TURISTIKU PODPORUJÍ
61 583 turistů a cestovatelů
112 635 výletů, turistických cílů, tras a cestopisů
1 403 396,- odměny za články
Vyberte, co Vás zajímá v oblasti Svět
Tipy na výlet vybrat: vše / nic
 ↓ 
Druh vybrat: vše / nic
Do přírody
Na golf
Na hory
Na kole
Se psem
Vinařská turistika
Za gastronomií
Za kulturou
Za sportem
Náročnost vybrat: vše / nic
Pro zdatnější
Romantika
Rodina s dětmi
Délka vybrat: vše / nic
Vycházka - půldenní
Celodenní výlet
Putování (více dnů)
Turistické cíle vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava vybrat: vše / nic
Autobusová zastávka
ŽST
Letiště
Žel. stanice
Města, obce, vesnice vybrat: vše / nic
Vesnice
Městečko
Město
Osada
Samota
Městská část
Hlavní město
Přístav
Místní část
Náměstí
Ulice
Městys
Ostatní vybrat: vše / nic
Bivak
Hraniční přechod
Infocentrum
Nordic walking point
Ostatní
Turistická známka
WebKamera
Zajímavost
Památky a muzea vybrat: vše / nic
Hrad
Zámek
Zřícenina
Trosky
Kaple
Klášter
Pomník
Kříž
Chata
Muzeum
Bouda
Kostel
Památník
Měšťanský dům
Salaš, koliba
Letohrad
Farma
Hřebčín
Zámeček
Tvrz
Skanzen
Hradiště
Rotunda
Statek
Dům, budova
Chrám
Hřbitov
Hradby
Lapidárium
Kašna
Socha
Boží muka
Hrádek
Panský dvůr
Rychta
Pevnost, opevnění
Radnice
Drobné památky
Mešita
Synagoga
Příroda vybrat: vše / nic
Hora
Kopec
Štít
Vrchol
Jezero
Potok
Pleso
Rybník
Vodopád
Propast
Minerální pramen
Jeskyně
Krasový útvar
Údolí
Skalní útvar
Jezírko
Řeka
Říčka
Pohoří
Údolí, dolina
Kaňon
Sedlo
Travertíny
Planina
Hřeben
Louka
Pramen
Kámen
Zahrada
Rašeliniště
Slatě
Památný strom
Přírodní park
Ostrov
Sopka
Pobřeží
Poušť
Park
Rokle
Přírodní památka
Vodní nádrž
Studánka
Soutěska
Tůň
Pláž
Poloostrov
Bažina, mokřady
Sport a rekreace vybrat: vše / nic
Lázně
Rekreační oblast
Koňská stezka
Aquapark
Letovisko
Koupaliště
Ledovec
Ski areál
Golf
Půjčovna lodí
Cyklo bar - hospůdka
Cyklo shop - servis
Potápění
Zábava, atrakce
Půjčovna kol
Vinařský cíl
Technické zajímavosti vybrat: vše / nic
Důl, štola, šachta
Elektrárna
Jez
Lanovka
Mlýn
Most
Přehrada
Rozhledna
Technická památka
Zvonice
Výletní místa a parky vybrat: vše / nic
CHKO
Chodník, naučná stezka
Národní park
Odpočinkové místo
Orientační bod
Poutní místo
Rezervace
Rozcestí
Turistická trasa
Turistické destinace
Vyhlídka
Výletní místo
ZOO a botanické zahrady vybrat: vše / nic
Arboretum
Botanická zahrada
ZOO
Trasy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Typ vybrat: vše / nic
Autem
Balónem
Běžecká trasa
Běžky
Cyklotrasa
Golf
In line brusle
Pěší trasa
Po vodě
Ski areál
Náročnost vybrat: vše / nic
Malá náročnost
Střední náročnost
Velká náročnost
Cestopisy vybrat: vše / nic
Tipy a novinky vybrat: vše / nic
Rady a tipy vybrat: vše / nic
 ↓ 
Doprava
Jídlo a ubytování
Ostatní
Peníze a ceny
Práce a život
Zdraví a bezpečnost
Moje dovolená vybrat: vše / nic
 ↓ 
Kdy jsme jeli vybrat: vše / nic
Jaro
Léto
Podzim
Zima
Délka dovolené vybrat: vše / nic
Méně než 1 týden (do 6 dní)
1 týden (7-9 dní)
Delší než 1 týden (10-12 dní)
2 týdny a více (13 a více dní)
S kým vybrat: vše / nic
Rodina s dětmi do 5-ti let
Rodina s dětmi do 10-ti let
Rodina s dětmi 10-18 let
S partnerem
S přáteli
Typ vybrat: vše / nic
Pobyt
Aktivní dovolená
Poznávací dovolená
Eurovíkend
Plavba
Prodloužený víkend
Zaměření vybrat: vše / nic
K moři
Na lyže
Za zábavou a poznáním
Do přírody
Na hory
Cyklo
Se psem
Na vodu
Aerobic
Golf
Wellness
Potápění
Za kulturou
Zábavné parky
Aquaparky
Gastronomie
Jak jsme jeli vybrat: vše / nic
Autem
Autobusem
Letadlem
Lodí
Jinak
Jak a kde jsme bydleli vybrat: vše / nic
Dům / rekreační objekt
Kemp
Apartmán
Hotel / Penzion
Stravování na dovolené vybrat: vše / nic
Vlastní
Snídaně
Večeře
Polopenze
Plná penze
All Inclusive
Ultra all inclusive
Fotogalerie vybrat: vše / nic
zobrazit výsledky
Změnit oblast
Vyhledat oblast:

Redakční test jídla na cesty od české firmy Expres Menu

Testy Vybavení

Fotografie (5)

Stravování během výletů do přírody nebo do hor bývá občas komplikované. Pokud není po cestě žádná restaurace nebo bufet, tak se musí jít tzv. na těžko. Za těchto okolností je potřeba zvážit, co si vzít s sebou a jestli to bude dostatečně syté. Už několikrát se nám stalo, že jsme museli jíst přímo v přírodě z toho, co si neseme. Většinou se jednalo o instantní jídla nebo různé salámy s pečivem. Popravdě, ne vždy jsme si dobře pochutnali. Se zájmem jsme proto obdrželi několik vzorků od české firmy Expres Menu a vyrazili je otestovat do přírody.

Naše ohřívací sestava a jídlo od Expres Menu

Na konci července vyrazilo několik členů redakce (Jirka a Petr) na týden do Jižních Čech, kde jsme plánovali natočit několik nových cyklotras. Plán byl následující: celý den pojedeme na kole a pouze večer se zastavíme v kempu nebo v hotelu, kde přenocujeme a trochu si odpočineme po celodenní námaze. Všechno vybavení jsme si vezli v batohu včetně jídla. Naplánované jsme měli pouze krátké přestávky a jednu větší pauzu v poledne, kdy byl čas udělat rychlý oběd a zas pokračovat. Stravování na vícedenních akcích neřešíme poprvé, tak nás zaujala možnost vyřešit polední oběd za slibovaných 5 minut, které jsou deklarovány na obalu.

Výrobce jídel na webu informuje, že jsou jídla zabalena v odolném bariérovém sáčku. Abychom toto tvrzení otestovali, dali jsme jídlo do batohu s ostatními věcmi. Celý den se jídlo vezlo v batohu při teplotě kolem + 25 °C. K našemu překvapení sáček celou cestu v batohu bez potíží přežil (neroztrhnul se). První plusová věc! Druhým pozitivem bylo, že se jídlo nezkazilo ani při skladování v této teplotě.

K ohřevu jsme měli k dispozici klasický plynový vařič a ešus. Jídlo je možné ohřát klasicky v ešusu nebo můžete dát zavřené jídlo na několik minut do vodní lázně. My jsme chtěli otestovat funkčnost obalu, proto jsme zvolili ohřev jídla ve vodní lázni. Dvouporcové Vepřové na žampionech jsme vložili na 5 minut do vařící vody v ešusu a počkali, až se celý sáček prohřeje. Poté jsme jenom sáček otevřeli. Jídlo by se dalo jíst i v pytlíku, ale raději jsme ho přelili do ešusu.

Bariérový obal je možné využít i jako nádobu pro ohřev a konzumaci

Po prvním ochutnání nás překvapila chuť, která se dá plně srovnat s menu někde v restauraci. Z jídla jsme necítili žádné pachuti. Konzistence jídla i v těch vedrech byla ok a jídlo v misce a v ešusu vypadalo velmi dobře, takže lahodilo i oku. Dvouporcové jídlo sice nemělo přílohu, ale tu nám bohatě nahradil klasický chleba. Výrobcem uvedené dvě porce odpovídali realitě. Musíme říct, že se jednalo opravdu o dvě velmi syté porce. Maso nebylo nasekané, ale jednalo se o opravdové kousky masa bez šlach.

Výsledek byl, že příprava jídla včetně ohřevu nepřesáhla 10 minut. S velikostí porce jsme byli mile překvapeni. V podobném duchu jsme uvařili i večeři. Tentokrát jsme vyzkoušeli polévky- boršč a bramboračku. Polévky jsme přelili přímo do ešusu a pouze ohřáli. Petrovo hodnocení: „Já jsem lepší boršč snad nejedl, jen jsem neměl smetanu, ale bylo to fakt strašně chutný.“

Všechna testovaná jídla byla v bezlepkovém provedení. Trochu jsme se zpočátku obávali, jak budou chutnat, pokud není omáčka zahuštěna klasickou moukou (s lepkem). K našemu překvapení nebylo vůbec poznat, že výrobce nahradil běžnou mouku směsí rýžové a kukuřičné mouky. Skvělá zpráva pro všechny "zdravé lidi", že si můžete pochutnat na bezlepkovém jídle, což určitě prospěje vašemu zdraví, aniž byste byli ochuzeni o známou chuť vašeho oblíbeného jídla.

Shrnutí Turistika.cz:

Bramborová polévka. Skvěle zahřála.

+ Příprava je opravdu rychlá - ohřev jídla za 5 až 10 minut dle možností, možnost vložit sáček s jídlem do vroucí vody. Není nutno vařit, nepřidáváme vodu, pouze ohříváme (díky tomu si udrží svoji původní konzistenci i chuť).
+ Vynikající chuť, neobsahuje náhražky surovin. Žádné přidané konzervanty, jídlo není instantní – sušené – díky tomu víme, co jíme… použité suroviny, pocházejí výhradně od českých dodavatelů.
+ Velmi praktické do batohu, krabičky se dají v batohu pěkně uspořádat, jídlo je baleno v bariérových obalech (tzv. doypack).
+ Dlouhá trvanlivost (3 roky), skladování při teplotě až do +30 °C
+ Cena výrobku je naprosto přijatelná - je srovnatelná s poledním menu v restauraci.
+ Výběr z mnoha, nabízený sortiment je rozdělen na jednoporcová či dvouporcová jídla

Více informací na webu výrobce www.expresmenu.cz

Poslední aktualizace: 9.9.2014
fotka uživatele redakce_turistikacz
Kvalita příspěvku:    
Hodnotit kvalitu příspěvku
Sdílet s přáteli