Španělská vína
Rady a tipy • Jídlo a ubytování • Ostatní
Španělsko má více čtverečních metrů vinic než kterákoliv jiná evropská země. Znalci srovnávají španělská vína s nejkvalitnějšími zahraničními víny a dochází tak ke kontroverzím v kroužcích znalců vína. Na druhé straně je velká část úrody vína určena pro domácí spotřebu a nikdy se nedostane do sklenic expertů...
Kvalitnější španělská vína podléhají předpisům kontroly kvality - Denomination de Origen (DOC). Když je na lahvi označení DOC, můžete si být jisti, že víno bylo vyrobeno v určitém regionu a že producenti se přitom řídili přísnými pravidly.
Pokud jde o stolní vína, pak nejstarší a nejpřísněji chráněnou denominací je Rioja a některá vynikající červená vína (tinto), která se pěstují v údolí řeky Ebro v severním Španělsku.
Na východ od La Rioja se v Aragonu rodí silné červené víno Cariňena.
Nejlepší víno z centrálního Španělska je skvělé a jemné červené víno Val de Peňas, které pochází z La Mancha.
Region Penedés v Katalánsku je známý nejen pro svá výborná vína, zejména bílá (blanco), ale také pro svou cava, což je šumivé víno, připravené dle šampaňského způsobu.
Jerez de la Frontera na jihozápadě je domovem sherry. Jako aperitiv zkuste chlazené suché fino nebo polosuché amontillado. Tmavé sladké oloroso se hodí po obědě.
Španělsko produkuje také sladká dezertní vína, jako je moscatel. Dobré moscatel z Malagy chutná po hrozinkách a medu.