Loading...
Stravování během výletů do přírody nebo do hor bývá občas komplikované. Pokud není po cestě žádná restaurace nebo bufet, tak se musí jít tzv. na těžko. Za těchto okolností je potřeba zvážit, co si vzít s sebou a jestli to bude dostatečně syté. Už několikrát se nám stalo, že jsme museli jíst přímo v přírodě z toho, co si neseme. Většinou se jednalo o instantní jídla nebo různé salámy s pečivem. Popravdě, ne vždy jsme si dobře pochutnali. Se zájmem jsme proto obdrželi několik vzorků od české firmy Expres Menu a vyrazili je otestovat do přírody.
Na konci července vyrazilo několik členů redakce (Jirka a Petr) na týden do Jižních Čech, kde jsme plánovali natočit několik nových cyklotras. Plán byl následující: celý den pojedeme na kole a pouze večer se zastavíme v kempu nebo v hotelu, kde přenocujeme a trochu si odpočineme po celodenní námaze. Všechno vybavení jsme si vezli v batohu včetně jídla. Naplánované jsme měli pouze krátké přestávky a jednu větší pauzu v poledne, kdy byl čas udělat rychlý oběd a zas pokračovat. Stravování na vícedenních akcích neřešíme poprvé, tak nás zaujala možnost vyřešit polední oběd za slibovaných 5 minut, které jsou deklarovány na obalu.
Výrobce jídel na webu informuje, že jsou jídla zabalena v odolném bariérovém sáčku. Abychom toto tvrzení otestovali, dali jsme jídlo do batohu s ostatními věcmi. Celý den se jídlo vezlo v batohu při teplotě kolem + 25 °C. K našemu překvapení sáček celou cestu v batohu bez potíží přežil (neroztrhnul se). První plusová věc! Druhým pozitivem bylo, že se jídlo nezkazilo ani při skladování v této teplotě.
K ohřevu jsme měli k dispozici klasický plynový vařič a ešus. Jídlo je možné ohřát klasicky v ešusu nebo můžete dát zavřené jídlo na několik minut do vodní lázně. My jsme chtěli otestovat funkčnost obalu, proto jsme zvolili ohřev jídla ve vodní lázni. Dvouporcové Vepřové na žampionech jsme vložili na 5 minut do vařící vody v ešusu a počkali, až se celý sáček prohřeje. Poté jsme jenom sáček otevřeli. Jídlo by se dalo jíst i v pytlíku, ale raději jsme ho přelili do ešusu.
Po prvním ochutnání nás překvapila chuť, která se dá plně srovnat s menu někde v restauraci. Z jídla jsme necítili žádné pachuti. Konzistence jídla i v těch vedrech byla ok a jídlo v misce a v ešusu vypadalo velmi dobře, takže lahodilo i oku. Dvouporcové jídlo sice nemělo přílohu, ale tu nám bohatě nahradil klasický chleba. Výrobcem uvedené dvě porce odpovídali realitě. Musíme říct, že se jednalo opravdu o dvě velmi syté porce. Maso nebylo nasekané, ale jednalo se o opravdové kousky masa bez šlach.
Výsledek byl, že příprava jídla včetně ohřevu nepřesáhla 10 minut. S velikostí porce jsme byli mile překvapeni. V podobném duchu jsme uvařili i večeři. Tentokrát jsme vyzkoušeli polévky- boršč a bramboračku. Polévky jsme přelili přímo do ešusu a pouze ohřáli. Petrovo hodnocení: „Já jsem lepší boršč snad nejedl, jen jsem neměl smetanu, ale bylo to fakt strašně chutný.“
Všechna testovaná jídla byla v bezlepkovém provedení. Trochu jsme se zpočátku obávali, jak budou chutnat, pokud není omáčka zahuštěna klasickou moukou (s lepkem). K našemu překvapení nebylo vůbec poznat, že výrobce nahradil běžnou mouku směsí rýžové a kukuřičné mouky. Skvělá zpráva pro všechny "zdravé lidi", že si můžete pochutnat na bezlepkovém jídle, což určitě prospěje vašemu zdraví, aniž byste byli ochuzeni o známou chuť vašeho oblíbeného jídla.
Shrnutí Turistika.cz:
+ Příprava je opravdu rychlá - ohřev jídla za 5 až 10 minut dle možností, možnost vložit sáček s jídlem do vroucí vody. Není nutno vařit, nepřidáváme vodu, pouze ohříváme (díky tomu si udrží svoji původní konzistenci i chuť).
+ Vynikající chuť, neobsahuje náhražky surovin. Žádné přidané konzervanty, jídlo není instantní – sušené – díky tomu víme, co jíme… použité suroviny, pocházejí výhradně od českých dodavatelů.
+ Velmi praktické do batohu, krabičky se dají v batohu pěkně uspořádat, jídlo je baleno v bariérových obalech (tzv. doypack).
+ Dlouhá trvanlivost (3 roky), skladování při teplotě až do +30 °C
+ Cena výrobku je naprosto přijatelná - je srovnatelná s poledním menu v restauraci.
+ Výběr z mnoha, nabízený sortiment je rozdělen na jednoporcová či dvouporcová jídla
Více informací na webu výrobce www.expresmenu.cz