Loading...

Stará Hanoj je pro fotografy ráj

Tipy a novinky

Před více než tisíci lety bylo na břehu řeky Song Hong založeno město, jehož jméno bylo během následujících staletí několikrát změněno. Neslo názvy jako “vzlétající drak”, “brána východu” a nebo “severní pevnost”. Až mu v roce 1831 císař vládnoucí dynastie Nguyen změnil název na “Město mezi řekami”. Jméno městu již zůstalo a my jej dnes známe jako Hanoj.

Hanojský organizovaný chaos

Hanoj je město s jedinečnou atmosférou, kterou si snadno zamilujeme. Sami obyvatelé jej popisují jako “organizovaný chaos”. A je to trefné označení. Hanoj je druhým největším městem Vietnamu. Žije v něm okolo sedmi milionů obyvatel a snad každý zde vlastní motorku. Na ní Vietnamci vozí nejen celou svoji rodinu, ale třeba i nábytek, psy, slepice...Zkrátka vše, na co by jsme si my v Evropě netroufli a za co bychom zřejmě dostali tučnou pokutu. Při delším pobytu ve Vietnamu nabydeme dojmu, že se zdejší obyvatelé na skútru již narodili. A jezdí na něm úplně všude.

Silnice jsou věčně ucpané troubícími motorkami, auty a rikšami a přejít rušnou ulici je na první pohled nemožné a životu nebezpečné. Při bližším pohledu zde ale panují jakási vietnamská pravidla a řád, které když si osvojíme, nebudeme mít problém přejít ani tu nejrušnější ulici. Stačí jen sebrat odvahu a po vzoru místních vstoupit do tohoto chaosu.

Je to fascinující město s tisíci zajímavých míst, zákoutí a detailů, které čekají, až si jich všimneme. Mísí se zde francouzská elegance se socialistickým duchem i dávnou historií.

Fotografická procházka Starou čtvrtí

Procházka rušnými ulicemi centra Hanoje je velkým zážitkem. Užasle budeme pozorovat dění kolem sebe. Hlavně, pokud to bude naše první vietnamská zastávka a setkání se zdejší kulturou.

Město si vychutnají romantici i gurmáni, milovníci historie a umělci. A nejvíce snad fotografové. Pro ně bude Hanoj rájem. Fotogenická místa a momenty se totiž nabízejí téměř na každém kroku. A to především v těch nejstarších částech města, které se těší největšímu zájmu turistů.

Fotograficky nejzajímavější a nejvděčnější oblastí Hanoje je Old Quarter. Tato Stará čtvrť rozkládající se na sever od jezera Hoan Kiem, které je jedním ze symbolů města, existuje již z dob, kdy byla Hanoj císařskou citadelou. Řemeslníci z okolí zde nabízeli své zboží a i dnes je to místo, kde obchod jen kvete. Jednotlivé ulice nesou jméno po druhu zboží, které se zde prodávalo a mnohdy se stále ještě prodává. Můžeme se tak projít ulicí plnou obchůdků s látkami, železnými pomáckami a nebo třeba výrobky z papíru.

Při pohledu vzhůru nás zaujmou oprýskané i nově natřené fasády starých indočínských kupeckých domů. Objevíme i buddhistické chrámy a staré městské brány, kolem kterých posedávají pouliční prodejci.

TIP: Kombinujte poznání a relax. Vyberte si jeden z kombinovaných poznávacích zájezdů do Vietnamu. Čeká na vás Zájezd pro každého od 39 490 Kč za 11 dní.

Tisíce vjemů

Během procházky Starou čtvrtí na nás bude útočit množství vjemů najednou. Do hledáčku fotoaparátu se nám dostane pouliční prodejkyně s typickým kuželovitým kloboukem na hlavě a koši plnými ovoce zavěšenými na rameni na tyči. Zamává nám čtyřčlenná rodinka projíždějící kolem na skútru. Budeme svědky toho, jak dívka nesoucí desítky nafouklých barevných balónků jde středem silnice, aby se jí žádný balónek nezachytil ve větvích stromů lemujících ulici. Nahlédneme do hrnce plného šneků, které jedna z pouličních kuchařek připravuje na plynovém hořáku umístěném na chodníku k odpolední svačině. V rohové pekárničce si počkáme na plněnou bulku zrovna vytaženou z pece. Chvíli budeme pozorovat vyrovnaný badmintonový zápas na jednom z plácků a o kus dál babičky zapalující vonné tyčinky u oltáře buddhistického chrámu.

Velká podívaná se nám naskytne na pouličním trhu s potravinami. Prodavačky sedí na nízkých stoličkách a na zemi před sebou mají v ošatkách a bedýnkách rozložené potraviny. V nabídce je ovoce a zelenina, čerstvé maso, ryby plovoucí v kádích, živé slepice a nebo třeba květiny. Nad na evropské podmínky nevyhovujícími hygienickými podmínkami se zde nikdo nepozastavuje a vesele se prodává.

Během jednoho dne zvládneme s foťákem v ruce projít i okolní čtvrti, ve kterých se nacházejí významné stavby jako je třeba Chrám literatury, železniční most Long Bien navržený Gustavem Eiffelem a nebo třeba strohá socialistická stavba Ho Chi Minhova mauzolea.

A když už toho celodenního mačkání spouště a vyhýbání se motorkám budeme mít dost, můžeme posedět v jedné ze stylových hospůdek u piva a jarních závitků. Nebo si třeba zajít na zajímavé představení do slavného divadla vodních loutek.

Autorkou textu je Katka Francová.

Poslední aktualizace: 15.8.2019
Stará Hanoj je pro fotografy ráj na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Stará Hanoj je pro fotografy ráj

Vietnam - Hanoi - pomník Lý Thái Tó
Vietnam - Hanoi - pomník Lý Thái Tó
Pomník
Večerní procházkou po hlavním městě Vietnamu se dostáváme k pomníku Lý Thái Tó  prvního císaře dynastie Lý. Narodil se na vesnici v …
0.5km
více »
Hanoi - vodní loutkové divadlo
Hanoi - vodní loutkové divadlo
Zajímavost
V Hanoi v divadle Thang Long se konají představení tradičního vodního…
0.5km
více »
Velká cesta Vietnamem - I. Hanoj a zátoka Ha Long.
Velká cesta Vietnamem - I. Hanoj a zátoka Ha Long.
Trasy
Nabídek na cestu do Vietnamu jsem měl několik, ale až…
1.4km
více »
Vietnam - Hanoi - pagoda Tran Quoc
Vietnam - Hanoi - pagoda Tran Quoc
Chrám
Pagoda Tran Quoc ze 6. stol. je nejstarším buddhistickým chrámem v Hanoi a…
2.1km
více »
Hanoj
Hanoj
Hlavní město
Hlavním městem Vietnamu je Hanoj. Leží na severu země, na Rudé řece, 100…
2.1km
více »
Hanoi - hlavní město Vietnamu
Hanoi - hlavní město Vietnamu
Hlavní město
Hanoi - hlavní mněsto Vietnamské socialistické republiky leží v severní…
4.5km
více »
Vietnamem od severu k jihu, část 3.
Vietnamem od severu k jihu, část 3.
Cestopisy
Hanoi je hlavní město Vietnamu. Je to místo čilého ruchu, které na první…
5.9km
více »
Vietnamem od severu k jihu, 2.část
Vietnamem od severu k jihu, 2.část
Cestopisy
Co nás překvapilo na naší cestě Indočinou na přelomu ledna a února 2014? …
7.2km
více »
Vietnam na motorkách.
Vietnam na motorkách.
Trasy
Na internetu se objevila nabídka na Vietnamskou jízdu. To bylo př…
9.6km
více »
Letiště Hanoj / Noibai
Letiště Hanoj / Noibai
Letiště
Letiště Noibai (HAN) spadá pod město Hanoj, k…
21.4km
více »
zavřít reklamu