TURISTIKU PODPORUJÍ
61 555 turistů a cestovatelů
112 070 výletů, turistických cílů, tras a cestopisů
1 397 274,- odměny za články
Vyberte, co Vás zajímá v oblasti Svět
Tipy na výlet vybrat: vše / nic
 ↓ 
Druh vybrat: vše / nic
Do přírody
Na golf
Na hory
Na kole
Se psem
Vinařská turistika
Za gastronomií
Za kulturou
Za sportem
Náročnost vybrat: vše / nic
Pro zdatnější
Romantika
Rodina s dětmi
Délka vybrat: vše / nic
Vycházka - půldenní
Celodenní výlet
Putování (více dnů)
Turistické cíle vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava vybrat: vše / nic
Autobusová zastávka
ŽST
Letiště
Žel. stanice
Města, obce, vesnice vybrat: vše / nic
Vesnice
Městečko
Město
Osada
Samota
Městská část
Hlavní město
Přístav
Místní část
Náměstí
Ulice
Městys
Ostatní vybrat: vše / nic
Bivak
Hraniční přechod
Infocentrum
Nordic walking point
Ostatní
Turistická známka
WebKamera
Zajímavost
Památky a muzea vybrat: vše / nic
Hrad
Zámek
Zřícenina
Trosky
Kaple
Klášter
Pomník
Kříž
Chata
Muzeum
Bouda
Kostel
Památník
Měšťanský dům
Salaš, koliba
Letohrad
Farma
Hřebčín
Zámeček
Tvrz
Skanzen
Hradiště
Rotunda
Statek
Dům, budova
Chrám
Hřbitov
Hradby
Lapidárium
Kašna
Socha
Boží muka
Hrádek
Panský dvůr
Rychta
Pevnost, opevnění
Radnice
Drobné památky
Mešita
Synagoga
Příroda vybrat: vše / nic
Hora
Kopec
Štít
Vrchol
Jezero
Potok
Pleso
Rybník
Vodopád
Propast
Minerální pramen
Jeskyně
Krasový útvar
Údolí
Skalní útvar
Jezírko
Řeka
Říčka
Pohoří
Údolí, dolina
Kaňon
Sedlo
Travertíny
Planina
Hřeben
Louka
Pramen
Kámen
Zahrada
Rašeliniště
Slatě
Památný strom
Přírodní park
Ostrov
Sopka
Pobřeží
Poušť
Park
Rokle
Přírodní památka
Vodní nádrž
Studánka
Soutěska
Tůň
Pláž
Poloostrov
Bažina, mokřady
Sport a rekreace vybrat: vše / nic
Lázně
Rekreační oblast
Koňská stezka
Aquapark
Letovisko
Koupaliště
Ledovec
Ski areál
Golf
Půjčovna lodí
Cyklo bar - hospůdka
Cyklo shop - servis
Potápění
Zábava, atrakce
Půjčovna kol
Vinařský cíl
Technické zajímavosti vybrat: vše / nic
Důl, štola, šachta
Elektrárna
Jez
Lanovka
Mlýn
Most
Přehrada
Rozhledna
Technická památka
Zvonice
Výletní místa a parky vybrat: vše / nic
CHKO
Chodník, naučná stezka
Národní park
Odpočinkové místo
Orientační bod
Poutní místo
Rezervace
Rozcestí
Turistická trasa
Turistické destinace
Vyhlídka
Výletní místo
ZOO a botanické zahrady vybrat: vše / nic
Arboretum
Botanická zahrada
ZOO
Trasy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Typ vybrat: vše / nic
Autem
Balónem
Běžecká trasa
Běžky
Cyklotrasa
Golf
In line brusle
Pěší trasa
Po vodě
Ski areál
Náročnost vybrat: vše / nic
Malá náročnost
Střední náročnost
Velká náročnost
Cestopisy vybrat: vše / nic
Tipy a novinky vybrat: vše / nic
Rady a tipy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava
Jídlo a ubytování
Ostatní
Peníze a ceny
Práce a život
Zdraví a bezpečnost
Moje dovolená vybrat: vše / nic
 ↓ 
Kdy jsme jeli vybrat: vše / nic
Jaro
Léto
Podzim
Zima
Délka dovolené vybrat: vše / nic
Méně než 1 týden (do 6 dní)
1 týden (7-9 dní)
Delší než 1 týden (10-12 dní)
2 týdny a více (13 a více dní)
S kým vybrat: vše / nic
Rodina s dětmi do 5-ti let
Rodina s dětmi do 10-ti let
Rodina s dětmi 10-18 let
S partnerem
S přáteli
Typ vybrat: vše / nic
Pobyt
Aktivní dovolená
Poznávací dovolená
Eurovíkend
Plavba
Prodloužený víkend
Zaměření vybrat: vše / nic
K moři
Na lyže
Za zábavou a poznáním
Do přírody
Na hory
Cyklo
Se psem
Na vodu
Aerobic
Golf
Wellness
Potápění
Za kulturou
Zábavné parky
Aquaparky
Gastronomie
Jak jsme jeli vybrat: vše / nic
Autem
Autobusem
Letadlem
Lodí
Jinak
Jak a kde jsme bydleli vybrat: vše / nic
Dům / rekreační objekt
Kemp
Apartmán
Hotel / Penzion
Stravování na dovolené vybrat: vše / nic
Vlastní
Snídaně
Večeře
Polopenze
Plná penze
All Inclusive
Ultra all inclusive
Fotogalerie vybrat: vše / nic
zobrazit výsledky
Změnit oblast
Vyhledat oblast:

Středozemní zastávka na toulce Prahou

Tipy a novinky

jedna z nových kreací...
jedna z nových kreací...  •  Fotografie (3)
Como - interiér

Česko si užilo adventu, poté tentokrát poněkud víkendových vánoc, ke cti přišly i vánoční trhy, kde to vonělo punčem, „svařákem“, trdelníky a dalšími pochoutkami, zbyl čas i na procházky svátečními ulicemi. Každý volil podle svých zájmů, zálib, aktuálních příležitostí, ale i výše prostředků, jež hodlal při té příležitosti utratit. Ať už jsme zamířili kamkoli, jedno mají tyto aktivity společné – vždy, dříve nebo později nastane chvíle, kdy máme žízeň, hlad, nebo obojí a potřebujeme si také trochu odpočinout… To ostatně nepřestane platit ani s příchodem nového roku, na výlety a procházky se přece vydáváme po celý rok… Pokud se chystáte na toulku českou metropolí, lákadel je nepřeberně. Nabízím tedy tip, který nezklame. Navíc spojuje zážitek poznávací s kulinářským. Jmenuje se Como. Tento stylový restaurant a cocktail bar najdeme přímo uprostřed města, na Václavském náměstí, v budově, o jejíž prostor se dělí s oblíbeným hotelem Jalta. Objekt, který dotváří osobitou architekturou kolorit horní části náměstí, své služby nabídl veřejnosti už před více než padesáti lety. Navzdory nedlouhé historii však je kulturní památkou a v rámci historického centra Prahy je i na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Je totiž nejhodnotnější pražskou architekturou padesátých let, tzv. socialistického realismu. Stylem se naštěstí hlásí spíše k dekorativismu let dvacátých, než k tehdy běžnému kopírování sovětského stylu té doby (jako např. hotel International v Praze-Podbabě). Hotel byl určen hostům, jací se dnes označují VIP - komunistickým potentátům, státníkům a politikům ze socialistického tábora ale i ze Západu, bydleli tu však i významní obchodníci a movití turisté. Dnes hotel, který hostil mezi jinými celebritami také dalajlámu, či amerického herce Bruce Willise, nabízí svým hostům čtyřhvězdičkový luxus v 94 pokojích. Udržuje i tradice společenských akcí, probíhají tu obchodní jednání, tiskové konference, recepce, ale i módní přehlídky, aukce nebo oslavy a cocktailové večírky. V tomto sousedství, byť zcela autonomně, úspěšně nabízí své příjemné prostředí zmíněný restaurant Como. Do svého štítu si vytkl moto: vynikající středozemní kuchyně, v důsledně vyváženém vztahu cena-kvalita. Jinak řečeno – za skvělé pohoštění rozhodně nezaplatíte přemrštěnou cenu. Jakási obecná obava, že vstoupíte-li do objektu mezinárodního hotelu, bude to drahé, tu neplatí. Jsou tu vidět i rodiny s dětmi, výjimkou nejsou ani hosté, kteří se zastaví jen na drink. Přibližme si tedy poněkud více, co nás při návštěvě restaurantu, svým názvem připomínajícího italské klima v okolí jezera Como, příjemně překvapí…

Dušan a Joe prezentují svou nabídku

Před několika dny představili manažer restaurantu Marek Holer, šéfkuchař Dušan Mackovič a v roli konzultanta úspěšný privátní šéfkuchař Joe Sefton (UK) za podpory zkušeného sommeliéra a dovozce vín ze zahraničí Štěpána Mlejnka (Mlejnek Fine Wine s.r.o.) svou nejbližší nabídku skupině odborných novinářů. Chystanému menu věnovali velkou pozornost a úsilí, nasadili své zkušenosti z bohaté mezinárodní praxe a nebáli se vyzkoušet i řadu nových nápadů a experimentů ve vývoji chutí, aby uspokojili i náročné hosty. Ti, nezřídka jako znalí turisté doplňují své klasické cestovatelské zážitky o dojmy gastronomické, kulinářské. Nejde o něco neznámého – namátkou vzpomeňme například literatury z pera světově proslulého Ernesta Hemingwaye - kolik řádek věnoval popisu chuťových prožitků – ať už co do pokrmů, či pití, zejména z doby svého pobytu na Kubě. Co o svém úsilí říkají sami jeho protagonisté?

Dušan Mackovič má za sebou léta praxe v předních hotelech a restauracích jak v Evropě, tak Severní Americe. Jmenujme např. Four Seasons v Londýně, Houstonu a Praze, či Renaissance v Düsseldorfu a Praze, atd. Zkušenosti jej naučily respektovat různé mezinárodní kuchyně a nepohrdne ani tou českou. Říká: „Základem pro vymýšlení nových jídel je pro mne směs zkušeností od všech kuchařů, se kterými jsem měl možnost po minulých dvacet let pracovat a stálé sledování trendů, které v gastronomii přicházejí. Nejdůležitější je nepřetržité ochutnávání všeho, kolem čeho projdu, či co se vyskytne kolem mne“.

Joe Sefton se již ve svých 19 letech (v roce 2012) stal jedním z vůbec nejmladších šéfkuchařů v hotelu Le Rissiou ve Vaujany ve Francii. O rok později už vládl kuchyni restaurantu Chalet Lucette. V roce 2015 došel až do semifinále soutěže Master Chef/Profesionálové. Jeho snaha stále objevovat a vynalézat jej vynesla až do pozice vyhledávaného privátního šéfkuchaře. Komentuje: „Jídlo, které vařím, je fine dining a mým cílem je stále zvyšovat jeho úroveň. Když vaříte privátně, můžete klienty lépe pochopit, získat zpětnou vazbu. To je důležité, protože já rád přizpůsobuji své pokrmy na míru klientovi, či společnosti. Z jejich preferencí můžete vytvořit opravdu unikátní menu, něco, co žádný jiný šéfkuchař nebo restaurace na světě nenabízí. To je jedním z důvodů, proč jsem privátním šéfkuchařem, je to jedinečné! Když pracuji pro klienta, chci mu dát to nejlepší…“

Ze spolupráce obou světem prošlých mistrů kuchařského umění vzešla celá řada opravdových pochoutek, které si své milovníky bezpochyby najdou. Toto tvrzení není těžké podpořit už jen samotnými položkami, které vytvoří menu, nesoucí hlavičku Como:

Grilované krevety s guacamole a gazpacho, Pečená rajčátka a papriky s buvolí burratou, olivami taggiasca a rukolovým salátem, Rukolový salát s pralinkami z kozího sýru, pistáciemi a datlovým dresinkem, Sépiové rizoto s kalamáry, tygřími krevetami, mušlemi sv. Jakuba a lehkou česnekovou omáčkou, Bramborové gnocchi s kozím sýrem a chorizem, Pečená treska s hráškovo-mátovým pyré, grilovanou polentou a domácí tatarskou omáčkou, atd. Dezert? Třeba Slaná čokoládová ganache s pomeranči, zázvorem, oříšky a vanilkovou zmrzlinou…

Váháte? Chyba – jak už řečeno – tyhle jmenované lahůdky tu dostanete za rozumnou cenu a ve vašem návštěvnickém či turistickém deníku se budou už napořád velmi zajímavě vyjímat. Mohu potvrdit z vlastní zkušenosti…

Miroslav Navara

Poslední aktualizace: 10.1.2017
Hodnotit kvalitu příspěvku
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Svět