Slovensko: Smolenice – Bratislava – Děvín
Tipy na výlet • Rodina s dětmi
Kam a jak jedeme?
Obec Smolenice se nachází v samém srdci Malých Karpat, asi 25 km od Trnavy.
Za čím jedeme?
Krajina Malých Karpat je malebná. Spousta zeleně, terén je bohatě zvlněný, kopcovitý a své návštěvníky láká na spoustu krásných vyhlídek. V obci Smolenice je vršek kopce ozdoben Smolenickým zámkem. Samotný zámek vypadá opravdu pohádkově – také tu byla nejedna pohádka natočena. Zajímavostí je, že zámek se začal stavět až v roce 1911 a protože bylo pořád co dodělávat, jeho finální podoba byla dokončena teprve nedávno. Moderní doba si žádá moderní postupy a materiály – zámek je ze železobetonu!!! Což ale vůbec nepoznáte a i přes tuto informaci na vás bude stále působit pohádkově. Smolenický zámek je využíván jako kongresové centrum Slovenské akademie věd. V obci pod zámkem můžete navštívit Muzeum Molpír – část expozice je vyhrazena Štefanovi Braničovi – vynálezci padáku. Ten padák vynalezl a jeho funkčnost otestoval skokem z 15. patra – má můj hluboký obdiv, protože s tím co jsem na obrázcích viděl (padák vypadal asi jako větší slunečník, upevněný kolem pasu a hrudníku) bych skákat opravdu nechtěl.
Další zastávku si udělejte ve společnosti Včelco s.r.o. – což je výrobce výborné medoviny – tedy pardón – Včeloviny (mají na tento název ochrannou známku). Je trochu jiná, než medovina prodávaná např. na trzích u nás (většinou podávaná teplá). Včelovina se více blíží k vínu. Základní výrobní proces je jednoduchý – 3 druhy medu se smíchají v poměru 1:1 s vodou a směs se nechá kvasit. Pak proběhne filtrace, zrání v sudech a výsledkem je opravdu lahodný mok zlatavé barvy, s chutí a vůní medu. Zároveň se ale v chuti objevují náznaky květů a bylin, z kterých med pochází. Jednoznačně doporučuji ochutnávku a bude-li vám Včelovina chutnat – a já věřím, že ano – tak rovnou i nákup pár lahví do zásoby.
Bratislava - hlavní město Slovenska nabízí návštěvníkům mnoho atrakcí. Něco z historie a základní přehled o městě si můžete udělat, pokud využijete služeb „vláčku“ Prešporáčik Oldtimer. Pohodlně, se sluchátky na uších se dozvíte to hlavní a přitom ušetříte síly. Když už budete v tom využívání „veřejné dopravy“ - rovnou z vláčku můžete přestoupit na některou z lodí a udělat si výlet lodí po Dunaji a spatřit tak dominanty města – Bratislavský hrad a most SNP z jiného úhlu. Lodí jsme dojeli až pod hrad Děvín. Na soutoku Dunaje a řeky Moravy zde stojí pozůstatky jednoho z nejstarších hradů na Slovensku – písemné zmínky jsou již z roku 864. Z Děvína je pěkný výhled na soutok obou řek a dál až do Rakouska. Pod Děvínem je také památník nazvaný „Brána ke svobodě“ – je symbolické, že byl umístěn právě zde - kde lidi z komunistického Československa dělilo od svobody „jen“ několik set metrů řeky. Dnes už naštěstí můžeme cestovat volně a žít relativně svobodně. Přes řeku Moravu byl v roce 2012 (pár kilometrů od soutoku s Dunajem) postaven Cyklomost Slobody, který spojuje cyklostezky Slovenska a Rakouska.
Ale vraťme se do hlavního města. Příjemnou součástí cestování je poznávání místní gastronomie. Objevování nových chutí, příjemných podniků i tradičních specialit. Bratislava z gastronomického hlediska nabízí obrovský výběr. Viděli jsme tu restaurace zaměřené na kuchyň italskou, mexickou, čínskou, indickou …! Český návštěvník ale ocení možná něco tradičnějšího. V Bratislavě najdeme i několik podniků, které k té tradiční kuchyni nabídnou i pro nás velké + výrobu vlastního piva. Jedním z těchto podniků je Bratislavský meštianský pivovar. Vyrábí vlastní Bratislavský Ležiak a černé pivo Bratislavský Bubák. Příjemný interiér restaurace, dobré jídlo a pivo, které si v případě zájmu můžete odnést ve značkové, uzavíratelné lahvi.
Dalším podnikem, kde spoléhají na pivo z vlastní výroby je Zámocký pivovar. Technologie i suroviny jsou z ČR, jen ten sládek je ze Slovenska – a je to sympaťák, který o vaření piva hovoří opravdu s láskou. Chcete-li si dát „opravdové“ pivo, protože vám již „Europiva“ lezou krkem, nesmíte Zámocký pivovar v Bratislavě minout.
Na samotný závěr jsem si nechal Bratislava flagship restaurant. Restaurace vznikla přebudováním z původního kina, což jí dodává architektonickou výjmečnost a budete se tu cítit opravdu příjemně. Spousta surovin použitých v kuchyni pochází z vlastní Bio farmy a chléb tu dostanete pouze domácí…
Jak a kde jsme se najedli a ubytovali?
Tipy na restaurace v Bratislavě jsou výše.
Co se nám nejvíce líbilo a co naopak ne?
Na Slovensku se mi opravdu líbilo. Co mě potěšilo z praktického hlediska, je množství Free Wi-fi připojení k internetu. Jak ve městě, tak i v hotelech nebyl s připojením nikde problém. V tom se mají od nás i Slováků západní země hodně co učit!!! Dost často se tam setkávám s tím, že i poměrně drahé hotely si navíc řeknou svým hostům o 5, nebo 10 Euro za připojení?!?
Ostatní informace
Turistické info o Slovensku najdete na stránkách: www.slovakua.travel