Atraktivní překvapení v Jílovém u Prahy
Kam a jak jedeme?
Do Jílového u Prahy, linkou 332, veřejnou dopravou.
Za čím jedeme?
Chloubou města a lákadlem pro návštěvníky může být nečekaně - palírna
Jílové u Prahy se i se svým okolím již po léta řadí mezi destinace, vyhledávané jako atraktivní prostor k výletům, do přírody a za relaxací. Lákavá je tu celá řada pozoruhodností, to své si tu nalezne každý.
Historie města sahá až do 13. Století. Vrcholný rozkvět nastal za Karla IV., který Jílové povýšil na královské město s řadou práv a výsad. Díky těžbě zlata získalo přízvisko zlatohorní. Právě zlato sem přilákalo v době císaře Rudolfa II. Edwarda Kelleyho, proslulého dvorního alchymistu, který zde vlastnil několik nemovitostí. Mezi nimi i dům, zvaný Mince, dnes sídlo Regionálního muzea. Útlum těžby nastal s husitskými válkami, k jistému oživení došlo za Vladislava Jagellonského. Také třicetiletá válka se na Jílovém negativně podepsala a tak většina historické zástavby spadá až do 18. a 19. století. Dobu předhusitskou představuje vedle Mince také kostel sv. Vojtěcha z první poloviny 13. století a radnice ze 14. století. Za pozornost stojí i kostel církve československé husitské, otevřený roku 1936.
V okolí láká rozhledna Pepř na stejnojmenném vrchu asi 1 km od města. Dohlédneme odtud až na Prahu, České středohoří či Brdy. Jedním z nejvyšších i nejstarších železničních mostů ve střední Evropě je Žampašský most, dosahující výšky 41,5 m. Přejíždí po něm proslulý Posázavský Pacifik. Uprostřed někdejšího zlatonosného revíru lze navštívit důl Pepř, kde se seznámíme jak s historií, tak technologií a ekonomickým přínosem těžby. Nechybí tu žíla zlaté rudy, těžební stroje, návštěvníci se svezou důlním vláčkem. Pokud bychom se rozhodli věnovat toulkám po této oblasti více času, nabízí se Posázavská stezka, v jejímž okolí najdeme i ubytovací a stravovací služby.
Tážete se na ono v titulku avízované jílovské překvapení? Na jeho stopu jsme se dostali na veletrhu For Gastro 2022 v pražských Letňanech. Mezi stánky nás zaujala eypozice, ozdobená sadou mimořádně pohledných, desénových lahví, naplněných rozmanitými destiláty. Ty se zrodily v palírně Radlík – a hádejte kde? Ano, v Jílovém u Prahy. Záhada rozluštěna. Během zastavení u zmíněného stánku nám reprezentant firmy pan Kamil Kutina nabídl ochutnat. Když jsme destilát právem pochválili, následovalo pozvání přímo do palírny, na exkurzi a degustaci. Přijali jsme a za pár dnů vyrazili…
Cesta je jednoduchá: vzhledem k tomu, že se bude ochutnávat, bylo by nesmyslem přijet autem. Nejvýhodnější je autobus – linka č. 332 ze stanice Budějovická, těsně u stejnojmenné stanice linie C pražského metra. Ze druhé zastávky Jílové-Radlík je to kousek z kopce po Pražské ulici. Zabloudit nelze – objekt palírny zdobí vysoká věžovitá stavba, připomínající hasičské věže na sušení hadic. Je viditelná už z dálky a sympatická svou výzdobou - spolu s názvem firmy také ilustracemi rozmanitého ovoce. Kromě pana Kutiny nás na prahu palírny přivítala charakteristická vůně, s jakou se lze setkat pouze v destileriích. Není divu - základem veškerého dění tu je ovoce – byť zkvašené… Ponořili jsme se do příjemné atmosféry, jakou umí navodit pouze někdo, kdo je do svého díla zapálený a na první pohled čitelný, jak ho práce baví. Než od našeho průvodce zazněla první věta, byli jsme okouzleni samotným interiérem palírny. Nejen čistotě a pořádku (to není v potravinářském provozu nic až tak výjimečného), ale zejména vzhledu měděné, tzv. dvoukolové destilační soupravy. Napadá nás myšlenka, že v takovém moderně industriálním prostředí by bylo zajímavé třeba i bydlet. „Destilační aparaturu jsme doplnili o řadu inovací, jež nám poskytují možnost proces citlivě přizpůsobit charakteru ovoce, které právě zpracováváme. Podobně jako zkušení vinaři i my uplatňujeme technologii řízeného kvašení při regulaci teploty. To nám umožňuje dokonalejší ovládání kvasného procesu a udržení aroma daného ovoce.“ komentuje pan Kutina. Každou „šarži“ degustuje a dolaďuje mistr destilatér (podobně jako u vinařů sommeliér) až do okamžiku, kdy je s celkovým výsledkem spokojen. Palírna Radlík po celou dobu od svého založení v roce 1998 hrdě zachovává charakter řemeslného lihovaru, dnes již střední velikosti, jehož trvalou snahou je zařadit mnohdy podceňované ovocné pálenky mezi prestižní destiláty vrcholné jakosti. Na Radlíku dbají i na jistou dávku romantiky a historického odkazu – vždyť současník císaře Rudolfa II., proslulý magistr alchymie Edward Kelley v Jílovém zažil své nejúspěšnější dny. „Z ovoce destilujeme jeho duši, přičemž svou duší, ale i srdcem jsme svému řemeslu už od počátku propadli“ říkají tu o své legendě. Ve zdejším provozu se rodí jak klasické ovocné pálenky, tak limitované série z vzácného ovoce, odrůdové destiláty, či destiláty chuťově obohacené zráním v dubových sudech, včetně těch po bourbon whisky. Některé produkty jsou do té míry „vymazlené“, že je lze nazvat autorskými. Vždy však jde o výrobky bez přídavku cukru, ochucovadel a podobných, takříkajíc „nedůstojných“ ingrediencí. Objevovat a vychutnávat je – podle zdejších zásad – potřeba bez cizích vlivů, čistý, ničím nepřilepšovaný ovocný destilát.
Hovoříme-li o vychutnávání, tato příležitost se nám nabízí hned na místě, v mimořádně příjemném prostředí nedávno nově otevřeného, velmi vkusně, stylově zařízeného degustačního centra. Útulnost tu navozuje zejména řemeslně dokonale vyrobený dřevěný nábytek, dokládající krajové tradice práce se dřevem z blízkého okolí. Degustačních programů, kombinovaných s exkurzí palírnou, je několik typů, lze volit podle délky trvání a tím pádem i ceny. Ať zvolíme kterýkoli program, určitě nebudeme zklamáni – kvalita zdejších destilátů, ale i jejich originální „balení“ v pohledných lahvích, některých s originálními vinětami od různých výtvarníků, je již dlouho osvědčená. Mimo jiné i výsledky v destilatérských soutěžích - včetně zahraničních i zámořských. Na Radlíku se mohou dnes pochlubit např. vítězstvím v soutěži o Palírnu Roku, Pálenku Roku, či třeba stříbrnou medailí ze San Franciska. Jak vidno, turistika může svým vyznavačům na cestách přinést i velmi nečekaná, leč příjemná, atraktivní překvapení. A nemusí to být ani daleko nebo v exotických končinách…
Miroslav NavaraJak a kde jsme se najedli a ubytovali?
Nejedli jsme, neubytovali jsme se.
Co se nám nejvíce líbilo a co naopak ne?
Palírna Radlík
Ostatní informace
Ceny se liší podle výběru typu exkurze.