Loading...
Turistické cíle • Vinařský cíl
O vínech Miloše Michlovského nebudu psát ani slovo. Degustace s ním je zážitek na celý život, zejména pro ty, kteří vínu už trochu rozumí. Říká, že nejlepší vinař je ten, který se vínu co nejméně plete do cesty. Sám je ale šlechtitel, vědec, experimentátor, pedagog, vinař a vinohradník a ve vinicích tráví velkou část svého života. Takže nezbývá dodat, že trochu se do cesty vínu přece jen plést musí, protože víno není přirozený produkt a nevznikne samo. Hlásá, že víno se zrodí nejdřív v hlavě a pak se ve vinohradě tvoří.
Zakladatel VOC Pálava a Unie enologů ČR, propagátor, ale i obchodník, na jehož bedrech leží produkce 1 milionu lahví vína ročně. „Nejsme jedno velké, ale deset malých vinařství. Ke každé řadě vín přistupujeme jako k samostatné značce, zastřešené Vinselektem Michlovským. Každá z nich jde svojí vlastní cestou – z vinohradu až do láhve“. Má vlastní genobanku s odrůdami, které jsou nositeli nejvyšší kvality. Nechce, aby z vinic zmizely typické odrůdy jako Neuburské nebo Sylván a nevěří, že naší stařečci byli hloupí, když pěstovali až 80% modrých odrůd, hlavně Svatovavřinecké, Frankovku a Modrý Portugal. Vínem jeho srdce je víno ze svahů Pálavy – Ryzlink vlašský. Malá, ale stylová degustační místnost je součástí výrobního areálu v Rakvicích.