Začíná Karlovský gastrofestival, svátek valašské kuchyně
Rady a tipy • Jídlo a ubytování
Už jen pár hodin zbývá do zahájení Karlovského gastrofestivalu - svátku všech gurmánů a milovníků (nejen) valašské kuchyně ve Velkých Karlovicích. Uskuteční se 5. až 7. října a opět přinese spoustu dobrého jídla, zábavy i doprovodných programů. Hlavní událostí bude víkendová Gastro tour s bohatou nabídkou krajových specialit a regionálních produktů na mezinárodním farmářském trhu.
Karlovský gastrofestival pořádá Resort Valachy s majiteli hospod a restaurací v údolí Léskové. Cílem je popularizovat regionální producenty a valašskou gastronomii, k níž neodmyslitelně patří frgály, kyselice, halušky či slivovice. Zároveň každý ročník zpestří prezentace gastronomie některé evropské země. „Letos přivítáme producenty a kuchaře z Maďarska. Bude mezi nimi mj. Miguel Rocha Vieira, šéfkuchař restaurace Costes v Budapešti, držitel michelinské hvězdy, která je nejprestižnějším oceněním v kuchařském oboru. Zájemci budou moci jeho um ocenit při Michelinském obědě a Galavečeři v sobotu 6. října v hotelu Lanterna,“ uvedl ředitel hotelů Resortu Valachy Tomáš Blabla.
Hlavním bodem Karlovského gastrofestivalu je Gastro tour s mezinárodním farmářským trhem. Koná se v sobotu 6. a neděli 7. října vždy od 10 do 18 hodin. Lidé mohou v této době navštěvovat hospody i další gastro zastávky (letos celkem 10) a ochutnávat různé speciality i krajové produkty ve stáncích. Hospody nabídnou vedle tradičních valašských pokrmů i jehněčí, zvěřinové či zabíjačkové speciality, zajímavostí je králičí menu v hotelu Lanterna, které vzešlo z nedávné soutěže o nejlepší recept. Producenti na farmářském trhu nabídnou frgály a další pečivo, uzeniny, sýry, medové výrobky, čerstvou zeleninu či domácí mošty a marmelády. Díky účasti Maďarů zpestří nabídku husí speciality, vína, sýry, koření a čabajka i další uzeniny z mangalice – vepřového masa stejnojmenného plemene, které si mezi gurmány vysloužilo pro svou šťavnatost a vysoký obsah zdravého cholesterolu pojmenování „bio-prase“. Vrátí se i loňští hosté z italské obce Sauris, přivezou pršut a další uzeniny, horské pivo Zahre a kuchaře, který bude vařit italské speciality. Mezi gastro zastávkami hosty sveze turistický vláček, historický autobus či koňský povoz. Za pokrmy i zboží na trhu se platí jednotným platidlem valašským gastrošem (1 gastroš = 25 Kč). Gastro tour se koná za každého počasí, vstup je zdarma.
Připraveny budou i doprovodné programy: řemeslný jarmark, barmanské večery či kuchařské show u hotelu Horal, na které je letos nově vstup zdarma. Jedna gastro zastávka je zasvěcena zábavě pro děti s možností hlídání, při dobrém počasí se budou konat vzlety v horkovzdušném balonu. Sobotní večer zpestří v některých hospodách živá muzika a Zakarpatská veselice s vatrou, cimbálovou muzikou a ukázkami tanců.
Vyvrcholením gastrofestivalu bude v neděli 7. října od 11 hodin soutěž o nejlepší valašský frgál, v níž mohou svůj um poměřit pekařky a pekaři z řad veřejnosti. Letos přinese zpestření v podobě speciální kategorie kuriózních frgálů. Klání se může zúčastnit kdokoli, stačí přinést soutěžní frgál do 10:30 hodin do hotelu Lanterna. V čele poroty tradičně zasedne pan Ladislav Frgal.
Další informace najdete na www.karlovskygastrofestival.cz
Program Karlovského gastrofestivalu
Pátek 5. 10.
20:00 - Barmanský večer (Lanterna)
Sobota 6. 10.
10:00 - 18:00 - Gastro tour s farmářským trhem (údolí Léskové)
10:30, 13:00, 15:00 - Kuchařské show (Horal)
12:00 - Michelinský oběd – Miguel Rocha Vieira (Lanterna)
17:00 - Podvečer s kapelou Dareband (U Dorňáků)
18:00 - Zakarpatská veselice (Areál Lésková)
19:00 – posezení s živou muzikou (Penzion Pod Pralesem)
20:00 – Galavečeře s michelinskou hvězdou – Miguel Rocha Vieira (Lanterna)
20:00 – Maďarská galavečeře – Almárium Hungarorum (Horal)
22:00 - Barmanský večer (Lanterna)
Neděle 7. 10.
10:00 - 18:00 - Gastro tour s farmářským trhem (údolí Léskové)
10:30, 13:00, 15:00 - Kuchařské show (Horal)
11:00 - Soutěž o nejlepší valašský frgál (Lanterna)
18:00 - Galavečeře „Best of Valachy“ (Lanterna)