Loading...
Jaro je tu, jde to bez kabátu, nadešel čas k toulkám, výletům, turistice. Cíle mohou být jak v nejbližším okolí, tak i vzdálenější. Volíme podle svých zájmů, vkusu, aktuálních nabídek, ale i množství prostředků, které máme v úmyslu vynaložit. Blízko, daleko, vysoko či v rovině, ať už míříme kamkoli, jedno mají naše cesty společné – neodvratně se dostaví okamžik, kdy máme žízeň, hlad, nebo obojí a také si potřebujeme odpočinout. Při určitém typu turistiky jde ještě o něco navíc – nejen obohatit svůj tulácký deník, ale odpočinek spojit i se zábavou. Pokud se právě touláme českou metropolí, lákadel je nepřeberně. Nabízím jeden z tipů, který nezklame. Splňuje všechny výše uvedené nároky, navíc vám do deníku přibude nepakovatelný zážitek...
Restaurace SaSaZu, kterou najdeme v areálu Holešovické tržnice, letos již pošesté získala mezinárodní ocenění Bib Gourmand od týmu Michelin. Jistou formou oslavy tohoto ocenění má být nové menu, v těchto dnech slavnostně představené hostům. Tentokrát bylo inspirováno kuchyní Thajska. Tato kuchyně bývá charakterizována jako orchestr. Nerozhoduje, co hraje jednotlivý nástroj, ale jaká je finální souhra. Jde o celkovou harmonii použitých chutí, přičemž thajská kuchyně využívá vždy minimálně tři ze základních chutí: sladkou, kyselou, slanou, hořkou nebo pálivou. O thajské kuchyni rozhodně nelze říci, že je jednoduchá. Naopak. Jídlo je pečlivě připravovanou událostí, s předpokladem, že může mít i zdraví prospěšné účinky. Důraz je Kladen na použití silně aromatických komponentů, jako jsou např. citronela, bazalka, koriandr, kafírové listy, galangal, chilli, česnek, limetková šťáva, kokosové mléko, či fermentovaná rybí omáčka. V Thajsku je jídlo společenskou událostí, obvyklé české způsoby stravování jsou pro většinu Thajců stěží pochopitelné. Platí tu jedno oblíbené úsloví: "Ty chceš jíst sám? Jsi blázen. Ty chceš spát sám? Jsi nemocný..." Při stolování se nepoužívá nůž - jídlo je posekané na drobné kousky a co hlavně - nůž je symbolem agrese. Nepostradatelnou výbavou jsou jídelní hůlky a jídla se podávají najednou. Všichni konzumují společně z misek nebo talířků. Při vstupu do SaSaZu vás uvítají stylovým pozdravem savat dý (khrab/khá). Třebaže je nové menu šéfkuchaře SaSaZu Shahafa Shabtaye inspirované Thajskem, připravil jej podle vlastní fantazie. Podobně jako v minulosti, kdy dominovala kuchyně barmská, filipínská, singapurská, vietnamská či kambodžská. Už tradičně je každým rokem menu inspirováno jinou asijskou zemí, s jejíž kuchyní se tak hosté z Česka i ze zahraničí mají možnost seznámit. Tedy pamatujte – až vás napadne posedět, občerstvit se, okusit něco nového a spojit to se zábavou, je tu SaSaZu… Nač se můžete těšit?
Kachní won-ton: Thai corn, basil, palm, turmeric, galangal/thajská kukuřice, palma, kurkuma, galangal
hovězí filet Wottie:Madagascar spices, Osaka curry, avocado, agadashi mushroom/madagaskarské koření, ósacké curry, avokádo, houba agadashi
Nabízí se I Crazy octopus, Roukett, dan-dan step 2, unagi, Salmon sashimi,Thai jasmin chicken roll
Nechybějí ani nové nápoje:
Qua Tao (Gin, Gnad, Marnier, jablko, limetka, tonik)
Lemongrass Shandy (Singha pivo, sprite, citronová tráva, med)
Dua-Zou (Rum, Grand Marnier, zázvorové pivo, jahody, ananas)
Tak dobrou chuť a na zdraví!
Miroslav Navara