Grandfontaine - Muzejní statek pana Montagnona ve Vogézách (La ferme du Montagnon)
Turistické cíle • Památky a muzea • Statek
Ne zcela obvyklou zastávkou na cestě po Francii se může stát zajímavý statek, nacházející se v části Haut-Doubs, a tedy v regionu Franche-Comté, departementu Doubs a pohoří Jura. Tento statek nebo farma je vlastně takovým regionálním selským muzeem, plným nábytku, starožitností a jiné „veteše“. Jeho úkolem je představit svým návštěvníkům – alespoň na chvíli - životní styl ve Franche-Comté konce 19. a zejména I. poloviny 20. století. A těch návštěvníků sem v období od dubna do listopadu nezavítá zrovna málo. Jedná se prý každoročně o nějakých 30 až 35 tisíc turistů, což je přibližně stejné číslo, jaké u nás uvádí např. zámek Velké Losiny.
Co se týká informací o otevírací době, tak jednotlivé zdroje si mírně odporují. Uvádí se období od 4. dubna nebo 7. února, ale vždy do 15. listopadu. Otevřeno by mělo být denně, a to většinou od 9.00 do 12:30 hod. a od 13.30 18.30 hod. Jenom v říjnu a listopadu se zavírá o půlhodinu dříve. Po předchozí domluvě bývá součástí prohlídky muzejní expozice také ochutnávka regionálních produktů, zejména salámů a sýrů.
Samotný typický statek tohoto regionu pochází z roku 1736. Panem Montagnonem – tedy lépe řečeno Myottem - a jeho manželkou byl pak rekonstruován a upraven do podoby lidového muzea v roce 1981. Vzápětí také obdržel cenu za nejlépe restaurovanou usedlost v celém regionu Franche-Comté. Jedná se o typickou stavbu této oblasti, s trámovým podkrovím s přesahem, vyrobeným z jedlového dřeva. Střecha je až do hřebenu pokrytá šindelem a pouze přízemí je tvořeno kamennou zdí, vsazenou mezi dřevěné kůly, umístěné v každém rohu místnosti, tedy zhruba každých 5 metrů. Předpokládá se, že stavba farmy Montagnon – s vnějšími rozměry: přibližně 19 x 18 m – trvala přibližně tři roky a spotřebovalo se při ní nějakých 400 m3 jedlového dřeva.
Za svou dnešní podobu a funkci statek Monntagnon vděčí muži jménem Noël Myotte. Tento syn řezníka přišel – i s celou rodinou – do této oblasti z Besançonu v roce 1962, kdy v Orchamps-Vennes koupil starou rodinnou farmu i s obchůdkem s uzeninami. V roce 1972 zakoupil v centru obce ještě rodinný dům, kde vybudoval velké řeznictví. V roce 1977 byl jedním ze zakladatelů regionálního sdružení Véritable saucisse de Morteau, ve kterém se spojilo 25 řezníků, aby společně prosazovali svůj vlajkový produkt, tedy zdejší salám. Brzy však ani toto místo nestačí na ukládání šunky, klobás a dalších masných výrobků. Proto si Myotte nechává svůj obchod v Orchamps-Vennes, ale také v roce 1979 získává velmi starý a zanedbaný statek z roku 1736 v malé vesničce Grandfontaine-Fournets. Celý objekt pak opraví do současné podoby. K tomu Myotte ještě v roce 1985 koupí bývalou sýrárnu v Grandfontaine, kde zpracovává maso (20 zaměstnanců a cca 4 tuny vepřového masa každý týden – polovina se ho pak hned prodá v různých regionálních prodejnách). Tyto provozovny ještě doplní od roku 1999 řeznictví a obchod s potravinami ve Valdahonu a v roce 2009 nový závod v Noël-Cerneux u Morteau (v nadmořské výšce 930 m), kde se vyrábí hlavně klobásy nebo slavný salám Morteau Label Rouge.
Adresa statku Montagnon je Hameau de Grandfontaine, 25,390 - Fournets-Luisans. Dnes si zde můžeme prohlédnout obchod, ke kterému přísluší sklad. Největšími místnostmi jsou bourárna, kde se suší pod střechou jednotlivé kýty (a je to krásný pohled) a tzv. velký sál. K těmto provozním místnostem patří zmíněné etnografické muzeum, které tvoří pokojík, kuchyně, ložnice a dílna.