Loading...
Rady a tipy • Jídlo a ubytování
Polská kuchyně je celkem pestrá a má co nabídnout. Sladkokyselou chuť se snaží dodat vepřovému švestkami, zvěřině brusinkami a najdete ji téměř v každém pokrmu. Klasický oběd má tři chody, polévku, hlavní jídlo a moučník. Brambor, pohanková kaše nebo knedlík se používají jako příloha. Zde uvádím příklady oblíbených jídel:
BIGOS - polské národní jídlo podobné německému Eintopf. Základem jsou různé druhy masa a k nim se přidává kyselé, hlávkové zelí, cibule, švestky a houby.
POLÉVKY
Krupnik, jak z názvu vyplývá, je kroupová polévka, do níž se přidávají brambory, maso, houby a máslo. Další polévka Chlodnik je studená, s červenou řepou, kysanou smetanou, koprem a okurkou. Z červené řepy je také polévka barszcz, s přidaným octem a s masovou paštikou. Další zajímavá polévka je zurek, hustá polévka z nálevu z žitné mouky, s bramborem a zeleninou. Z hovězího vývaru se dělá polévka flaki, kořeněná polévka z drštěk.
ZRAZY - jídlo z hovězího masa, buď jako roláda s houbami nebo zelím, nebo jako dušené se zeleninou.
GOLABKI - oblíbené zelné závitky s rýží a houbami, masem nebo brambory.
KACZKA - jak z názvu vyplývá, kachna, pečená, k ní možno podávat houby nebo sladkokyselá jablka.
NĚCO SLADKÉHO
Oblíbený tvaroh najdeme například v moučníku pierogi (taštičky z listového těsta, s máslem a ovocem, lze je podávat i naslano s mletým masem a zelím), ve velikonočním moučníku mazurek (s madlemi, rozinkami a polevou).
Zajímavým jídlem je MIZERIA, okurky se smetanovým sosem, s citronem, koprem a cukrem.
Každý, kdo má rád sladkokyselou chuť a zelí, by si určitě v Polsku přišel na své. Pro některé jsou tyto kombinace možná těžko pochopitelné...