Po stopách německých klobásek (Würstchen)
Asi nikde jinde na světě, se klobásky netěší takové oblibě, jako v Německu. Není ovšem klobáska jako klobáska, existuje jich nepřeberné množství. Jejich úprava se liší region od regionu. Co je ovšem spojuje, je zelí, hořčice, případně křen, preclíky a ano, taková klobáska se v Německu vždy zapíjí dobrým pivem.
Úprava klobásek
Würstchen, neboli klobásky, jsou v Německu k dostání v různých podobách. Kuchaři je připravují nejčastěji jako vařené a grilované, k dostání jsou ovšem i smažené a pečené varianty. Některé jsou z vepřového, jiné z telecího masa, jiné zase z kombinace obojího i koření je různé, mnoho kuchařů a řezníků má i své tajné recepty, které se předávají z generace na generaci. Záleží jen na návštěvníkovi, jaké úpravě dá přednost. Začněme ale pěkně od klasiky, klobásku, kterou určitě nepřehlédnete a při svých gastronomických toulkách Německem nevynecháte, je bílá klobáska.
Tip: Na nejstarší klobáskárnu na světě narazíte u Kamenného mostu v Regensburgu (Řezně).
Bílá klobáska - Weißwurst
Tato klobáska patří jednoznačně k nejznámějším bavorským specialitám. Připravuje se ze směsi telecího a vepřového masa, dochucena je tradičně cibulí a čerstvou petrželkou. Kromě toho, že je tato klobáska k dostání v pivních zahrádkách a konzumuje se s bavorskou hořčicí (hrubozrnná hořčice s nasládlou chutí), čerstvě rozpečenými, voňavými a hrubozrnnou solí posypanými preclíky a zapíjí se pivem, jsou zde i další věci, které byste měli vědět. Bílou klobásku byste si v Německu měli objednávat jen do úderu dvanácté, tedy v průběhu dopoledne. Skvělou příležitostí je třeba vydatná snídaně. Klobásky jsou podávány (měly by být) v horké vodě, aby zůstaly pěkně teplé až do konce hodování.
Bílá klobáska, zdroj © Bayern Tourismus Marketing GmbH
A pak je tu ještě jedna zvláštnost, a to je způsob jejich pojídání. Někomu může připadat poněkud zvláštní, ba až odpudivý, ale opravdový znalci maso z kůžičky „vycucávají“. Nováčci a turisté si na bílých klobáskách pochutnávají s příborem v ruce. Nezapomeňte, že kůžička se nejí a měla by zůstat na talíři.
Weisswurst, zdroj © R Haas
Místem, kde si na bílých klobáskách můžete v Německu pochutnat, je Bavorsko, nejoblíbenější německý region českých turistů. Jeho původ je spojen s jeho hlavním městem, Mnichovem, kde se každoročně koná proslulá Oktoberfest: letos 19. září až 4. října.
Tip: Pokud byste se o historii Weiβwurstu chtěli dozvědět více, nebo si jeho výrobu zatoužili vyzkoušet, doporučujeme se vydat do Neumarktu v Hornofalckém lese. Zde se nachází akademie zasvěcená této bavorské delikatese.
Norimberské klobásky
Na další variantu této německé dobroty narazíte v Norimberku. Tentokrát se jedná o opravdový unikát, norimberské klobásky nesou ochrannou značku EU (od roku 2003), poprvé i jejich existenci informují písemné prameny ze 14. století. Zatímco dříve byly norimberské klobásky vyloženě lokální specialitou (měly omezenou dobu spotřeby), dnes jsou k dostání po celém světě.
Norimberské klobásky, zdroj © Byerisches Staatsministerium für Ernährung, Landwirtschaft und Frosten
Tip: Ačkoli suroviny nutné pro výrobu klobásek mohou pocházet odkudkoli, dbá se přitom přísně na kvalitu, celé proces výroby musí probíhat právě v Norimberku. 2. května se v Norimberku koná „Modrá noc“, návštěvu města můžete skvěle spojit s prodlouženým víkendem.
Zatímco bílé klobásky mají podíl telecího masa, u těch norimberských se jedná o maso vepřové. I jejich vzhled se od těch bílých liší – jsou menší a drobnější (8 cm) a upravovány jsou tradičně na grilu. V Norimberku si je můžete vychutnat třeba při procházce starým městem, nebo v pivních zahrádkách kolem řeky. Sklánět se nad vámi bude norimberský hrad, který rovněž stojí za vidění.
TIP: Až do 29. března 2015 je v muzeu Stadtmuseum Fembohaus k vidění výstava dokumentující více než 700letou historii norimberských klobásek.
Klobásky se před podáváním grilují, poté jsou buď naskládány po třech do housky (3 im Weggla), nebo servírovány s vynikajícím německým chlebem a hořčicí (většinou ostřejší) a chybět samozřejmě nesmí ani oblíbené zelí. Klobásky jsou podávány, jak v restauracích, tak na stáncích s rychlým občerstvením. Malé, ale fajnové, i to se o klobáskách říká. A protože v Bavorsku všeobecně milují místní názvy, nenechte se zmást a v klidu si objednejte pokrm Werschdla, nejedná se o nic jiného, než o klobásky.
Tip: I k těmto klobáskám se váže legenda. Podle ní jsou tak malé, aby je mohli hostinští ve středověku prodávat i po zákazu vycházení a to přes klíčovou dírku.
Wollwurst – naháč mezi klobáskami
Této klobásce oproti ostatním něco podstatného chybí, je to kůže. Zatímco u ostatních klobásek je maso obaleno střívkem, u Wollwurstů střívko úplně chybí. Opět se jedná o klobásku z telecího, nebo mladého hovězího. Maso je namáčeno v mléce a poté zprudka osmaženo, díky tomu se trochu nafoukne a získá krásnou zlatohnědou barvu. Na rozdíl od dvou předchozích, se tyto klobásky většinou podávají s teplým bramborovým salátem a ano i tentokrát s bavorskou hořčicí.
Bavorské Wollwürstchen, zdroj © Bayerisches Staatsministerium für Ernährung, Landwirtschaft und Forsten
Tip: V nabídce je i pod jinými názvy: Nackerte, Geschlagene nebo Geschwollene.
Cesta za poznáním typicky bavorských klobásek by nebyla úplná, pokud bychom se nezmínili také o preclíkách a hořčici. Bavorsko je nejnavštěvovanějším regionem Německa. Domácí i zahraniční hosté zde navštěvují Mnichov a další zajímavá historická města, Bavorsko má však i krásná jezera a hory, národní parky, zábavní parky a třeba i outletová centra. Při poznávání jeho krás jistě vyhládne, pak není nic jednoduššího, než se vydat do zdejších podnik a ochutnat místní speciality.
Preclíky – nejlépe chutnají čerstvě rozpečené
Ke klobáskám se podávají po celém Německu, ale nejen k nim. Skvěle se hodí i k paštikám, nebo různým sýrům a sýrovým pomazánkám. K dostání jsou v různé podobě a velikosti, většinou jsou posypány hrubou solí. Chléb má v německé kuchyni nezastupitelnou roli, paleta chlebů je v Německu opravdu široká.
Preclíky, zdroj © Bayerisches Staatsministerium für Ernährung, Landwirtschaft und Forsten
Tip: k dostání i pod názvy – Brez´n, Laugenbrezel a Brezel
Preclíky jsou jednou z jeho forem. Jejich vznik je prý spojen s římským chlebem, který měl svůj domov v bavorských klášterech. Ve středověku se však jednalo o veskrze sváteční pokrm, tyto chleby se totiž pekly jen u příležitosti různých oslav a výročí.
Tip: Muzeum věnované chlebu můžete navštívit v Ulmu, který je proslulý i svou nejvyšší kostelní věží na světě (nahoru musíte vyšlapat po svých, cesta vám zabere zhruba 30 minut)
A zase je tady i několik legend. Podle jedné z nich vznikl preclík v Německu, v městečku Bad Urach a to asi před 500 lety. Na tamějším hrabství upadl v nemilost jeden pekař, který čekal na svou popravu. Hrabě mu však slíbil ještě poslední šanci, život si zachrání, pokud mu prezentuje chléb, přes který by třikrát svítilo slunce. Pekař se úkolu nezalekl a prezentoval hraběti preclík, díky čemuž si zachránil život.
Hořčice – neodmyslitelný doplněk klobásek
Klobásky a hořčice, to je v Německu proslulá dvojka, která k sobě prostě patří. Hořčice je v Německu fenoménem, řada druhů se vyrábí i přímo v Německu. Na její počest vznikl i několik muzeí. Jedno z nich můžete navštívit v Kolíně, který je známý spíše díky své Kolínské katedrále. V únoru se můžete těšit i na kolínský festival. Další Zajímavé muzeum situované do starého mlýna, se nachází v Budyšíně. Jedná se o kombinaci restaurace a muzea, v Budyšíně je toho k vidění opravdu mnoho (středověké uličky, kostely, vyhlídkové věže, srbské tradice,…), proto po takové návštěvě přijde něco dobrého na zub právě vhod.
Nejen v Bavorsku jsou Würstchen doma
Již 600 let si svou variantu klobásek vychutnávají v Durynsku, nazývají jí stylově „Thüringer Rostbratwurst“. Přesný recept je sice tajný, ale ví se o ní alespoň toto: pravá durynská klobáska je připravována z vepřového masa, majoránky, kmínu a česneku. Co je ale podstatné, vždy je grilována na dřevěném uhlí a váží zhruba 150 gramů. Nejlepší je samozřejmě s durynskou hořčicí, místní si ji vychutnávají i jako rychlé občerstvení.
Thüringer Rostbratwurst, zdroj © Thüringer Tourismus GmbH
Tip: První německé muzeum věnované grilovaným klobáskám se nachází v Arnstadtu.
Frankfurtské párky si podrobily svět
Frankfurtské párečky jsou asi nejznámějším gastronomickou delikatesou Frankfurtu. S přízviskem „frankfurtské“ jsou nyní známé po celém světě. Vyráběny jsou tradičně z vepřového masa, svou typickou chuť dostávají díky uzení na dubovém dřevě. Jejich historie sahá až do roku 1562.
zdroj © Frankfurter Würstchen, Stadt, Land, Fluss
Tip: Stejně jako bílé klobásky v Bavorsku by se i ty frankfurtské měly jíst hezky rukama.
Jejich domovem je tato oblast již od 13. století, tradičně jsou podávány v páru, doplňuje je hořčice a křen, společně s tmavým chlebem a bramborovým salátem.
Kromě klobásek byste ve Frankfurtu měli ochutnat také jablečné víno (Apfelwein) servírované v modro-bílých džbáncích, zelenou omáčku (Grüne Soβe) a třeba i speciálně servírovaný sýr s výraznou vůní - Handkäs' mit Musik. To vše a ještě mnohem více si můžete dopřát na zdejší vyhlášené třídě plné barů, restaurací, kaváren a obchůdků s potravinami a delikatesami – Freβgass.
Tip: 2. – 9. května 2015 se ve Frankfurtu koná velký festival „Zelené omáčky“.
Currywurst – božské i pekelné
O Currywurstu jste už určitě slyšeli, někteří ho milují, jiní nesnáší. Jde o opravdovou specialitu Berlína. Currywurst prostě musíte alespoň ochutnat. Tradičně se jedná o klasickou klobáskou, která je politá kečupovou omáčkou a posypána curry – to může být buď jemné, nebo až pekelně pálivé, záleží jen na strávníkovi, cosi poručí. Milovníci Ostrých jídel si přidávají navrch ještě chilli. Na Currywurst narazíte v Berlíně, stejně jako na kebab, téměř na každém rohu. Opravdoví znalci by však doporučili návštěvu „bufetu“ Konnopke (od roku 1930) nebo Curry 36. V průběhu let došlo samozřejmě k mnoha inovacím, proto je dnes k dostání i drůbeží a vegetariánská varianta. Nejedná se sice o pravý currywurst, ale určitou představu si návštěvník již vytvoří.
Konnopkes Currywurst, zdroj © visitBerlin Koschel
Berlín je mezi českými turisty stále oblíbenější, nabízí rozmanité zážitky: památky, muzea, divadla, bary, kavárny, nákupní třídy, okolní jezera, akce…navštívit můžete i jedno speciální muzeum: Currywurstmusem. Ano, této gastronomické specialitě je věnováno celé muzeum. Návštěva je vskutku jedinečná, jedná se totiž o interaktivní prohlídky, při kterých mohou návštěvníci ochutnávat, nasávat vůně koření a dokonce si některé exponáty i osahat.
Tip: Již v únoru se v Berlíně koná mezinárodní filmový festival (5. – 15. 2. 2015), v květnu následuje galerijní víkend (1. – 3. 5. 2015), v srpnu dlouhá muzejní noc (29. 8. 2015), v září berlínský maraton (26. -27. 9. 2015), a v říjnu velké oslavy sjednocení Německa (3. 10. 2015).
Bavorsko:
německy: www.bayern.by
česky: www.bavorsko.eu
Erfurt: www.erfurt-tourismus.de/home/sehenswuerdigkeiten
Durynsko: www.thueringen-tourismus.de/urlaub-hotel-reisen/index.html
Frankfurt nad Mohanem: www.frankfurt-tourismus.de/Entdecken-und-Erleben
Berlín: www.visitberlin.de/en
Currywurstmuseum: www.currywurstmuseum.com
Tipy na cestu:
Vlak: Pro ty, kteří upřednostňují Dopravu po železnici, máme tip na Německé dráhy. Stránky jsou v češtině, jízdenky, včetně speciálních nabídek, si můžete koupit online.
Rádi jíte a ochutnáváte regionální speciality, pak se inspirujte na našich stránkách www.germany.travel