Norské stravování a speciality
Rady a tipy • Jídlo a ubytování
Norové začínají svůj den bohatou snídaní. V nabídce najdete uzeniny, sýry, vejce, párky, slaninu, müsli marmeládu... Oběd nepovažují za hlavní jídlo, bývá střídmější, obvykle jeden či dva plátky obloženého sýra, a k tomu čaj nebo káva. Na teplá jídla přichází čas až kolem 16. hodiny nebo až večer.
K tradičním levným jídlům patří vařená treska (torsk), párky (polser), smetanová kaše (rommegrot), masové plátky (kjottkaker) nebo rybí polévka (fiskesuppe). Typická jídla bychom mohli rozdělit dle oblastí:
Západ Norska:
- uzené skopové maso vařené v hrnci na březovém dřevě, který se podává často o Vánocích (pinnekjott)
- sušená skopová hlava
Sever Norska:
- především zvěřina, a to téměř vše, srdce, jazyk
V lesnatých oblastech Norska se dělá pečeně z lososa (elgsteik), například s brusinkami, marinované v červeném víně.
V celém Norsku je obvyklé skopové maso (lammekjott), například vařené v zelí (farikal) a nebo uzená kýta (fenalar).
RYBY
Samozřejmě nejrozšířenější je losos, a to na všechny možné způsoby, například podávaný teplý, studený, uzený či kořeněný. Typické jsou také různé pokrmy ze sleďů. Dále je oblíbená treska, například tresčí jazyky, sušená treska (pečená v alobalu, podávaná se slaninou, hrachovou kaší a bramborami). Dále se podává pstruh, nasolený, podávaný studený nebo vařený (v pivu). Ke specialitám patří také síh.
Zajímavým pokrmem je přeložená placka lefsa (z mouky, cukru, kyselého mléka, sirupu a kardamomu potřená máslem).
KAŠE
Sytá kaše z mouky a kysané smetany (rommegrott) je oblíbená v horských oblastech. Další lahodnou kaší je riskrem, podávaná jako zákusek s jahodovou nebo malinovou šťávou, dále smetanový pokrm s klikvami (moltekrem)