TURISTIKU PODPORUJÍ
61 575 turistů a cestovatelů
112 413 výletů, turistických cílů, tras a cestopisů
1 400 700,- odměny za články
Chorvatsko
Cestování a výlety
Vyberte, co Vás zajímá v oblasti Chorvatsko
Tipy na výlet vybrat: vše / nic
 ↓ 
Druh vybrat: vše / nic
Do přírody
Na golf
Na hory
Na kole
Se psem
Vinařská turistika
Za gastronomií
Za kulturou
Za sportem
Náročnost vybrat: vše / nic
Pro zdatnější
Romantika
Rodina s dětmi
Délka vybrat: vše / nic
Vycházka - půldenní
Celodenní výlet
Putování (více dnů)
Turistické cíle vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava vybrat: vše / nic
Autobusová zastávka
ŽST
Letiště
Žel. stanice
Města, obce, vesnice vybrat: vše / nic
Vesnice
Městečko
Město
Osada
Samota
Městská část
Hlavní město
Přístav
Místní část
Náměstí
Ulice
Městys
Ostatní vybrat: vše / nic
Bivak
Hraniční přechod
Infocentrum
Nordic walking point
Ostatní
Turistická známka
WebKamera
Zajímavost
Památky a muzea vybrat: vše / nic
Hrad
Zámek
Zřícenina
Trosky
Kaple
Klášter
Pomník
Kříž
Chata
Muzeum
Bouda
Kostel
Památník
Měšťanský dům
Salaš, koliba
Letohrad
Farma
Hřebčín
Zámeček
Tvrz
Skanzen
Hradiště
Rotunda
Statek
Dům, budova
Chrám
Hřbitov
Hradby
Lapidárium
Kašna
Socha
Boží muka
Hrádek
Panský dvůr
Rychta
Pevnost, opevnění
Radnice
Drobné památky
Mešita
Synagoga
Příroda vybrat: vše / nic
Hora
Kopec
Štít
Vrchol
Jezero
Potok
Pleso
Rybník
Vodopád
Propast
Minerální pramen
Jeskyně
Krasový útvar
Údolí
Skalní útvar
Jezírko
Řeka
Říčka
Pohoří
Údolí, dolina
Kaňon
Sedlo
Travertíny
Planina
Hřeben
Louka
Pramen
Kámen
Zahrada
Rašeliniště
Slatě
Památný strom
Přírodní park
Ostrov
Sopka
Pobřeží
Poušť
Park
Rokle
Přírodní památka
Vodní nádrž
Studánka
Soutěska
Tůň
Pláž
Poloostrov
Bažina, mokřady
Sport a rekreace vybrat: vše / nic
Lázně
Rekreační oblast
Koňská stezka
Aquapark
Letovisko
Koupaliště
Ledovec
Ski areál
Golf
Půjčovna lodí
Cyklo bar - hospůdka
Cyklo shop - servis
Potápění
Zábava, atrakce
Půjčovna kol
Vinařský cíl
Technické zajímavosti vybrat: vše / nic
Důl, štola, šachta
Elektrárna
Jez
Lanovka
Mlýn
Most
Přehrada
Rozhledna
Technická památka
Zvonice
Výletní místa a parky vybrat: vše / nic
CHKO
Chodník, naučná stezka
Národní park
Odpočinkové místo
Orientační bod
Poutní místo
Rezervace
Rozcestí
Turistická trasa
Turistické destinace
Vyhlídka
Výletní místo
ZOO a botanické zahrady vybrat: vše / nic
Arboretum
Botanická zahrada
ZOO
Trasy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Typ vybrat: vše / nic
Autem
Balónem
Běžecká trasa
Běžky
Cyklotrasa
Golf
In line brusle
Pěší trasa
Po vodě
Ski areál
Náročnost vybrat: vše / nic
Malá náročnost
Střední náročnost
Velká náročnost
Cestopisy vybrat: vše / nic
Tipy a novinky vybrat: vše / nic
Rady a tipy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava
Jídlo a ubytování
Ostatní
Peníze a ceny
Práce a život
Zdraví a bezpečnost
Moje dovolená vybrat: vše / nic
 ↓ 
Kdy jsme jeli vybrat: vše / nic
Jaro
Léto
Podzim
Zima
Délka dovolené vybrat: vše / nic
Méně než 1 týden (do 6 dní)
1 týden (7-9 dní)
Delší než 1 týden (10-12 dní)
2 týdny a více (13 a více dní)
S kým vybrat: vše / nic
Rodina s dětmi do 5-ti let
Rodina s dětmi do 10-ti let
Rodina s dětmi 10-18 let
S partnerem
S přáteli
Typ vybrat: vše / nic
Pobyt
Aktivní dovolená
Poznávací dovolená
Eurovíkend
Plavba
Prodloužený víkend
Zaměření vybrat: vše / nic
K moři
Na lyže
Za zábavou a poznáním
Do přírody
Na hory
Cyklo
Se psem
Na vodu
Aerobic
Golf
Wellness
Potápění
Za kulturou
Zábavné parky
Aquaparky
Gastronomie
Jak jsme jeli vybrat: vše / nic
Autem
Autobusem
Letadlem
Lodí
Jinak
Jak a kde jsme bydleli vybrat: vše / nic
Dům / rekreační objekt
Kemp
Apartmán
Hotel / Penzion
Stravování na dovolené vybrat: vše / nic
Vlastní
Snídaně
Večeře
Polopenze
Plná penze
All Inclusive
Ultra all inclusive
Fotogalerie vybrat: vše / nic
zobrazit výsledky
Změnit oblast
Vyhledat oblast:

Chorvatské speciality

Rady a tipy Jídlo a ubytování

Chorvatská kuchyně je zvláštní a pestrá a obsahuje mnoho zajímavých a chutných pokrmů. Nabízí jídla ovlivněná gastronomií italskou a francouzskou, ale i tureckou, maďarskou či rakouskou.

Jednou z největším specialit chorvatské kuchyně je JEHNĚČÍ nebo TELECÍ maso pečené pod tzv. PEKOU, což je železný poklop, pod nímž se dříve na venkově pekl chléb a nádoba se stavěla do žhavého popela. Po celém pobřeží je oblíbené pečené jehněčí, které se upravuje v troubě a v poslední fázi se s ním společně pečou i vařené brambory. Na Istrii je dále možné ochutnat libové VEPŘOVÉ dušené nebo vařené ve smetaně. V celém CHORVATsku jsou oblíbené smažené řízky (především telecí). Na různé druhy se zde také upravuje maso KUŘECÍ, ale drůbež zde není tak rozšížená jako u nás. Najdeme zde i různé guláše. Zamíříme.li do vnitrozemí, můžeme se těšit na guláš ze SRNČÍHO masa s místními těstovinami zvanými ŠULJKI.

Z turecké kuchyně se sem dostalo oblíbené ČEVABČIČI a RAŽNIČI.

Oblíbenými pokrmy jsou také RYBY, a to smažené, pečené nebo vařené.

pečené ryby- na roštu, pro návštěvníky asi nejchutnější

dušené ryby- tzv. brudet či brodetto, dušení s rajčaty, cibulí, kořením a bylinnými přísadami.

vařené ryby - na tzv. lešo, ryba se vaří ve vodě s česnekem, petrželkou, kořením, s olejem a dalšími přísadami.

Oblíbené jsou rovněž rybí špízy. Vyhledávaným pokrmem jsou také mořské plody, tedy různí hlavonožci, mlži, olihně atd. Za syrova, jen pokapané citronem, se jedí ústřice.

Na pobřeží můžete ochutnat PRŠUT - vepřová šunka, naložená na 7 dní v marinádě, uzená v dýmu otevřeného ohniště a sušená minimálně jeden rok na mořském vzduchu. Nejlepší dalmatský pršut je dokonce dva roky starý.

Součástí každého chodu je velká porce zeleniny. Bývá zde velmi pestrá: hrášek, mrkev, cuketa, brokolice, květák, mangold, rajčata nebo papriky. Bývá dobře ochucena a chutná výborně i nepřátelům zeleniny...

Jako MOUČNÍK se podávají palačinky s různými náplněmi, záviny s neobvyklými náplněmi FITULE (jakési koblihy) a KROŠTULE (jakési boží milosti), dortové zákusky, zmrzliny, ROŽATA (pudink s karamelem), KROKANAT (křupky z mandlí a karamelu) nebo saláty z čerstvého ovoce.

KÁVA je v CHORVATsku nezbytná stejně jako u nás. Podává se v malých šálcích jako velmi silné espreso.

Nabídka ALKOHOLICKÝCH i NEALKOHOLICKÝCH nápojů je pestrá. V přímoří se pije většinou LOZA (neboli LOZOVAČA) nebo likér TRAVARICA (připomíná náš fernet). Specialitou Zadaru je likér MARASKINO, ochucený zvláštním druhem višně (maraskou). Traduje se, že ho s oblibou pil Napoleon, když se svými generály oslavoval vítězství. Ke zdejším pokrmům patří také VÍNO. Pije se k jídlu tak, že se červené míchá s vodou v tzv. bevandu a bílé se sodovkou v tzv. špricer (čili střik, případně gemišt, kde je místo sodovky minerálka).

Fotogalerie

Nejsou zde žádné fotografie, jestli k tomuto příspěvku nějaké vlastníte, nahrajte je.
Poslední aktualizace: 14.8.2009
Autor: ivca11
Kvalita příspěvku:    
Hodnotit kvalitu příspěvku
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Chorvatsko