Mitrov
Tipy na výlet • Rodina s dětmi • Romantika • Celodenní výlet • Do přírody • Na kole
Kam a jak jedeme?
Nad říčkou Loučkou nedaleko vsi Strážek můžete objevit zříceniny hradu Mitrova. V podhradí je rekreační středisko s prima hospůdkou. Na hrad vede modrá turistická cesta ze zastávky vlaku Věžná.
Za čím jedeme?
Zřícenina.
Nevelké, ale zřetelné zbytky hradu na úzké šíji ploché ostrožny v meandru Bobrůvky (Loučky – pozn. red.) u osady a novodobého zámku téhož jména. Název se odvozuje od Demetera z Bukova, avšak zdá se, že jde o záměrnou připomínku předka zakladatele hradu spíše z matčiny strany.
Hrad se poprvé připomíná roku 1358, kdy se podle něho píše Bohuslav z Mitrova. Ještě roku 1351 se psal po Víckově, stejně jako už dříve Bernard a Archleb.
Datování archeologických málezů ze sondy L. Poláčka dosvědčuje život na hradě v průběhu 14. století. Zdá se tedy, že vladykové z Víckova založili v první třetině 14. století hrad na odděleném území, které zdědili po matce. Hrad je dvoudílný a ze tří stran ho obklopuje příkop a val, který je na přístupové severní straně rozšířený a na obou šíjových stranách zdvojený.
K nároží mírně se rozevírajícího předhradí byla dodatečně přistavěna čtyřhranná věž, jejíž přízemí je nejlépe dochovanou částí hradu. Chránila prostou bránu prolomenou v hradbě a později nevelké předbraní.
Jak a kde jsme se najedli a ubytovali?
Mitovský dvůr.
Příprava kvalitního steaku začíná na pastvinách
Naše hovězí má rodokmen. Je ze skotu plemene Aberdeen Angus, který se na naší farmě narodil a vyrostl. Paseme jej jen na našich pastvinách a krmíme výhradně tím, co sami vypěstujeme. Proto víte, dostáváte na stůl, a můžete se spolehnout, že maso bude šťavnaté a křehké.
Co se nám nejvíce líbilo a co naopak ne?
SPOJTE CESTU ZA DOBRÝM JÍDLEM S NÁKUPEM REGIONÁLNÍCH POTRAVIN, NÁVŠTĚVOU WESTERNOVÝCH AKCÍ NEBO S OBJEVOVÁNÍM ZALESNĚNÝCH ÚDOLÍ VYSOČINY. POMŮŽEME VÁM NAJÍT NOCLEH, TRASY I PROGRAM PRO CELOU RODINU
Ostatní informace
Při cestě za dobrým jídlem se obejdeme bez chemie
Vše, co si zde dáte, pochází z místních nebo přímo vlastních surovin. Ze zeleniny, kterou si sami vypěstovali, a ze zvířat, o která se starali od narození. Díky tomu máte jistotu, že dostáváte kvalitní jídlo bez stop po chemických přípravcích nebo růstových hormonech.