Loading...
Turistické cíle • Památky a muzea • Muzeum
l´Aventure du SUCRE - muzeum cukru - se nachází na okraji Pamplemousses. Z centra od kostela je to 1,5 km. I když je horko, jde se mě dobře, protože cesta vede alejí krásných stromů podél pole s cukrovou třtinou a kolem zahrady, kde se pěstuje liči a palmy. Po dvaceti minutách se ocitám před hlavní vrátnicí do bývalého cukrovaru Beau Plan, který je přeměněn na muzeum. Zastavuji se na nádvoří a zjišťuji, kam jít nejdříve. Muzeum je rozděleno do tří částí, výroba cukru, butik a restaurace.
Vcházím do budovy a hned jsem v butiku. Všichni návštěvníci formou ochutnávky tak mohou odhalit tajemství cukrové třtiny, kouzlo přírodního hnědého cukru ve všech jeho podobách a chutích, jakož i lahodnou chuť třtinového bílého i jantarově zbarveného rumu, který zraje v dubových sudech. Procházím butikem a prohlížím si množství lahví s rumem a zastavuji se na malé ochutnávce. V další části je ochutnávka špalíků cukrové třtiny, tato mi moc chutná a vycucávám její šťávu. Pak zkouším některé ze dvanácti druhů cukru. Je to opravdová lahůdka pro mé chuťové buňky. Rum i cukr jsou vyváženy do luxusních obchodů v Evropě. V poslední části butiku je nabízena široká škála suvenýrů ruční mauricijské výroby.
Teprve nyní se dostávám k pokladně, kde si kupuji lístek za 350 rupií (210Kč). Prohlídka začíná panoramatickým videem, obrazy a promítáním na stěnách se světelnými a zvukovými efekty. Dozvídám se nejen o historii ostrova, původu obyvatel a jejich tradicích, ale seznamuji se i s významnými osobnostmi, které ovlivnily život na ostrově. Na panelech a ve vitrínách je ukázáno jak se pěstuje cukrová třtina, jak se zpracovává na cukr a rum. Protože všechnu tuto práci dříve dělali otroci, jsou zde vzpomínky na otroctví a jeho zrušení. Na jiných panelech je k vidění naučný program o přírodě Mauricia a ochraně životního prostředí. Velká pozornost je věnována dětem, které zde přichází na exkurze. Je pro ně připraven zábavný kvíz s otázkami a správná odpověď je signalizována hvízdáním lokomotivy. Animační modely ilustrují výrobní postupy, amfiteátr a dva zvířecí maskoti seznamující s historií cukru.
Vše je spolu propojeno, a tak při prohlídce panelů je k vidění i schéma výrobního postupu. Jen ve zkratce, začíná se vodou a mletím cukrové třtiny vzniklý sirup, se různě upravuje a konečnou krystalizací vzniká cukr. Procházím kolem obrovského výrobního zařízení a nakonec se ocitám u lodi, u které jsem začínala. Ještě nezbytných pár fotografií na památku a prohlídka trvající asi 1,5 hod. je skončena. Vcházím ještě jednou do butiku na ochutnávku cukru i rumu (dávají jen jako do malého náprstku). Jdu se ještě podívat do restaurace La Fangouris zasazené do překrásné scenérie s výhledem na tropickou vegetaci a okolní Hory. Restaurace nabízí možnost ochutnat jemnost mauricijské kuchyně. Já tuto možnost nevyužiji a spěchám stejnou trasou zpět na prohlídku zahrady. Začíná trochu pršet a tak se chvíli schovávám v nadchodu nad silnicí a povídám si s policistou. Když zjistí, odkud jsem, hovor se stáčí na české fotbalisty. Velmi známý je na Mauriciu hlavně Pavel Nedvěd.