Pozvánka do Prahy adventní
K vůni Vánoc přidejme i špetku Aromi italské…
„See America first“ – volně přeloženo: poznej nejprve svou vlast Ameriku – pod tímto heslem před léty motivovaly Spojené státy své občany k cestování po vlasti, dříve než sednou do letadla a vydají se poznávat zahraničí. Má to svoji logiku – každý by nejprve měl poznat zemi, která je mu domovem a teprve poté se vydat poznávat a srovnávat, popřípadě se i inspirovat do cizích zemí. Nu a když už poznávat svou zemi, pak je vhodné vybrat si k domácím toulkám období, která jsou k tomu nejvhodnější, která nám ke klasické turistické nabídce přidávají ještě něco navíc, třeba atmosféru svátků, oslav, festivalů apod. A řekněte, které období může být atraktivnější, než čas adventní, naplněný všude spoustou nápaditých, barvami hýřících světelných dekorací a zářících vánočních stromů na náměstích, nepřebernými světelnými efekty za okny domů, bytů, či na zahradách kolem nich? Nejvíce jich soustřeďují velká města – a mezi nimi samozřejmě dominuje metropole. Hned na několika místech v Praze se kolem rozzářeného jehličnanu rozprostírají vánoční trhy, vonící „svařákem“, punčem, trdelníkem a dalšími lahůdkami, to vše podbarveno vánočními melodiemi od „Ježíšku, panáčku“ až po „rolničky“. Tři největší z nich se dají pohodlně obsáhnout i pěšky, od Staroměstského náměstí, přes Václavské náměstí až na Náměstí Míru na Praze 2. Takové prostředí dá na chvíli zapomenout na Sýrii a migranty, levoty v politice, bombardování a terorismus i elektronické pokladny. Nadechneme se atmosféry přicházejících Vánoc - svátků míru, zamyslíme se, co ještě opatřit svým blízkým pod stromeček, poddáme se radosti ze zářících dětských očí, ze kterých čteme nevinné očekávání Štědrého dne…
Jak řečeno, jedním z míst této předvánoční nálady je i Náměstí Míru na Praze 2. Pod imponující siluetou chrámu sv. Ludmily pulzuje vánoční trh naplno. Nechybí tu nic, co k vánoční atmosféře patří, ba naopak – letos mohu poskytnout navíc tip na něco zajímavého, nového… Jen několik kroků přes ulici pod Vinohradským divadlem v domě číslo 6 otevřel v nedávných dnech v Praze již dobře známý šéfkuchař z Itálie, pan Riccardo Lucque, pozoruhodný restaurant s lákavým názvem Aromi (vůně). Nový koncept v novém prostoru a se zcela novým menu přinesl italskému restauratérovi vysoce atraktivní výsledek: moderní, elegantní a současně přívětivé a neformální prostředí, kde se hosté cítí jako na výletě do slunné Itálie. Od okamžiku, kdy v interiéru Aromi usednete, budete svědky práce gastronomických profesionálů, kteří ji vykonávají se zaujetím, až s jistou vášní a viditelným potěšením ze spokojenosti každého z hostů. Příprava jídel probíhá před jejich očima v prosklené otevřené kuchyni, která je těžištěm prostoru celého podniku. Čerstvé ryby a plody moře, denně letecky dodávané z Apeninského poloostrova jsou hlavním magnetem menu. Nicméně Aromi není jen vynikajícím restaurantem, ale současně i bistrem s bohatou snídaňovou nabídkou od klasických vaječných snídaní přes snídaně dle zásad pro podporu zdraví až po typické italské sladkosti a dezerty, ve finále provázené stoprocentně kvalitní kávou, jak ani jinak být pod italskou taktovkou nemůže.
Riccardo Lucque svou nabídku komentuje: „jako mladík, pracující i 15 hodin denně ve výhni kuchyně, jsem snil o tom, že si jednou otevřu svou vlastní Restauraci. Svůj sen jsem denně hýčkal – a dnes je skutečností. Aromi pro mne vždy byla a bude první Restaurací, kterou jsem otevřel a i v nových prostorech si uchovává svou nezapomenutelnou atmosféru. Kombinuje nejkvalitnější bio suroviny, jednoduchou kuchyni a příjemnou atmosféru. Aromi na Náměstí Míru je pro mne více než splněným snem“…
Projdeme-li restaurant, odlišíme tři prostory: bistro, restauraci s výhledem do zahrady a salonek s funkčním krbem. Univerzálnost podniku dodává ještě oddělená místnost, vhodná k pracovním setkáním, firemním a podobným společenským akcím, popř. svatbám. Restaurant s italským charakterem se samozřejmě nemůže obejít bez skvělé nabídky vín. Vinotéka Aromi obsahuje více než 300 etiket italských vynikajících vín, vybraných v malých, neprůmyslových vinařstvích Itálie. Tým restaurantu Aromi o sobě říká: nejde nám o Michelinské hvězdy, ani jiná formální ocenění, naším zásadním cílem je spokojenost hostů, taková, aby se k nám rádi vraceli…
Co dodat? Neváhejme – po procházce vánočními trhy, plni adventní nálady zastavme se v Aromi – je to na dohled a zážitek z této návštěvy bude trvalou stopou v naší paměti. Třeba se sem pak budeme rádi vracet – jak se o to upřímně snaží Riccardo Lucque se svým skvělým týmem…
Miroslav Navara