Loading...
Turistické cíle • Vinařský cíl
„Nikdo z nás na víno nemá školu. Vyrábíme ho tak, jak nás naučili stařečci. A pokud máte na etiketě své jméno, nemůžete si dovolit nekvalitu,“ vypráví Petr Reichman, který spolu se svým strýcem Karlem rodinné vinařství z Velkých Pavlovic vede.
Víno tady vzniká tradičním selským způsobem, ale za použití moderních technologií. „Sklep jsme doplnili dřevěnými sudy, v nichž víno zraje a dostává ten správný charakter. Teprve až je zralé, putuje do nerezových nebo skleněných nádob,“ pootevírají vinaři pomyslné dveře od jejich výrobního sklepa.
Na degustacích hostům nabízejí výběr z deseti bílých, šesti červených a pěti rosé vín. Zakládají si na tom, aby se koštovalo nikoliv z lahví, ale koštýřem přímo ze sudů.
Kromě klasických odrůdových vín tady ochutnáte i Velkopavlovické cuvée, v němž jsou rovným dílem zastoupeny Veltlínské zelené a Ryzlink vlašský. Modrohorské cuvée je zase směskou Modrého Portugalu s Frankovkou.
Raritou je pak 17kilometrové cuvée, které vzniká opravdu zajímavým způsobem. „Když máme po vinobraní, sesbíráváme po všech vinohradech, co v nich ještě zůstalo. Každoročně tedy jde o zcela jiné víno,“ dodává Petr Reichman.
Nedaleko sklepa se můžete rovnou i ubytovat v penzionu s bazénem a půjčit si tam kola, a pokud budete spokojení, napíšete na kachličkové obložení ve sklepě svůj vzkaz. Tuto tradici u Reichmanů započal svou malůvkou výtvarník Přemysl Povondra. Nyní si na popsané stěně přečtete vzkazy hostů mimo jiné také v ukrajinštině, korejštině nebo vietnamštině.