Nesoutěžíme s poledními menu
Tipy na výlet • Za gastronomií • Gastronomie
Před nedávnem zrekonstruovaný hotel Sovereign, na nároží ulic Opletalova a Politických vězňů v Praze, se pyšní moderní Restaurací Epicure. Koncept a filozofií podniku nám představil F&B manager Alan Weber a šéfkuchař Pavel Záleský.
Na interiéru restaurace i hotelu je poznat citlivá ruka architekta. Pečlivě sladěné světlé barvy, moderní ale nenásilný design ctí ducha budovy a vybízí k příjemnému posezení. Dlouhý bar doplňuje otevřený gril, který je hlavní dominantou jídelny. Poskytuje návštěvníkům pohled na práci kuchaře při finálním zpracování pokrmů, převážně grilovaných mas a zeleniny. Sedíte-li v jiné místnosti, můžete sledovat práci zručného kuchaře prostřednictvím monitorů, takže se můžete přiučit mistrovským finesám a kontrolovat přípravu své porce.
„Otevřený gril byl základním pilířem našeho konceptu. Stavebně i technologicky byla příprava náročnější, ale výsledek stojí za to. Zákazníci mají rádi pohled na přípravu jídla a kuchař se stává konečně neanonymní osobností,“ seznamuje nás s ideou podniku F&B manager Alan Weber.
Restaurace se opravdu otevřeným grilem stává přitažlivější a navíc má svůj samostatný vstup z Opletalovy ulice, takže nemusí řešit bolest mnoha hotelových Restaurací – vstup přes recepci. Počítá se proto s návštěvami klasických pasantů z ulice. Tomu odpovídá jak skladba jídelníčku, tak velmi příznivé ceny. „Nesnažíme se konkurovat cenami okolním Restauracím s klasickými poledními menu, máme svou vysokou úroveň gastronomie a přesto dokážeme nabídnout zajímavé ceny denní nabídky. Samozřejmě, má-li někdo zájem, může si vybrat z týdenní nabídky, kterou pravidelně aktualizujeme a přizpůsobujeme jak sezónním potravinám, tak svátkům a slavnostním událostem,“ přibližuje nám Alan Weber.
Na post autora gastronomického konceptu a supervizorem byl nominován Pavel Záleský, Chef de cuisine hotelu Meteor Plaza.
„Otevřený gril nás zavazuje používat jen nejčerstvější suroviny. Připravujeme jídla z dovážených mas z USA, Chile, kachní játra z Francie apod. Vsadili jsme na čerstvost, kvalitu a zdravý životní styl. Nesmažíme přílohy, pečivo máme tmavé i světlé, používáme olivový olej, máme širokou nabídku zeleninových salátů. Naši cukráři vyrábějí domácí dorty, některé pro bezlepkovou dietu. Spojujeme to nejlepší ze světových kuchyní, nezapomínáme na české speciality, které jsou vždy součástí denní nabídky.“
Při pohledu do jídelního lístku jsem opravdu překvapen pestrou nabídkou i cenami. Nabídka vysoké kvality za přijatelnou cenu se čím dál více promítá i do gastronomie, a to je potěšitelné. V Restauraci Epicure si můžete dopřát gastronomický zážitek při běžném obědě například z králičího špízu se slaninou, pečenými jablky, šalotkou a brusinkovou omáčkou nebo zavítat chutěmi na mexickou tortilu.
Pokud se zastavíte na kávu, můžete si vybrat ze dvou značek. Točí se zde i nealkoholické pivo, vinný lístek určitě nezklame ani znalce.
Jak čteme v záhlaví podniku: „Štěstí či prožitek je nejvyšší dobro života“ (řecký filozof
Epicuros).
Ivan Foral