Loading...
V nejvýchodnějším regionu Jihočeského kraje jsme navštívili město Dačice. Zdejší atraktivitou je výroba první kostky cukru na světě. Jsme zvyklí si téměř denně sladit čaj nebo kávu, ale napadlo vás někdy, kde se první kostka cukru vzala? První kostka cukru byla kdysi vyrobena v dnešní ČR na Vysočině ve městě Dačice. Malý cukrovar vznikl koncem 20. let nedaleko Dačic, avšak podmínky pro pěstování cukrové řepy nejsou na Dačicku dobré.
Od roku 1833 v Dačicích fungovala rafinerie se sídlem v centru Dačic. Zpočátku byl zpracováván třtinový cukr, který sem byl dovážen z italského Terstu. Ve 40. letech byl zde už zpracováván cukr, který pocházel z domácích zdrojů. Rrafinerie byla v Dačicích hospodářským oživením i s příchodem řady odborníků, kteří do města přišli. Na jaře roku 1840 přišel do rafinerie v Dačicích nový ředitel J. K. Rad z Vídně. Začal z modernizací továrny, zavedl do výroby první parní stroj ve městě. Podnik tak mohl dodávat cukr na jižní Moravu, do jižních Čech i do rakouského pohraničí. Počátkem 40. let 19. století byl tvar cukru nepraktický, moc velký.
Říká se za vším hledej ženu, takže i tady za vznikem první kostky cukru byla manželka majitele Rada. Paní Juliána Radová dala podnět manželovi, aby vymyslel menší tvar cukru, o který by se nikdo neporanil. Tak se zrodil jeho vynález, který měl podobu lisu na stejnoměrné kostky cukru. Nemusel se tak už sekat a štípat z homolí - první kostky cukru byly na světě - v roce 1841. J. Rad až v roce 1843 dostal licenci k výrobě kostkového cukru, tak se první kostky cukru objevily na trhu. Z Dačic je dodávali i do Vídně. Tato výroba se udržela v Dačicích po dobu 40. let, skončila roku 1852 kvůli špatným podmínkám pro pěstování cukrovky, rafinerie zanikla roku 1852.
V roce 1846 Rad odešel opět do Vídně. Kostky cukru jsou dnes pro mnohé samozřejmostí. Až ve 30. letech 20. století se obnovilo bádání a bylo dokázáno, že Rad je první, kdo s výrobou cukru přišel.