Vinařská NEJ - Obří lis a sud na víno
Tipy na výlet • Vinařská turistika
Víno není jen alkohol. Víno je společenský nápoj. Pokud se o ně zajímáte, vyzkoušejte vinařskou turistiku. Připravili jsme pro vás seriál o vinařských zajímavostech, dáme vám tipy na výlety za vinařskými nej, pozveme vás na tradiční i netradiční vinařské akce a ukážeme vám, že dovolená s vínem a za vínem stojí zato. Seriál připravujeme ve spolupráci se stránkami www.wineofczechrepublic.cz, kde najdete ještě víc užitečných informací a odkazů.
Vinařská NEJ - Obří lis a sud na víno
Česká republika nabízí mnoho unikátů a zajímavostí, mezi nimi i některá prvenství a jedinečné památky z oboru vinařství. Pokud jste milovníky vína i pozoruhodností, vydejte se za poznáním třeba do Mikulova, kde objevíte obří historický lis a sud na víno.
Lis byl až do konce 19. století jediným vinařským strojem vůbec. Sloužil k získávání šťávy z hroznů révy vinné. V průběhu let vznikly dva základní typy lisů – vývojově starší kládový a novější vřetenový. Kládový lis byl vynalezen v Řecku už v období těsně před počátkem našeho letopočtu a některé jeho typy dosahují kolosálních rozměrů.
Úctyhodné míry má například kládový lis, pocházející z obce Diváky na Hustopečsku. Jeho konstrukce je necelé čtyři metry dlouhá a 3,6 metrů vysoká. Hlavním lisovacím ústrojím jsou dvě klády, z nichž vrchní má délku přes osm metrů a na řezu rozměry 50krát 50 centimetrů. Na volném konci klády je v mohutné dřevěné matce dubový šroub, na kterém visí kamenné závaží o průměru osmdesát centimetrů a váze jeden a půl tuny. Otáčením šroubu prostrčenou tyčí bylo možno kládu zvedat a spouštět. Mísa na hrozny (okřín) má rozměry 2,2krát 1,8 metrů a je zhruba třicet centimetrů hluboká. Původně stával v zámecké lisovně a sloužil ke zpracování hroznů z rozlehlých panských vinohradů. Lis byl vyroben v roce 1751 a svému účelu sloužil až do první světové války. V padesátých letech minulého století byl rozebrán a převezen do Mikulova, kde byl po čase na základě prohlídek jiných lisů podobného typu sestaven, dokonce za pomoci členů vojenské posádky.
Dnes stojí ve sklepení zdejšího zámku po boku dalšího velikána, mikulovského obřího sudu. Obrovský renesanční desátkový sud z roku 1643 je nejstarší ve střední Evropě a má objem 1014 hl. Jeho stavbu si objednal majitel mikulovského panství Maximilián kníže z Dietrichsteina (1596 - 1655) a hodlal do něj ukládat víno vybrané jako daň od poddaných, kteří měli pronajaté jeho vinice. Sud se stavěl z dubového dřeva přímo ve sklepě a ihned po jeho vzniku se stal středem obdivu.
Výroba vína a historie vinařství u nás je plná zajímavostí. Chcete vědět, co všechno ještě můžete na jižní Moravě navštívit? Nejlépe je vydat se přímo za nimi buď na výlet, nebo na dovolenou. Mnoho tipů včetně kontaktu na certifikovaná vinařská zařízení, kde se lze ubytovat, najdete na www.vinazmoravy.cz/certifikace.