Valaši soutěží o nejlepší králičí recept
Rady a tipy • Jídlo a ubytování
Kuchařky a kuchaři opět mohou poměřit své síly a vyhrát atraktivní ceny. Resort Valachy ve Velkých Karlovicích vyhlásil druhý ročník soutěže o nejlepší valašský recept. Jejím tématem jsou tentokrát pokrmy z králičího masa. Kuchařky a kuchaři mohou své osvědčené návody zasílat e-mailem na soutez@valachy.cz až do 15. června. Vítězný recept stejně jako loni obohatí menu zážitkové restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna.
„Králičí maso je mezi milovníky kvalitní gastronomie stále populárnější. Pokrmy z něj máme proto zařazeny i v jídelníčcích našich hotelových restaurací. Jsou našimi hosty velmi vyhledávané. Králičí maso vyhovuje zásadám zdravého stravování, mimo jiné obsahuje nejméně cholesterolu ze všech domácích zvířat. Není však úplně jednoduché ho upravit do chutné podoby. Jsme zvědaví, s jakými náměty přijdou soutěžící. Rádi načerpáme nové zajímavé tipy. Nemusí jít jen o hlavní jídla, ale také třeba polévky nebo předkrmy,“ uvedl ředitel hotelů Resortu Valachy Tomáš Blabla.
V loňském prvním ročníku soutěže mohli lidé zasílat recepty na libovolné pokrmy typické pro valašskou kuchyni bez omezení druhu suroviny. Kuchaři Resortu Valachy jako nejlepší vyhodnotili králičí kyselici Veroniky Tománkové. Tato neobvyklá podoba tradiční valašské polévky byla poté zařazena na jídelníček restaurace Vyhlídka v hotelu Lanterna a tamní kuchaři ji také pravidelně zahrnují do denního menu. „Ze soutěže vzešly i další zajímavé recepty. Využili jsme je loni v listopadu při Karlovském gastrofestivalu, kdy jsme z nich sestavili dokonce celé pětichodové menu od předkrmu přes polévku a hlavní chod až po dezert. Také letos bychom chtěli vítězný recept představit návštěvníkům gastrofestivalu, jehož 4. ročník se uskuteční 5. až 7. října. Vítězný pokrm opět zařadíme do menu Vyhlídky a autor od nás získá dvoudenní pobyt pro dvě osoby v Lanterně včetně slavnostní degustační večeře. Tradiční gastronomii jsme navíc letos propojili s tradiční tuzemskou značkou: autoři tří nejlepších receptů obdrží hodnotné kuchyňské elektrospotřebiče, které poskytla společnost ETA,“ doplnila vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.
Přihlášené recepty stejně jako loni posoudí kuchaři restaurací Resortu Valachy. Jedinou podmínkou pro zařazení receptu do užšího výběru poroty je použití králičího masa a dalších surovin, které jsou běžně dostupné v regionální kuchyni. „Hledáme specialitu, která má místní kořeny a přitom je natolik chuťově zajímavá, že uspokojí i náročné gurmány,“ uzavřel ředitel hotelů Resortu Valachy Tomáš Blabla.
Více o soutěži je uvedeno zde.