všichni návštěvníci GASTRO TOUR sledovat, trénovat i ochutnat přípravu trendových pokrmů ve stylu Fresh Food, Slow Cooking, ale i osvědčenou domácí kuchyni ovšem v moderních úpravách a kombinacích. Pro návštěvníky je připravena i celá řada setkání s perlami zahraniční gastronomie, jakým bude páteční ústřicové odpoledne nebo víkendové grilování, sushi a další. Cukráři nás potěší novými druhy zmrzliny, čokolády, zdobením dortů a dalšími sladkými disciplínami. GASTRO TOUR se nevyhne ani tématům, jakým je například problematika školního stravování.
Laický milovník gastronomie také nepřijde zkrátka. Nejen že uvidí v akci přední domácí a zahraniční gastronomické špičky, ale bude mít šanci ochutnat výsledky jejich práce. Ať už zvolí oblíbené jídlo v tematických restauracích nebo půjde objevovat nové chutě do kulinářských studií, prožije množství gastronomických zážitků. Čeká na něj i řada pivních speciálů, dobré kávy, čaje a dalších nápojů, a také široká nabídka cukrářských výrobků a delikates.
Festival gastronomie a hotelnictví probíhá v rámci veletrhu TOP GASTRO&HOTEL, souběžně s veletrhy HOLIDAY WORLD a GOLF SHOW.
Více informaci a podrobný program na www.gastro-tour.cz
Výběr z programu GASTRO TOUR 2014:
Matcha Tea – zelený čaj, jaký ještě neznáte
Čtvrtek 20.2.2014, 13:00 - 14:00, SCÉNA - CAFÉ & PATISSERIE
Café Creative
Čtvrtek 20.2.2014, 16:30 - 17:30, SCÉNA - CAFÉ & PATISSERIE
Řízená degustace kávových směsí.
Orientujete se v široké nabídce druhů a značek kávy? Jak vybrat správnou kávu pro váš podnik?
Povídání o zajímavé historii a současnosti J.J. Darboven.
POLÉVKY AŽ NA PRVNÍM MÍSTĚ aneb ABY POLÉVKA NEBYLA NUDA
Pátek 21.2.2014, 10:30 - 12:00, SCÉNA - GASTRO REPORT & MINUTKA
Jak učinit z polévky perlu vaší kuchyně? Polévky by měli lahodit nejen žaludku, ale také oku zákazníků, které tak připravíte na další kulinářské zážitky ve vaší restauraci. Návrat k polévkám bude prezentovat i mobilní polévkový fresh bar Rieber&Son Chef Club, kde se budou moci všichni návštěvníci Gastro Tour přesvědčit o tom, že polévka je neopomenutelnou součástí vyváženého jídelníčku.
HLAVNĚ NEŘÍKEJTE ZDRAVĚ. Nové pohledy na problematiku školního stravování
Pátek 21.2.2014, 15:00 - 16:00, SCÉNA - GASTRO REPORT & MINUTKA
Redakce časopisu GASTRO REPORT & MINUTKA společně s partnerem Školní jídelna, PrahA 10 – završila projekt na popularizaci luštěnin v moderním zdravém jídelníčku ve školních jídelnách. Originální koncept vypracovaný společností Vitana FS tak byl ověřen přímo v praxi. Zkušenosti s novým přístupem ke školnímu stravování – zaváděním zeleninových barů, nabídkou svačin ve školním bufetu, tématickým gastronomickým akcím v jídelnách předá v rámci samostatného programu pro provozovatele školních jídelen Mgr. Vrtiška za vedení organizace ŠJ Praha 10 a Zdeněk Hladík, člen správní rady Společnosti pro výživu.
Výroba tabulkových čokolád
Pátek 21.2.2014, 15:00 - 16:00, SCÉNA - CAFÉ & PATISSERIE
Ukázky výroby speciálních tabulkových čokolád prémiové kvality předvedou odborníci z Passion Chocolate Boutique
Výroba čokoládových pralinek
Sobota 22.2.2014, 11:30 - 12:30, SCÉNA - CAFÉ & PATISSERIE
Výprava do tajemství výroby čokoládových pralinek pod vedením odborníků z Passion Chocolate Boutique
Křest knihy Václava Malovického - Bez vody neuvaříš
Sobota 22.2.2014, 13:30 - 14:00, SCÉNA - CAFÉ & PATISSERIE
Za účasti autora. Knihu slavnostně pokřtí kmotra knihy: Valerie Zawadská
Gastronomie v mlžném oparu
Sobota 22.2.2014, 15:30 - 16:00, SCÉNA - GASTRO REPORT & MINUTKA
Nejefektnější progresivní gastronomické techniky a technologie Premium Gastro
Memoriál Jaromíra Sadílka o nejlepší tažený závin
Neděle 23.2.2014, 10:00 - 16:00, SCÉNA - GASTRO REPORT & MINUTKA, spoluorganizátorem je Kulinářská akademie AKC ČR
10,00 - 13,00 Odborná část soutěže
13,30 - 14,30 Divácká degustační soutěž
15,00 - 15,30 MÓDNÍ PŘEHLÍDKA
15,30 - 16,00 Slavnostní vyhlášení výsledů
Svět čaje ve všech podobách
Neděle 23.2.2014, 10:30 - 13:30, SCÉNA - CAFÉ & PATISSERIE
10,30 - 11,00 ČAJOMÍR - Čajová škola Na Kampě
11,00 - 11,30 MATCHA TEA - bio energie v jedné sklenici
12,00 - 13,00 ČAJOVÁ MIXOLOGIE - Jiří Boháč - teatender alias čajový specialista
13,00 - 13,30 TRENDOVÝ SERVIS ČAJOVÝCH NÁPOJŮ - Premium Gastro
Malá škola Carvingu
Neděle 23.2.2014, 12:00 - 14:00, STÁNEK – CZECH CARVING STUDIO
Škola carvingu Luďka Procházky - vítěze světové kuchařské olympiády v kat. kuchařské artistiky. Příležitost vniknout do tajů umění vyřezávání z ovoce a zeleniny.