Pivovar Prokopák aneb chcete Dívenku, Holku nebo snad raději rovnou Panímámu?
Turistické cíle • Cyklo bar - hospůdka
Procházíte-li Prokopským údolím, může se vám lehce stát, že vás zákeřně přepadne pocit hladu nebo dokonce u sebe objevíte diagnózu zvanou „dávivá žízeň“. A pro takové případy je Prokopák skutečnou spásou.
V každém případě se jedná o místo vysloveně navštíveníhodné. Není sice problém zde zanechat tisícikorunu za krátké obědové posezení ve dvou, ale rozhodně budete odcházet spokojeni. Jak s ochotou obsluhujícího personálu, tak s kvalitou pokrmů a nápojů. Alespoń u nás to tak bylo.
Pivovar se nachází v „přípražských“ Klukovicích (č. 305) a jeho vznik je datován mezi roky 2017 až 2019. Ale pozor, Prokopák se nachází v místech, kde již v roce 1909 fungoval hostinec s tančírnou a prosklenou terasou, který dostal jméno po svém zakladateli U Kosů. Jeho součástí je tak venkovní i vnitřní restaurace (evidentní inspirace obdobím První republiky) a vyrábí se zde také velmi chutné a neobvyklé destiláty.
Někdejší hostinec byl na počátku II. světové války změněn na dělnickou ubikaci nedaleké zbrojovky, po únorovém převratu v roce 1948 zde vznikl obchod s potravinami a sklad švadlenky, po listopadu 1989 truhlářská dílna. V roce 2019 pak byl zprovozněn rodinný minipivovar Prokopák, který se nachází v bývalých prostorách tanečního sálu.
Ve své produkci se minipivovar zaměřuje na piva českého i zahraničního typu a produkuje nefiltrované a nepasterované české ležáky i pivní speciály. Používá se chmel ze žatecké oblasti i z nejmenšího kontinentu (australské a novozélandské chmely) a slad z Kounic u Českého Brodu i z bavorského Bamberku. Piva se vaří ve dvojnádobové varně a kvasí ve 20 hl tancích.
V nabídce minipivovaru mj. najdeme: světlé výčepní pivo Kluk 10° (název odvozen od dříve samostatné vesnice Klukovice), světlý ležák Tatin 12° (portrét na etiketě byl pořízen podle fotografie zakladatele hostince Antonína Kosa), polotmavý ležák Panímáma 12°, sváteční ležák Pantáta 13° (vyšší hořkost), svrchně kvašené speciály typu ALE Holka 10° a Milostpaní 12°, svrchně kvašený speciál typu IPA Strýc 14° nebo sezónní piva Děvenka 13° a Dlouhá noc 23° (na toto vysokoalkoholické pivo se používá až 10 druhů sladů a vyznačuje se chutí s kávovými a čokoládovými tóny).
No a když si k této nabídce ještě představíte nápojový lístek nabízející např. ananasovici, borůvkovici, bezinkovici nebo hruškovici z dubového sudu, odchází se odsud jen s velmi těžkým srdcem, popř. i nohama.
Restaurace nabízí zejména tradiční české pokrmy (svíčková, guláš, roštěná na žampionech, smažený hermelín, tatarák aj.) a po včasném objednání lze také absolvovat prohlídku pivovaru. My si nechali doporučit zvěřinové ragú a klokana na tymiánu … a rozhodně nebylo chybou doporučení obsluhy uposlechnout …
Na závěr ještě otevírací doba: od 11,00 do 19,00 hod.