Loading...

Lahůdková ochutnávka z letošní turistické sezony ve Slaném!

Tipy a novinky

Otevření jubilejní 10. turistické sezóny ve Slaném se uskuteční v sobotu 20. dubna 2013.

Královské město Slaný leží v okrsku Slánské tabule, která tvoří severozápadní část geomorfologického celku zvaného Pražská plošina. Její dominantou je Slánská hora. Městem, které leží cca 25 km severozápadně od Prahy, protéká od jihozápadu k severovýchodu Červený potok. Město leží na křižovatce silnic Praha - Louny, Prah - Karlovy Vary se silnicemi ve směru na Litoměřice, Velvary a Kladno. Vede tudy také železnice Praha – Most.

Prehistorické počátky Slaného jsou spojeny se Slánskou horou (330m n.m.), třetihorní vyvřelinou. Ta byla osídlena od konce starší doby kamenné až po dobu slovanskou. Slaný pramen, který na úpatí hory vyvěral, dal zřejmě i jméno pozdějšímu městu.

Pod Slánskou horou vznikla tržní osada, kterou nám dokládají dvě listiny Přemysla Otakara II. z let 1262 a 1271. Město vysadil Václav II., a to po právu magdeburském na přelomu 13. a 14. století v době, kdy proces zakládání měst, jako středisek řemesel a obchodu vrcholil. Město se záhy stalo sídlem krajské správy. V husitských dobách vytvořil Slaný s Louny a Žatcem samostatný městský svaz. V 16. století město rychle rozkvetlo řemeslem a obchodem. Pro účast na stavovském povstání se v roce 1638 stal Slaný pouhou poddanskou obcí Smečna. V roce 1794 se město opět stalo svobodným a od roku 1850 sídlem okresu. Od této doby nastal prudký rozvoj průmyslu, což podpořilo železniční spojení, zavedené do Slaného v roce 1873. Na začátku 20. století se ve Slaném rozvíjejí desítky středně velkých strojírenských podniků. V okolí jsou doly na černé uhlí. Za pozornost také stojí rozrůstající se bohatá kulturní činnost. Roku 1918 se Slaný zbavuje názvu „královské město“ a by jej opět po roce 1990 slavnostně přijalo zpět. V roce 1960 je zrušen slánský okres a Slaný je začleněno do okresu Kladno. Po roce 1990 se rozvíjí ve městě i průmysl.

Slaný zůstává nadále důležitým centrem regionu se svou starobylou zástavbou, sportovní a kulturní aktivitou, rozvojem obchodu a oživením průmyslu a ovocnářství, zejména vinařství.

Pro návštěvníky je připraveno několik lahůdek, jimiž chtějí pracovníci IC ozvláštnit jednak nabídku pro turisty, kteří Slaný navštíví, ale zároveň zpestřit program obyvatelům města pod heslem „Slaňáci sami sobě turisty ve vlastním městě“.

V 13:30 se všichni sejdou u Infocentra Pod Velvarskou branou, kde pan místostarosta odemkne klíčem turistickou sezonu a komentovaná prohlídka bude moct začít. Prohlídka návštěvníky povede městem a zavede je až k zrekonstruované kapli Božího hrobu, u které budou moct obdivovat i její interiér. V městské části Slaný- Kvíček si prohlédnou unikátní zámeček z roku 1903, který stojí v rozlehlém parku a tvoří spolu s bývalou přádelnou bavlněné příze dominantu této lokality. Také zde můžete vidět ojedinělou sbírku slánek.

Vyvrcholení slavnostního podvečera bude na návštěvníky čekat ve Vinařství Slaný - Kvíc, kde se přítomní seznámí s historií pěstování vinné révy na Slánsku a slánské víno také ochutnají.

Infocentrum Pod Velvarskou branou
Velvarská 136/1
27401 Slaný
www.infoslany.cz

Poslední aktualizace: 12.4.2013
Lahůdková ochutnávka z letošní turistické sezony ve Slaném! na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu