Loading...

Určitě to znáte – sotva je po létě, nastávají otázky...

Tipy a novinky

...děti i kamarádi začínají dorážet: „A kam pojedeme příště? Zase do Francie? A budeme se moct‘ koupat?"

Protože požadavek na koupání, nejlépe v moři, zazněl silně i ze strany druhé rodiny, se kterou jsme chtěli strávit první týden dovolené ve Francii, volba padla na oblast Camarque.

Přednosti oblasti Camargue jsou jasná – jižní Francie, ale už ne ta mondénní a v létě přeplněná Riviéra, teplo, kterého se nakonec v Čechách moc nedostávalo, mediteránské klima a mořský vzduch pro pročištění organismů žijících ve městech a rovně střižené kanály bez záludností a zdymadel, takže lze nechat bez obav kormidlo i méně zkušeným kormidelníkům. A hlavně dětem, pro které je řízení 15 metrové lodi úžasným zážitkem.

V Camarque jsem byl na hausbótu naposledy v roce 2009, překvapila mne nárazovost obsazenosti pláží, kdy v přímořských letoviscích je zde doslova hlava na hlavě, díky hausbótu se máte ale objevovat a mít pro sebe dlouhé kilometry liduprázdných přírodních písečných pláží se zhruba metrovým valem tvořeným oblázky a mušlemi a velmi povlovným dnem, nemající v Evropě konkurenci (ani v severní Itálii). Sem tam nějaký nudista či borec na „kajtu“ a to je vše.

A co nabízí Camarque kromě možnosti koupání v moři? Samozřejmě jezera s pověstnými plameňáky (prý jediné místo v Evropě), v největším Etang de Thau jsou ústřicové farmy a restaurace na břehu tak nemají v čerstvosti surovin konkurenci. A pak stáda bílých polodivokých koní pasoucích se při okraji kanálu, často bezprostředně u lodi. Brakickou vodu, kterou táhnou snad celoročně úhoři (nachytali jsme je pokaždé v počtu několika kusů za večer) a na jaře a na podzim tuňáci vyskakující před lodí jako na Kamčatce. V přípobřežním úseku plavby už je chytání možné bez povolenky, protože se počítá za mořský rybolov.

Na své si přijdou i milovníci historie a památek, protože středověké město-přístav Aigues-Mortes nemá asi v Evropě obdoby a osobně mne učarovalo více než známější Carcassone na Canal du Midi.

Camargue je prostě úžasný pro všechny, pár dní navíc na prohlídku Provence na cestě tam nebo zpět lze jen doporučit!

Tak kam se vydáte v létě Vy? To není předčasná otázka…

www.yachting4u.cz, www.hausboty4u.cz, www.exotika4u.cz, www.lode4u.cz

Poslední aktualizace: 23.10.2012
Určitě to znáte – sotva je po létě, nastávají otázky... na mapě
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu