Frolík - poctivě pražená káva
Tipy na výlet • Za gastronomií • Café & patisserie
Pan Petr Frolík z Borohrádku je pravým kávovým nadšencem. Když před šestnácti lety začínal s pražením kávy, předběhl dobu. Káva nebyla ještě tak populární, jak je tomu nyní, a opravdových znalců bylo minimum.
Od začátku však věděl, že to co dělá, chce dělat poctivě a na té nejvyšší úrovni. Byť by mnohý podnikatel na jeho místě již dávno tento obor pověsil na hřebík, Petr Frolík vytrval a dnes se může pyšnit titulem „Živnostník Roku 2007 – Královéhradeckého kraje“.
Vzrůstající obliba kvalitní kávy a poctivá práce se promítla i do navýšení produkce ze zhruba 250 kg na 1 tunu upražené kávy za měsíc. K tomu vybudoval i malé minimuzeum kávy, kde můžete vidět unikátní stroje a strojky na pražení kávy z dob našich dědečků a babiček. Investicím do reklamy se pan Frolík vyhýbá, byť internet se razantně promítl na zvýšení odběru jeho kávových speciálů: Frolíkova káva Prezident, Frolíkova káva Hejtman, Frolíkova káva Diplomat, Frolíkova extra káva a vánoční Frolíkova extra káva.
Všechny své dodavatele zná osobně z inspekčních cest na jejich plantážích a ručí tak svým jménem za kvalitu vyráběné suroviny. Dnes už mu s druhou pražičkou pomáhá jeho syn, který podlehl kouzlu kávy stejně jako otec. Své věrné odběratele, jichž je na pět stovek, rozšiřují řady kaváren, které mají zájem o vlastní kávové směsi. Tento trend sílí, čehož jsou důkazem i další střední a malé pražírny, které se pevně usazují na českém trhu.
Káva nabízí nepřeberné variace chutí a vůní. Když k tomu přidáme i živnostenskou etiku a poctivý přístup – pak Frolíkova káva představuje v Čechách extra třídu.