Loading...
Turistické cíle • Ostatní • Zajímavost
Dnes jedeme na výlet do Kandy, cestou máme Zastávku v továrně na zpracování čaje. Měli jsme původně také navštívit čajové plantáže, těšila jsem se, že uvidím domorodé ženy při sběru. Avšak dnes nám počasí nepřeje, prší, takže se čaj nesbírá. Píši továrna, ale je to spíše jen továrnička, která sestává asi ze dvou místností se stroji. Vcházíme vlastně dveřmi do obchodu a jdeme po schodech do patra. Tam se celý proces zpracování čaje odehrává. Čajové lístky při zpracování procházejí několika fázemi - zavadnutí, rolování, fermentace (nejdůležitější a nejpřísněji kontrolovaná fáze), sušení (na pásových sušičkách) a třídění. Všechno nám vysvětluje srilančan v ruštině.
Sri Lanka je po Indii a Číně třetím největším producentem čaje (10% světové produkce). Čaj se pěstuje na Sri Lance ve třech výškových rovinách - nížiných, horských a vysokohorských. Čaj pěstovaný ve vysokohorských podmínkách je nejkvalitnější. Dle zpracování se čaj dělí na bílý, zelený, polozelený a černý ale i zlatý nebo stříbrný. Po ukončení prohlídky nás pohostili šálkem lahodného čaje. A na úplný závěr jsme si mohli čaj zakoupit v příjemně zařízené prodejně.