Loading...
Turistické cíle • Ostatní • Zajímavost
Vydáte-li se ze středu obce Semanín u České Třebové po modré turistické značce ve směru na Kozlovský kopec, dojdete po čtyři sta metrech ke knajpovišti, neboli zařízení určenému pro knajpování.
Knajpování je nejen forma otužování, ale i zdravý životní styl, který v 19. století propagoval bavorský kněz a léčitel Šebestián Kneipp (1821 – 1897), a značně tak předběhl dobu. Podle jeho odkazu se v Evropě již 150 let budují podobná zařízení k otužování, jako je toto semanínské.
Souběžně s otužováním Šebestián Kneipp propagoval pohyb na čerstvém vzduchu, dodržování životosprávy, přirozenou stravu a užívání léčivých bylin. Doporučoval chodit naboso v rosou pokryté trávě, brouzdat se potokem nebo sněhem, a to vždy po přiměřenou dobu.
Pro užívání otužovacích zařízení stanovil určité zásady:
1 – Otužují se aktivně zahřáté části těla. Ruce a nohy se nejprve zahřejí procvičováním a proběhnutím, teprve poté se otužují.
2 – K otužování stačí ponořovat předloktí do Studené vody nebo se procházet naboso ve vydlabaných korytech s tekoucí chladnou vodou. Ta je sem přiváděna z lesa, z čisté studánky. Neotužují se zároveň ruce a chodidla, výsledný fyziologický účinek by se tím snížil. Mezi otužováním se dodržují dvouhodinové časové odstupy.
3 – Předloktí se ponoří do studené vody na dobu maximálně půl minuty. Pokud se dostaví sevření chladem dříve, otužování se přeruší a je potřeba se třením nebo pohybem zahřát.
4 – Chodidla se otužují tak, že v korytě chodíme čapím krokem. To je, chodidlo po každém kroku vynoříme z vody (nad hladinu). Při sevření chodidel chladem, otužování přerušíme. Nedopustíme, aby se dostavila křeč. Po vystoupení z vody se zahřejeme pohybem.
Knajpoviště sestává z nezbytných vydlabaných koryt s protékající studenou vodou. Doplňují ho dřevěné lavičky s kamenným stolem, stojanem na kola a odpadkovým košem. Součástí je i kamenný kruh s lavičkami.
Knajpoviště zrealizoval ČSOP Podorlicko v roce 2010 za podpory Lesů České republiky, Obce Semanín, Zahradní architektury Smyčkových a Martina Pácla, který provedl instalatérské práce zdarma. Slavnostní uvedení knajpoviště do provozu so konalo koncem listopadu uvedeného roku.