Loading...
Obvykle je řeč o turistických sezonách – letní a zimní. Pod těmito pojmy každý ví, co si představit. Avšak jak plynou léta, naše zájmy, záliby, finanční možnosti i ostatní vlivy a okolnosti se různí, naše cíle se diferencují, stírají se i zřetelné hranice mezi jmenovanými „sezonami“. Například krátkodobé zájezdy do různých metropolí, tzv. prodloužené víkendy – především v Evropě – se u nás stávají stále oblíbenějšími, někdy tu využíváme výhodných nabídek leteckých společností, které se většinou sezónností nezabývají. Důležité jsou motivace, atraktivní destinace, mimořádné události, neopakovatelné zážitky. O něčem takovém bychom věděli – a není ani třeba zajímat se o letenky…
Blíží se totiž období, všeobecné známé pod názvem masopust. Nu a to je – podle staletých tradic období příprav na následující, v duchu křesťanských zvyklostí čtyřicetidenní období půstu. Hodování, v posledních desetiletích - tam kde jsou k tomu podmínky - spojené se zabíjačkou, se vrátilo, zejména na venkově, k všeobecné oblibě. Nemusí to však být vždy jen na venkově. V samém centru Prahy, na prostranství, vymezeném budovou Právnické fakulty, zakončením luxusního nákupního bulváru Pařížská a budovou hotelu InterContinental PrahA se bude v sobotu
7. 2. 2015 mezi 11:00 a 17:00 hod. odehrávat nefalšovaná česká zabíjačka. Pro InterContinental PrahA se již stalo úspěšnou tradicí obnovovat oslavu masopustu a tak jej letos již po osmé oslaví zabíjačkou, jež každým rokem získává na stále větší popularitě. Široko daleko linoucí se vůní bude tato akce zvát k ochutnávce zabíjačkových lahůdek, jako je tmavá polévka s kroupami, ovar, zabíjačkový guláš, jaternice, jelita, prejt, tlačenka, škvarky. Chybět samozřejmě nebudou ani sladkosti z receptů našich babiček a klasické, dobré pití - točený Budějovický Budvar, slivovice, Becherovka, domácí grog, zázvorový čaj, svařené víno. Kdo rád končí dobrou kávou, nepohrdne značkou Illy.
Cokoli z pestré zabíjačkové nabídky bude možné si zakoupit s sebou, na pozdější chutnou připomínku originálního zážitku ze Starého města pražského v poklidné, domácí atmosféře…Hosté – ať domácí, či bližší nebo vzdálenější (turisté ze zahraničí, t.č. návštěvníci Prahy, toulající se městem) „přespolní“ – kteří v minulých letech zabíjačku hotelu InterContinental okusili, potvrdí: vše tu má vynikající kvalitu, za kterou ručí spoluorganizátoři akce – řezníci z davelského řeznictví „U Dolejších“, které se nejen podílí na staropražském masopustu už řadu posledních let, ale v místě svého sídla se těší již více než stoleté existenci.
Poslední podobná předcházející akce - historicky zaznamenaná zabíjačka se konala na Starém Městě v období první republiky, v podhradí laskavé vlády „tatíčka“ Tomáče Garrigue Masaryka. Dodržovaly se tradice: příprava na vrchol masopustu začínala již na tzv. „tlustý čtvrtek“, kdy se má co nejvíce jíst a a pít, aby člověk načerpal dostatek sil na celý rok. Bývala vydatná, hodně maštěná jídla, jako „vepřo-knedlo-zelo“, uzené, smažily se koblihy. Celý masopust byl naplněn veselím a zábavou, jídlem a spoustou dobrot. Zabíjačkové speciality, jako jaternice, jelita, apod. se k „menu“ přidala později. Jak víme, některé z těchto specialit se udržují v oblibě do té míry, že je lze najít na jídelních lístcích mnoha restaurací – zejména těch se staročeskou kuchyní, ale tu a tam třeba i v supermarketech po celý rok…
Ovšem nálada a nabídka, která nás láká na 7. února před InterContinental v Praze, je ojedinělá – takže co my na to? Sejdeme se tam? Ostatně návštěvu či procházku metropolí – ať pražští, či přespolní - můžeme kromě kulinářského zážitku obohatit i zážitkem neméně silným, leč kulturním a do určité míry vlasteneckým – návštěvou výstavy „Hrady a zámky obdivované a opěvované“ v Jízdárně Pražského Hradu. Čeká tam na nás šest stovek prvořadých exponátů z české historie, které jindy pohromadě nelze spatřit. Od 30. ledna např. přibude tzv. Budyšínský rukopis, nejstarší exemplář Kosmovy kroniky. Příležitost, kterou bychom sobě – ale zejména našim dětem neměli nechat uniknout.
Miroslav Navara