Loading...
Turistické cíle • Vinařský cíl
„V kronikách se nám podařilo dohledat, že jsme sedmou generací, která tady hospodaří,“ vypráví Marek Suský v historickém sklepě jeho velkopavlovického rodinného vinařství. Presúz pochází z roku 1809, kvelbený sklep je ještě o 150 let starší.
Přes obrovskou vinařskou tradici v jeho rodu absolvoval Marek Suský průmyslovku a šel pracovat do autoservisu. Vínu se začal věnovat před několika lety a založil rodinné vinařství, které v současnosti pěstuje vinnou révu na čtyřech hektarech a zaměřuje se na produkci přívlastkových, převážně červených a rosé vín.
Když sem přijdete na degustaci s prohlídkou, okamžitě vám padnou do oka dva vystavené lisy na hrozny. Ten větší je starý půldruhého století, menší sestrojili až v roce 1936, přesto je velice zajímavým kouskem. „Tehdy to byl moderní výstřelek. Je totiž plně hydraulický, takže člověk se už tolik nenadřel,“ vysvětluje vinař.
Protože se snaží o vína částečně autentická, nechává je při výrobě po alkoholovém kvašení ležet na slupkách a peckách až 8 týdnů. „Snažíme se v nich zanechat vlastní rukopis a rozhodně nikdy nedopustit jejich vadu,“ uzavírá Marek Suský.