Kroměříž a Pivovar Černý orel
Rady a tipy • Jídlo a ubytování
Zajímavé město Kroměříže neboli Hanácké Athény se pyšní především Arcibiskupským zámkem s Podzámeckou a Květnou zahradou, které byly roku 1998 zapsány na Seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO. A když se tady tak člověk prochází, určitě mu vyschne v krku, stejně jako se to stalo mně.
V tom případě bych doporučoval vrátit se na Velké náměstí, konkrétně k popisnému číslu 24/9, kde se nachází Hotelový minipivovar s názvem Černý orel. Pivo klasickou českou technologií zde vyrábí od listopadu 2009. Mají zde kvalitní varnu, otevřené velké kvasné kádě pro hlavní kvašení, a ležácký celochlazený sklep na dokvášení či ležení. Jejich kvalitní ležák se vyrábí minimálně 32 dní, přičemž jeden den se pivo vaří, šest dní na spilce probíhá pomocí kvasinek spodní kvašení, a minimálně 25 dní nám pivo dozrává ve sklepě. Také na surovinách tady nešetří, velmi kvalitní ječný slad zejména z Kroměřížské sladovny, velmi kvalitní voda z Kroměříže či skvěle hořký a kvalitní chmel ze Žatce.
Kromě ochutnávky piv značky Černý orel nabízí i možnost prohlédnout si výrobní proces při exkurzi. Na bližší údaje a otevírací dobu je dobré se před návštěvou podívat na internet: http://www.cerny-orel.eu. Možná si někdo říká, proč tak chválím? Odpověď je jednoduchá. Velice se mi tam líbilo a pivo mi chutnalo. Až se zase někdy do Kroměříže dostanu, určitě zajdu ochutnat některé z místních piv.
Vyprávění o zajímavých místech, která navštívím, také uveřejňuji na těchto stránkách:
http://bubinga.blog.cz/ nebo na iDNES: http://pavelliprt.blog.idnes.cz/