Vik – sýr Gamalost
Turistické cíle • Ostatní • Ostatní
Mlékárna firmy Tine Meieriet ve Viku, založená v roce 1897, jako jediná vyrábí norský sýr Gamalost (doslova starý sýr), který znali již Vikingové a brali si je na své výpravy. Gamalost je drobivý hnědý sýr, vyrobený z odstředěného kyselého nízkotučného mléka, zbylého po výrobě Smetany. Na kůrce sýru se vytváří specifická plíseň, která dává sýru štiplavou chuť. Norové věří, že sýr, který původně zrál od června do prosince (při dnešní průmyslové výrobě zraje 3-4 týdny), působí jako penicilin a je prevencí proti infekčním nemocem. Ve městě probíhá každý rok kolem svatodušních svátků (přelom května – června) Gamalost festival. Sýr si můžete zakoupit v podnikovém mléčném baru.