Loading...
Tipy na výlet • Rodina s dětmi • Romantika • Vycházka - půldenní • Do přírody • Na kole
Na konci obce Tojice, nebo chcete-li na jejím začátku, je místo, které jak by řekl Marty z Madagaskaru „nemá chybsona.“ Z mostu překlenujícího potok Víska je možné spatřit několik vzdálených příbuzných myšáka Stuarta, populaci nutrie říční. A co je hlavní, nikde nenajdete nápisy NEKRMIT!, tak jako je znáte ze zoologické zahrady. Naopak: tvrdý chléb, rohlíky, jablka či mrkev jsou vítány, a když budete mít štěstí, podaří se vám si napůl ochočené nutrie i pohladit. Je jich tu tolik, že se prý každý jejich počítáním unaví. Možná i proto byla na druhém konci Tojic zřízena malá relaxační zahrada, kde je např. chodník z oblázků pro masáž chodidel, vodní nádrž s rybami, trampolína, či velká šachovnice na dámu.
Vhodné místo pro načerpání energie před další zastávkou, na níž Rachotil Gordon vozí rachotící expres, kde je James červený jako raketa a dvakrát tak dlouhý, nebo kde je možné občas spatřit i spokojeného Tomáše. Chcete-li je vidět, musíte zavítat ve Vrčeni do Muzea historické a modelové železnice, druhého nejrozsáhlejšího elektrifikovaného kolejiště v Čechách. Železničářský nadšenec pan Navrátil zde předvádí i další historické předměty ze skutečné železnice (uniformy, lampy, cedule, odznaky, jízdenky, razítka…).
Nudit se rozhodně nebudete ani U mistrů. Ten mistr, po kterém byla chalupa nazvána, byl mistrem ve vrčenských hutích v 18. a 19. století. Název chalupy se zdál manželům Kahounovým vhodný i jako značka keramické dílny, kterou můžete navštívit a trochu se v ní „umazat“ od hlíny. Když v přilehlé stodole instaloval pan Kahoun keramický ateliérek a následně i pec, a paní Kahounová zasedla za hrnčířský kruh, přišla prý rodina o teplé večeře. Zda práce s hlínou chytne podobným způsobem i vás, si můžete v této dílničce vyzkoušet na vlastní ruce. Manželé Kahounovi slibují dětem i rodičům, že se jim určitě povede něco vytvořit. Jejich stodola a dvorek tak může poskytnout chvilku tvůrčího relaxu, neboť hlína údajně léčí i duši.
O pár domů dál u Šulcových nemá hrabivý bandita Alameda Slim pražádnou šanci na úspěch, neboť na jejich farmě, ač malé rozsahem, jsou zvířátka ještě odvážnější, než Buck a Maggie v příběhu U nás na farmě. Ani její majitelé, Helena a Karel, nejsou žádní strašpytlové. Aby si mohli splnit svůj dětský sen, přestěhovali se z města rovnou na venkov a vyměnili tak pohodlí panelového domu za každodenní péči o prasátko, kozy, drůbež, králíky, holuby, křepelky a kočky. A právě ta odvážnější zvířátka se nechají od dětí nakrmit a možná i podrbat za ouškem. O každém z nich se děti dozvědí něco více. Šulcovi tak udržují tradici venkova, kam drobná hospodářská zvířata určitě patří. A pokud by vám to nestačilo, je možné se podívat nebo si i vyzkoušet některé nástroje, které se dříve používaly a mimochodem slouží dobře dodnes. A stejně jako chytrá zvířátka, tak ani chytré děti bandita Slim nikdy neošálí.
Jak říkala Dory, která nedávno proplouvala starým náhonem u klášterského mlýna: „Tý jo, to by mohlo být napínavý jako kšandy.“ A jistě měla pravdu. A třeba přitom myslela na to, zda přijde na zdejší dětské hřiště i vodník z klášterského rybníka, nebo na to, co vše asi uvidí ze slavného cisterciáckého kláštera vypáleného husitskými bojovníky. Spíše si však lámala hlavu nad tím, kde že je asi ten nejmohutnější památný javor stříbrný, o kterém ji vyprávěly želvy v golfském proudu při její cestě za Nemem. Pomůžete jí ho najít?
A pokud vás zajímá, jak vypadá zemědělství dneška, pak popojeďte do vesničky Soběsuky, na farmu, zabývající se chovem masného plemene skotu Aberdeen Angus. Na okolních lukách tak můžete spatřit stáda zhruba 400 ks černých bezrohých krav, které jsou celoročně na čerstvém vzduchu a nevadí jim ani krutá zima. Opravdu skvělý pohled je na čerstvě narozené černé telátko, které se válí ve sněhu. Farmu můžete navštívit po celý rok a vždy se vám otevře jiný kousek přírody - jak rostlinné, tak živočišné říše. Jinou dimenzi prohlídky farmy dává vyprávění fundovaného průvodce, jejího zakladatele, Václava Silovského strašího, nebo jeho syna – zakladatele restaurace v Soběsukách. (Pouze po telefonické domluvě /jinak zatím bez omezení/). Právě zde v Angus Steak House můžete sami posoudit bezkonkurenční kvalitu masa z místní farmy a zakončit tak své nepomucké putování.
obec Tojice
ochočené nutrie říční
obec Vrčeň
Muzeum Modelové a historické železnice
Keramická dílnička U Mistrů
Statek Na dvorku
obec Klášter
Angus Steak House již šestým rokem zve gurmány, labužníky a milovníky masa do svých útulných prostor k posezení, popovídání a hlavně hodování. V nabídce jsou zejména steaky z vlastního ekologického chovu, ale také jiné masové speciality - jak ryze české, tak mezinárodní kuchyně. Na kvalitu jídla i obsluhy denně dohlíží sám majitel a s radostí vám zodpoví veškeré dotazy týkající se farmy nebo výběru jídla. Nedílnou součástí restaurace je dřevěný interiér a krb, nedílnou součástí menu jsou kvalitní vína a káva. V případě, že se vám nebude chtít opustit pohostinný dům, můžete složit hlavu v podkrovním penzionu, který na vás opět dýchne přírodou, ale nechybí zde ani žádné současné moderní vybavení.
Angus Steak House
Václav Silovský
Soběsuky 9
335 01 Neurazy
tel.: +420 371 580 069
GSM: +420 606 914 931
restaurant@angus-farm.cz
www.angus-farm.cz
obec Tojice
ochočené nutrie říční
obec Vrčeň
Muzeum Modelové a historické železnice
Keramická dílnička U Mistrů
Statek Na dvorku
obec Klášter
Jaroslav Navrátil - Muzeum Modelové železnice
tel.: + 420 371 580 188
vlacky.vrcen.15@seznam.cz
www.zeleznice-vrcen15.cz
Jitka Kahounová
GSM: +420 728 043 148
jit.kahounova@seznam.cz
www.umistru.estranky.cz
Helena Šulcová
GSM: +420 723 910 299
elen.tomas@seznam.cz
www.nadvorku.estranky.cz