Loading...
Turistické cíle • Výletní místa a parky • Odpočinkové místo
Jedná se o rodinou biofarmu, která je zaměřena na produkci hovězího masa. Farmu najdete na území Přírodního parku Kochánov (10 km od Národního parku Šumava).
Co Vás čeká:
Farmu vlastní pan a paní Rudovi. Jsou to dva velice milý lidé, kteří nám rádi představili biofarmu a popsali chov krav a býků. Krávy jsou skoro celoročně chovány na otevřených pastvinách šumavské KRAJINY. Do koryta jim teče jeden z horských pramínků (kvalita vody odpovídá kojenecké) a během dne se živí pouze čerstvou trávou. V zimě jsou krávy přikrmovány senem a šrotem z bio obilí. Krávy mají výběh neuvěřitelných 28ha. Krávy si můžete bezpečně prohlédnout za elektrickým ohradníkem a můžete si je i pohladit - tohle moc nedoporučuji, protože poté si jen těžko dáte steak z jejich masa.
K biofarmě patří také restaurace/stylová hospůdka U Štěpána, která také patří manželům Rudovým.
Pokud Vám něco říká restaurace "U Štěpána", tak si určitě pusťte jeden z dílů Ano, šéfe!, kde Zdeněk Pohlreich navštívil právě tuto Restauraci. Na začátku ji dal jednu hvězdičku, ale při dalším návratu jim dal již hvězdičky tři.
Štěpán Ruda dělá šéfkuchaře a právě před ním nejednou Zdeněk Pohlreich smekl. Hospůdka je nádherná se zahrádkou a přímým výhledem na místní pastviny. Hospůdka je nekuřácká, velice stylově vybavená s krbem, dřevěnými židlemi a hlavně domácí atmosférou. Na jídelním lístku najdete skoro všechny druhy mas, ale opravdu DOPORUČUJI ochutnat místní hovězí- nejlepší dršťková polévka na světě, guláše z oháňky, pupku či kližky jsou nepřekonatelné, poctivé a maso se jen rozpadá. To nejlepší, co si můžete dát jsou STEAKY z krav, které celý život tráví venku, pijí pramenitou vodu a žerou zelenou trávu. Maso má temně rudou barvu, je plné šťávy a krásně voní. Ceny jsou vyšší, ale kvalita masa nesrovnatelná!!! s jakoukoliv Restaurací, kde se honosí steaky.
V Restauraci oceníte přátelský přístup obsluhy, která Vám ráda doporučí speciality, které jsou momentálně k dispozici. Jídelní lístek se během sezony mění. A samozřejmě pokud nadejde čas borůvek, tak musíte ochutnat místní lívance, vdolečky, palačinky nebo ovocné knedlíky. Otevřeno denně kromě pondělí od 11-22h.
Dále si na farmě můžete koupit čerstvé maso, mléko nebo sýry - vše v BIO kvalitě.
Ubytování:
Ubytovat se můžete přímo v hospůdce U Štěpána, ale bohužel zde mají jen jeden dvoulůžkový pokoj, který bývá během letní sezony plně obsazen. Pokud se Vám poštěstí a získáte, zde nocleh (pro dvě osoby 1000,-/den), tak Vás ráno čeká pořádný hrnek čerstvého mléka spíše skoro smetany a domací pečivo nebo lívance. V ceně tato služba není uvedena, ale poskytnuta zcela zdarma jako překvapení pro Vás, abyste se chtěli znovu vrátit.
Dále se můžete ubytovat v místním kempu, který je čistý a velice útulný (pokud se to o kempu dá říci). K dispozici je kromě sociálního zařízení a sprch také pračka a lednička.
Určitě při návštěvě Šumavy nevynechejte tuto biofarmu a hlavně hospůdku U Štěpána.
Adresa:
Vojetice 9, 342 01 Sušice, tel.: 376 588 196
Tip na další výlety za gastronomií: www.turistika.cz/gastro-vylety