Loading...
Tipy na výlet • Za gastronomií • Gastronomie
Choco-Story muzeum – muzeum čokolády je v Praze již od roku 2008. Patří do rodiny muzeí s pobočkami v Belgii, Francii a Mexiku. Kromě návštěvy stále expozice a výrobny můžete bez omezení ochutnávat belgické lanýže, belgickou čokoládu nejlepší kvality a přímo na místě vyráběné pralinky.
Lidé se často ptají: "Odkud čokoláda pochází?", "Jak se dostala do Evropy a do českých zemí?", "Jaké je tajemství výroby delikátní čokolády?", "Proč se dříve používala jako lék?". Muzeum si klade za cíl zodpovědět návštěvníkům tyto a mnohé další otázky z historie kakaa a čokolády, která sahá až do doby bájných Olméků, Mayů a Aztéků. V mexické pyramidě se návštěvníci dozvědí, jakým způsobem indiánské národy kakao konzumovaly a k jakým dalším účelům jim kakaové boby sloužily. Máme tu také vystavenu kopii náhrobního kamene vládce mayského města Palenque, krále Pakala. Dále je zde popsána nelehká cesta čokolády do Evropy a její rozšíření po kontinentu. V botanické části poodhalíte tajemství magického stromu Theobroma Cacao - dozvíte se vše o jeho původu, způsobu pěstování a výhodách jednotlivých odrůd. Od kakaa k čokoládě však zbývá ještě dlouhá cesta. Zpracování kakaa a výroba čokolády jsou vysvětleny do všech podrobností nejen v muzeu a kinosále, na vše se můžete zeptat přímo v naší výrobně zkušených čokolatiérů. Ti vám předvedou ukázku výroby pravých belgických pralinek s neomezenou ochutnávkou a vřele vám doporučujeme si u nás práci s čokoládou vyzkoušet na vlastní kůži. V moderním gastro provozu nabízíme několik workshopů - můžete si vyrobit a nazdobit například vlastní čokoládovou tabulku, čokoládové lanýže nebo si vyzkoušet, jak se čokoládou kreslí. Vaše výrobky si pak samozřejmě odnesete sebou domů. Workshopy jsou vhodné pro děti i dospělé, asistovat vám budou naši pracovníci. Pro jednotlivce se není třeba objednávat, v případě 10 a více osob prosíme o rezervaci termínu.
Kompletní nabídku workshopů naleznete zde.
Další částí muzea je výstava starých obalů od čokolády ze sbírky známého sběratele ing. Stanislava Krámského, která svým rozsahem nemá v České Republice obdoby. Část sbírky je pravidelně žánrově obměňována podle svátků, ročních období a podobně. V muzeu najdete také nejvyšší čokoládovou fontánu v ČR. Prohlédnete si sbírky starožitného porcelánu a nádob na čokoládu, vývoj čokoládových forem od mědi přes bakelit po polykarbonát a starožitné malované bonboniéry.
Oproti obecnému mínění je kakao velice zdravá potravina, o zdravotních výhodách čokolády se u nás také poučíte.
Muzeum je vhodné pro rodiny s dětmi, stejně jako pro individuální turisty a organizované skupiny. Pro školy a dětské domovy nabízíme výrazné slevy, více podrobností naleznete zde.
Otevírací doba muzea je 9:30 až 19:00 hodin. Rádi vás uvítáme 365 dní v roce.
V přilehlém obchodě, který je mimochodem největším obchodem se sladkostmi v České Republice, si určitě každý vybere z bohaté nabídky čokolád, pralinek, domácího marcipánu a dalších sladkostí a belgických specialit. Několikrát denně mohou návštěvníci obchodu vidět výrobu cukrových bonbónů, tzv. "Rock candy", které se vyrábějí podle 400 let staré receptury. Pokud během prohlídky dostanete chuť na kávu, zákusek, čerstvé ovoce v čokoládě nebo vafli, rádi vás obsloužíme kdykoli mezi 10:00 a 22:30 hod.
Většinu výrobků můžete rovněž zakoupit v internetovém obchodě.
Další informace naleznete na www.choco-story-praha.cz.
Těšíme se na vaši návštěvu!