Loading...

Sapa – kouzelná příroda Vietnamu a tzv. Hmongové

Tipy a novinky

Na severozápadě Vietnamu, poblíž hranice s Čínou, leží malé městečko Sapa. V koloniálních dobách sloužilo jako lázeňský resort pro francouzské obyvatele Indočíny. Zbytky koloniální atmosféry jsou zde stále přítomné a jsou jedním z důvodů proč je Sapa hojně navštěvovaná turisty a cestovateli z celého světa. Kromě svého vlastního, osobitého kouzla, je Sapa dobrým výchozím bodem pro poznávání nesmírně zajímavého regionu, mezi jehož lákadla patří zajímavá a rozmanitá příroda i kultura vietnamských etnických menšin, mezi nimiž jsou i velmi známí Hmongové. Sapa je nesmírně zajímavou oblastí a výlet se patří mezi ty, kvůli který se vyplatí cesty do exotiky absolvovat.

Země pod Fan-Si-Pan

Oblast pod nejvyšší horou horou Indočíny Fan-Si-Pan, kde dnes najdeme městečko Sapa, byla osídlena již v 15. století, v 18. století civilizaci, o které nemáme dosud mnoho spolehlivých údajů, nahradili již zmínění Hmongové a další etnické menšiny přicházející ze severu. Na začátku 20. století se i v této poměrně odlehlé oblasti začal projevovat vliv francouzské koloniální moci, která skončila v době po druhé světové válce. Všechna tato období vtiskla regionu svůj specifický ráz a návštěvníci tak mohou obdivovat stovky let staré petroglyfy, zbytky koloniální architektury nebo dosud živé vesnice Hmongů.

Sapa – příroda i kultura

Na 3143 m vysoký Fan-Si-Pan se lze dostat i lanovkou, pravý cestovatel ale jistě zvolí raději horský trek. Z těch dalších lze doporučit např. putování údolím Muong Hoa či návštěvu některé z okolních vesnic jako Tavan, Sin Chai či Hau Thao. Alternativou k pěší turistice je zapůjčení motorky. Je však třeba i dát pozor na poměrně přísná pravidla pro pohyb cizinců v některých vesnicích, lze se v nich totiž pohybovat pouze s licencovaným průvodcem. I tak ale stojí zkušenost s životem některých etnických menšin ve Vietnamu za to. Město Sapa a kultura Hmongů za zájezd do Vietnamu určitě stojí!

Poslední aktualizace: 26.2.2018
Sapa – kouzelná příroda Vietnamu a tzv. Hmongové na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Sapa – kouzelná příroda Vietnamu a tzv. Hmongové

Lanovka na Fansipan
Lanovka na Fansipan
Lanovka
Výstavba lanovky na Fansipan (Fan Si Pan),nejvyšší…
7.8km
více »
Fansipan - hora
Fansipan - hora
Hora
Hora Fansipan (Fan S Pan) ležící v pohoří Hoang Lien Son v provincii Lao…
7.8km
více »
Severní Vietnam (6): Oblast Sa Pả (Sapa) – vesnice etnických menšin, rýžové terasy
Severní Vietnam (6): Oblast Sa Pả (Sapa) – vesnice etnických menšin, rýžové terasy
Zajímavost
Severní Vietnam (6): Oblast Sa Pả (Sapa) – vesnice etnických…
8.9km
více »
zavřít reklamu