Do Karibiku za sluncem a teplem
S nástupem zimy se lid turistický rozdělí na dvě části s diametrálně odlišnými prioritami. Jedna skupina – nejspíš podstatně početnější – dává přednost zimním radovánkám a sportům, toužebně vyhlíží přívaly sněhu a důkladně sleduje vývoj stavu na sjezdovkách a běžeckých tratích, Ta druhá se naopak otřásá chladem, nerada se halí do vícevrstvého oblečení a stýská si po teple a slunci. Zimní potěšení najdeme jak doma v Česku, tak v relativně blízkých zemích, které disponují mnohem vyššími vrcholy a tím pádem také atraktivnějšími terény. Za oním druhým způsobem potěšení musíme v tuto dobu o poznání dál… Kam? Lze si vybrat – exotika plná slunce se nabízí v Africe, Jihovýchodní Asii, nebo třeba Jižní Americe, či Karibiku. Ten v posledních letech vítá rok za rokem vzrůstající počet svých příznivců. Nejoblíbenější destinací tu je dlouhodobě vedle Kuby hlavně Dominikánská republika. Čím je tak lákavá? Inu - nabízí nejen nepřecpané, skvělé písečné pláže s přilehlými rozsáhlými a komfortními turistickými rezorty, rozmanitou, nádhernou přírodu, pestrobarevnou kulturu, sport a zábavu, ale objevíme tu i širokou škálu skvělých gastronomických zážitků, se zdejším klimatem spjatých.
Dominikánská republika zaujímá zhruba dvě třetiny ostrova Hispaniola, ležícího jihovýchodně od severoamerické Floridy. Je po Kubě druhou největší zemí v Karibském moři, kde se hovoří španělsky a má obdivuhodně různorodou krajinu. Najdeme tu jak nejvyšší horu karibské oblasti, Pico Duarte, tak i největší jezero a nejnižší bod, jezero Enriquillo. Průměrná teplota ostrova je 26 °C. Prvenstvím se vyznačuje rovněž řada historických staveb – nejen první, tudíž i nejstarší katedrála na americkém kontinentu, ale také první hrad, klášter a pevnost. Koloniální zóna hlavního města Santo Dominga, ve které se tyto stavby nacházejí, zaujímá své místo na seznamu světového dědictví UNESCO.
Turistické magnety
Turisty lákají především nekonečně dlouhé panenské pláže, avšak pozoruhodné jsou i tropické pralesy a horské oblasti. Cestovní ruch patří mezi nejrychleji rostoucí průmyslová odvětví v zemi s významným podílem na ekonomice republiky. Naznačují to i relativně rychle přibývající, architektonicky skvěle řešené moderní rezorty s vysokou úrovní komfortu a služeb. Nabídkové katalogy zvou zahraniční návštěvníky především do pěti hlavních turistických oblastí, kterými jsou v poslední době upřednostňovaná Punta Cana – Bávaro, Boca Chica – Juan Dolio, La Romana – Bayahibe, Samana – Las Terrenas a Puerto Plata – Cabarete – Sosua. Posledně jmenované letovisko má například ve svém katalogu bohatě zastoupeno polská cestovní kancelář Rainbow, která čerstvě - s přelomem roku 2023 – 2024 masivně vstupuje na český trh. Punta Cana a Puerto Plata už dlouho soupeří o prvenství v přízni hostů a dlužno říci, že není snadné rozhodnout, kde atraktivita převažuje. Ostatně jejich nabídka se příliš neliší a z obou se turisté vracejí zpravidla vytouženě opálení a spokojení…
Dominikánská republika je nejnavštěvovanější karibskou destinací. Pláže, historické památky a golfová hřiště stojí na čele návštěvnických „magnetů“. Nová výstavba a nové projekty, jako Cap Cana, přístav San Souci v Santo Domingu, letovisko Casa de Campo a Hard Rock Hotel & Casino v Punta Cana, mají za cíl zajistit zemi rozmach turistického ruchu i do dalších let. V poslední době vzrůstá i důležitost – a oblíbenost - ekoturistiky, kterou nabízejí lokality jako Jarabacoa či sousední Constanza, Pico Duarte, Bahia de las Aguilas a některé další.
Produkty ostrovní republiky
Ve vnitrozemí Dominikánské republiky, ve vyšších nadmořských výškách můžeme navštívit kakaové a kávovníkové plantáže. Výlet za kakaem si lze vybrat z nabídky výletů, připravovaných jednotlivými rezorty. Tady se postupně seznámíme se všemi náležitými kroky při pěstování a zpracování kvalitního produktu – od zasetí, přes sklizeň, až po proces fermentace a sušení. Poznáme i historií této vynikající pochoutky, jež pronikla do celého světa. Z kakaa se kromě čokolády vyrábí také kakaové máslo, čokoládové tělové krémy a drcené kakaové skořápky, přidávané do léčivých čajů na hubnutí, neb prokazatelně usnadňují cirkulaci krve. Mezi další oblíbené produkty patří kakaové džemy s tropickými příchutěmi nebo kakaový likér s příchutí kávy, ananasu, vanilky či zázvoru. V rámci exkurze je zpravidla možné absolvovat i workshop a připravit si vlastní čokoládu.
Klimatické předpoklady umožnily, aby tradičním nápojem, jímž se Dominikánská republika chlubí především, se stal třtinový rum. Výrazně pozitivní vztah místních k tomuto proslulému destilátu vyjadřuje jeho častá přezdívka - „vitamín R“. Bílý rum je vhodný jako základ koktejlů (Piňa Colada, Coco Loco a další), zatímco zlatý a tmavý se pijí čisté – ať už s ledem, či bez ledu. Výrobu rumu nám dostatečně přiblíží exkurze do některého ze závodů, odkud si svou lahvinku jako suvenýr, nebo přírůstek do archivu odvezeme za příhodnou cenu. Známou specialitou ostrova je Mama Juana – všelék, který svou chutí připomíná portské. Jeho základem je rum (nejčastěji tmavý), do kterého se vyluhuje výtažek z bylin a stromové kůry a do této směsi se pak přidává červené víno a med. Podle místních Mama Juana čistí játra a ledviny a zároveň funguje jako účinné afrodiziakum. Název pochází z francouzského Dame Jeanne (také původ názvu pro demižon), které se ve španělsky mluvicích zemích změnilo na Dama Juana a v Dominikánské republice poté na Mama Juana. Turisté si z Dominikánské republiky nezřídka přivážejí sušené větvičky, vhodné k domácí přípravě tohoto nápoje. Méně je známo, že jedním z nejoblíbenějších nápojů dominikánců je zázvorový čaj se skořicí a medem. V řadě míst, m. j. např. v Las Galeras na poloostrově Samaná, se nabízejí exkurze do naučných farem, kde se předvádí proces pěstování a sklizně této suroviny. Kořen zázvoru kromě toho slouží jako surovina k přípravě vynikajících zákusků.
S náklady kávy dorazili první obchodníci na ostrov Hispaniola kolem roku 1715. Kávovníkům se ve zdejší půdě dařilo a tak se není co divit, že jedny z nejstarších plantáží Nového Světa vznikly právě zde. Dominikánská káva se vyznačuje delikátní chutí, s nádechem kyselosti a bohatým aroma. Mezi nejznámější druhy se řadí Cibao, Bani, Ocoa a Barahona. Dominikánci mají svou kávu ve velké oblibě, bohatě si ji užívají a přisuzují jí vlastnosti elixíru života. Řadíme-li se i my mezi milovníky a znalce kávy, nebudeme litovat, že jsme se do Dominikánské republiky vypravili, překonali Atlantický oceán, ochutnali a domácím obyvatelům tak mohli dát za pravdu…
Kromě kávy, kakaa a čokolády je jednou z dominantních atraktivit Dominikánské republiky výroba a export doutníků. Země je jedním z hlavních světových producentů tabáku. Na 210 milionů ručně vyrobených doutníků se každoročně exportuje. Jde o více než 40 % celosvětové produkce. Respektovaný magazín Cigar Aficionado uvádí, že jedenáct z pětadvaceti světově nejuznávanějších značek doutníků má svůj původ právě v Dominikánské republice. Tabákové plantáže se soustřeďují ve vnitrozemí zejména v okolí města Santiago. Mezi nejproslulejší značky patří i v Česku dostupné La Aurora, La Flor Dominicana, Davidoff. Do závodů, kde se doutníky vyrábějí, rovněž míří exkurze, nabízené cestovními kancelářemi, či pobytovými rezorty. Postačí si vybrat…
Jako dosud nepříliš známá část turistické nabídky Dominikánské republiky se začíná prosazovat vinařská turistika. V oblasti Azua na jihozápadě státu je prakticky celý rok sucho a slunečno, což, jak víme (hluboké kořeny révy si svou cestu za vláhou, potřebnou pro svou vegetaci, vertikálně prorazí), představuje ideální podmínky pro pěstování vinné révy. Management rezortu Ocoa Bay investoval do výstavby vinice a stal se tak vůbec prvním střediskem v Karibiku, který spojuje pláže, hory a vinařskou turistiku.
Uvažujete, nebo jste se dokonce již rozhodli? Pak jedna praktická rada: do Dominikánské republiky se nedoporučuje cestovat v období hurikánů, tedy od srpna do září. Nejlepší období je od prosince do dubna. Z vlastní zkušenosti pak ještě malé doporučení závěrem: pro dokonalé vychutnání pobytu v Dominikánské republice se vyplatí jet s cestovní kanceláří a zvolit program all inclusive. Program budete mít bezstarostný, zdejší koktaily v množství neomezeném jsou opravdu skvělé a jejich výběr opravdu široký…
Miroslav Navara