Loading...

Thajská kuchyně

Moje dovolená Podzim 2 týdny a více (13 a více dní)

V rámci ubytování v Crosshouse v Mae Hong Son jsme měli možnost se zúčastnit společného vaření. Na baru okolo kuchyně bylo už nachystáno 9 prkýnek a 9 nožů pro 9 ubytovaných.

Nejprve jsme všichni dostali jeden banán, asi abychom hlady neslintali do jídla.
Byly nám představeny všechny připravené suroviny, nabídnuty možnosti jídel, které se dají z nich připravit. Po trojicích jsme si měli vybrat menu, které chceme uvařit.
Naši skupinu zaujal květ banánovníku, tak jsme chtěli cokoliv s ním. Banana flower soup with pork. Recept jsem si ani nepoznačila, suroviny u nás se asi těžko u nás něčím nahradí. Další dvě skupiny vařily red and green curry s kuřecím. Měli jsme rozhodnout o stupni pálivosti 1-4. Většina z nás by chtěla 0, ale to se prý nedá.. Tak jsme se shodli na 1.
Zážitek to byl krásný, výsledek výborný, jen já musela tu slabou pálivost hodně ředit dušenou rýží.
Kdo by chtěl doma experimentovat:
 
Recept na curry pokrmy
 
Na hluboké pánvi se do rozpáleného oleje dá curry pasta zelená nebo červená. Pozor začne se hodně uvolňovat aroma a pára. Přidá se kokosové mléko, po chvíli maso - kuřecí nebo vepřové, později na čtvrtiny nakrájené lilky baklažány nebo nakrájené dlouhé fazolové lusky. Pokud byly zvoleny lilky, přidáme vodu a je potřeba to delší dobu povařit. Dochutíme s chilli papričkami, chilli, sójovou omáčkou, rybí omáčkou a cukrem.
Do zeleného se přidal ještě nakrájený čínský zázvor, drobné lilky a kokosový cukr.
Do červeného bazalka.
Na závěr se přidal glutamát, který dodá typickou umami chuť, která spojí zbylé chutě.

Poslední aktualizace: 19.11.2024
Thajská kuchyně na mapě
Autor: pajas76
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat
zavřít reklamu