Primorsko - Restaurace a jídlo 1
Rady a tipy • Jídlo a ubytování
Možná se zdá, že referovat o restauracích v Bulharsku je házení hrachu na zeď. Myslím, že tomu tak není a že i tato reference bude mít svou hodnotu...
V Primorsku si budete připadat tak trochu jako vKarlových Varech. Prakticky všechny nápisy, včetně názvů obchodů i menu jídelního lístku si totiž můžete přečíst vazbuce i včeštině. Dražší restauraci odlišíte tak, že nápisy jsou v bulharštině a angličtině, ale těch věru v Primorsku mnoho není.
Začneme u polévek. Mezi polévkami najdete i specialitku - Torator - což je studená polévka, trochu připomínající okurkový salát. Pak tu mívají kuřecí polévku, pokud si ji objednáte, litovat nebudete. Někdy ji dostanete i se smetanou. Podat ji můžete i malým dětem, odzkoušeno několikráte na roční holčičce - a jak jí chutnala!
Nepřeberné množství výborných červených a bílých vín doplňuje lahodná slivovice nebo brandy Slnčev brjag nebo Pliska. Pivo se tu dá pít také, nejlepší je vyhlášená Zagorka. V Primorsku si ale můžete dát i mnohá česká piva, točí tu Staropramen i Budvar. Nealko mají stejné, jako vcelém světě - Fanta, Mirinda, Sprite, Coca-cola... Pozor jen u položky „Minerální voda" - to je obyčejná bezbublinkatá voda. To, čemu my říkáme minerálka, tu nazývají „Soda".
Nedat si sýr by byl hřích - žlutý kaškaval nebo bílý ovčí siréne. Hodně se používá jogurt. Za ochutnání určitě stojí sirene po šopski, což je ovčí sýr s rajčaty a vejci, zapékaný v hliněné misce, nebo snešanka, okurkový salát s tučným jogurtem a kousky vlašských ořechů.
Milovníci masa jistě ocení vynikající mix mešana skara, masová směs na grilu, nebo kebapče, grilované šištičky z mletého masa.
Gurmáni, kteří dávají přednost rybám si určitě nenechají ujít klasiku bulharské kuchyně, grilovanou makrelu skumrju. Když vše toto završíte výborným orientálním zákuskem baklava, nebude mít váš výběr chybu.