Loading...

Jezera v Trentinu

Tipy a novinky

 Jezera, řeky, potoky, vodopády. Vedle hor je voda významným prvkem, který charakterizuje a utváří krajinu Trentina a má mnohonásobné využití: sport, turistika, energie. Kvalita a čistota vody v Trentinu je díky neustálému sledování zárukou zachování biologické rozmanitosti v prostředí řek.

Foto: Bekmen

 Jezera jsou vedle hor důležitým a dalo by se říci, že téměř identifikačním elementem Trentina. Vyskytuje se jich tu neuvěřitelných 297, téměř 10% z 3000 napočítaných v celých Alpách. Většina těchto vodních ploch (257) je ledovcového původu a nachází se v nadmořské výšce nad 1500 metrů. Jejich společným jmenovatelem je neuvěřitelně čistá voda stejně jako kruhový tvar. Dalším společným rysem je zákaz motorové plavby na jezerech a přítomnost monitorovací sítě pro přímou kontrolu kvality vody jezer, řek a potoků. V Trentinu jsou přesvědčeni, že vodu je třeba chránit, jelikož je symbolem života, kterému umožňuje projevit se a existovat, čímž zaručuje biodiverzitu. Některá jezera se stávají útočištěm přelétavých ptáků během přeletu do teplých zemí, jiná jsou naproti tomu zahrnuta do seznamu provinčních biotopů, mikroprostředí výjimečných přírodních a vědeckých hodnot. Vynikající stav  jezerních vod v Trentinu byl opakovaně uznán nadací Foundation for Environmental Education, která v r. 2017 udělila ocenění „modré vlajky“, 10-ti plážím jezer u městeček Caldonazzo (4), Levico, Lavarone, Piazza, Baselga di Pinè, Roncone a Idro. Jezera a řeky v Trentinu jsou také ideálním místem pro trénink vodních disciplín: plachtění, windsurfingu, veslování, kanoistiky a raftingu. Díky tomu se zde pořádají také významné sportovní události.              

Kam skočit do vody a vyrazit na plachetnici

 Nejznámějším jezerem Trentina je jezero Lago di Garda, které je zároveň největší v Itálii a patří mezi nejkrásnější na světě. Větry Òra a Pelèr, jež pravidelně vanou k severnímu břehu, z něj dělají v místě mezi městečky Torbole a Riva del Garda ideální dějiště jedné z nejlepších regat světa a mnoha dalších významných mezinárodních událostí v každém ročním období.

Foto: Bekmen

 Jen pár kilometrů od jezera Garda se v údolí Val di Ledro nachází jezero Ledro, které je ideální pro dovolenou strávenou na pláži. Na plážích Pieve, Mezzolago a Molina si můžete pronajmout loďky, šlapadla, surfy a kanoe. Na náhorní planině Paganella se vyskytuje jezero Molveno, největší alpské povodí ve výšce nad 800 metrů, jež bylo italským turistickým klubem Touring Club prohlášeno "nejkrásnějším jezerem v Itálii". V jeho blankytně modrých vodách se odrážejí vrcholy pohoří Dolomiti Brenta. Hlavní písčitá pláž jezera Molveno v podobě deseti hektarů anglického trávníku je vybavená pro různé sporty. Největším jezerem vhodným pro koupání, které leží celé na území Trentina, je Caldonazzo v oblasti Valsugana, v jehož vodách se dá veslovat velmi originálním způsobem:  na tzv. "dračích lodích", což jsou jakési dlouhé orientální pirogy poháněné posádkou 16-ti veslařů, kteří veslují do rytmu bubnu “capovogue”. Vrch Tenna s rakousko-uherskou pevností a borovým lesem Alberé odděluje jezero od jeho souseda jezera Levico se zastíněnými a službami vybavenými písčitými plážemi a kempy. Návštěvníci tu naleznou svěží prostředí se spontánní vegetací připomínající severské fjordy, kterou lze objevovat např. při procházce po nové pěší trase dlouhé více než 8 km.

Na cestě k alpským jezerům

Foto: Bekmen

 Dobrých 257 z 297 jezer Trentina se nachází v nadmořské výšce nad 1500 metrů. K těmto okouzlujícím zrcadlům je možné dojít více či méně dlouhými túrami po síti pěších stezek a lesních cest: vynaložené úsilí se určitě vyplatí. Největší koncentrací alpských jezer se může pochlubit Gruppo del Lagorai ve východním Trentinu. Četným výskytem jezer ve vysoké nadmořské výšce je charakteristický také Přírodní park Adamello - Brenta. Nad Madonnou di Campiglio můžete vyrazit po trase "pěti jezer" od jezera Ritorto k jezerům Nero, Serodoli, Gelato a Nambino. Bohaté na alpská jezera je také pohoří Gruppo del Cevedale: okružní trasa vedoucí od horské chaty Cevedale - Guido Larcher v údolí Val Venezia se vine kolem jezer Marmotte, Lungo, Nero a Scuro. Zatímco v údolí Val di Rabbi jsou klasickými výletními cíli jezero Corvo a jezírka Sternai.

Jezera v historii

 První kapitoly přítomnosti člověka v Trentinu byly napsány na březích jezer. V pohoří Lagorai kolem jezer Colbricon a Buse archeologové objevili stopy tábořišť lovců z doby kamenné, kteří sem zhruba před 8000 lety stoupali z údolí Valle dell'Adige kvůli lovu velkých alpských kopytníků. Velkou historickou hodnotu mají také pozůstatky vesnic postavených na kůlech v době bronzové na břehu jezera Lago di Ledro a v rašeliništi Torbiera di Fiavè ve vnější části údolí Giudicarie: obě místa jsou součástí kulturního dědictví UNESCO. Krásu trentinských jezer opěvovali dokonce i významné osobnosti evropské kultury. Mezi nejznámější patří německý básník Johann Wolfgang Goethe, okouzlený krajinou oblasti Garda trentino, kterou popsal ve svém díle "Cesta do Itálie". Klima a životní prostředí Gardy přitahovaly i další umělce jako byl např. Friedrich Nietsche, Franz Kafka nebo Thomas Mann. Sigmund Freud zase miloval procházky na břehu jezera Lavarone v oblasti Alpe Cimbra.

Když voda přináší dobrodružtví

 Bouřlivé a zpěněné vody hlavních horských potoků jako je Noce v údolí Val di Sole –dějiště Světového poháru z r. 1993 – a Chiese a Vanoi v Primieru přitahují milovníky jízdy na kajaku. Zvláště bystřina Noce, kterou National Geographic zařadil (jako jediný horský tok evropského kontinentu) do žebříčku deseti nejlepších vodních toků na světě, kde se dá nejlépe provozovoat rafting. V mnoha centrech údolí Val di Sole a také na řece Avisio je možné vyzkoušet sjezd ve velkých člunech s hromadným pádlováním pod vedením zkušeného průvodce.

 Nechat se unášet vodním proudem po přírodních skluzavkách, slaňovat dolů vodopádem na laně, skákat v hlubokých roklích do tůní a přírodních bazénků s křišťálově čistou vodou… Adrenalin rozhodně nechybí při kaňoningu pod vedením horských průvodců  - outdoorové činnosti, která kombinuje horolezecké techniky s průzkumem těch nejdivočejších horských říček. V Trentinu se praktikuje v oblastech jako je Garda Trentino a Valle di Ledro, které nabízejí asi dvacet tras různých obtížností. Nacházejí se na horských bystřinách Grigno a Maso mezi obcemi Tesino a Valsugana. V Primieru se můžete vydat na trasu vedoucí kaňonem vyhloubeným proudem řeky Noana. Snazší alternativou je pak river tekking: brodění se, ponory, klouzačky a stoupání proti proudu řeky. Vyzkoušet si to můžete na řece Sarca v úseku Limarò.

Rybaření v Trentinu

 Trentino je území bohaté na biodiverzitu a z této rozmanitosti velmi těží zdejší vodní a rybářský svět. Nachází se zde 350 rybolovných oblastí na jezerech, horských tocích a řece Adige spravovaných 33 rybářskými sdruženími a dělají tak z Trentina výbornou destinaci pro milovníky rybolovu. Na podporu této vášně vznikl projekt Trentino Fishing, který věnuje pozornost i kvalitní nabídce ubytování se specializovanými službami pro rybáře. Srdcem projektu je internetový portál www.trentinofishing.it s informacemi o oblastech rybolovu včetně těch, které jsou vyhrazeny pro techniku “chyť a pust’’ při muškaření a "no kill" pro přívlač. Najdete zde informace o průtoku vody v hlavních vodních tocích a tento portál je užitečným nástrojem i pro online nákup rybářské povolenky nebo pro zamluvení exkurze do oblasti rezervace společně s jedním z trentinských rybářských průvodců Trentino Fishing Guides nebo tu lze také rezervovat ubytování v jednom z 68 ubytovacích kapacit Trentino Fishing Lodge, které mají pro rybářské nadšence připravené balíčky se specializovanými službami.

Výlet do vodních elektráren Trentina

 Trentino je jedním z největších výrobců čisté energie v Itálii. Průměrná roční produkce zdejších velkých vodních elektráren je 3500 GWh, což vystačí na pokrytí téměř všech energetických potřeb provincie. Hydrotour Dolomiti představuje fascinující výpravu do některých vodních elektráren, která vám umožní vidět zblízka, jak se vodní energie stane energií potřebnou pro naše životy. Vodní elektrárny Santa Massenza a Riva del Garda jsou přístupné veřejnosti, která tak má možnost seznámit se s technologiemi používanými pro výrobu obnovitelné a ekologicky šetrné elektrické energie.

www.hydrotourdolomiti.it

Poslední aktualizace: 19.4.2018
Jezera v Trentinu na mapě
Autor: Bekmen
hodnotit kvalitu příspěvku | nahlásit příspěvek redakci
Sdílet s přáteli
Byl jsem zde!
Zapamatovat

Příspěvky z okolí Jezera v Trentinu

Víkend v Torbole u jezera Garda
Víkend v Torbole u jezera Garda
Tipy a novinky
Celý víkend v Torbole u Gardy v…
1.7km
více »
Cyklistické Dolomiti 07/15 pt.3
Cyklistické Dolomiti 07/15 pt.3
Cestopisy
23.7.2015 Víceméně jsme včera ukončili nabídku horských tras, na zbývající dny máme v nabídce dva víceméně rovinaté výlety. To ovšem neznamená, že ho…
1.9km
více »
Cyklotrasa Ponale - Lago di Ledro
Cyklotrasa Ponale - Lago di Ledro
Trasa
Toto je poměrně náročná cesta, ale je pestrá a velice z…
2.2km
více »
Bike Festival v Riva del Garda je již za rohem
Bike Festival v Riva del Garda je již za rohem
Tipy a novinky
Největší cyklistický festival v Evropě propukne v Riva del Garda …
2.2km
více »
Ferrata Fausto Susatti.
Ferrata Fausto Susatti.
Vrchol
Poslední den jsem nechal kamarády jet na kolech a já jsem musel dát ještě jednu ferratu. Ta předchozí byla úžasná a proto jsem i teď vybral panoramatickou "via ferrata Fausto S…
2.4km
více »
Cyklotrasa z Riva del Garda do města Arco
Cyklotrasa z Riva del Garda do města Arco
Trasa
Riva del Garda je nádherné městečko, které leží jen 70 …
2.8km
více »
Lago di Garda to není jen ráj bikerů
Lago di Garda to není jen ráj bikerů
Tipy a novinky
Italská dovolená bez výhledu na moře? Alternativa k moři zní jezero Garda. Bikeři jezero už objevili dávno, ale to není všechn…
2.8km
více »
Cyklotrasa Lago di Tenno
Cyklotrasa Lago di Tenno
Trasa
Tato trasa začíná i infocentra Garda Trentino v Riva de…
3km
více »
Ponale Trail: úžasná cyklotrasa u Lago di Grada
Ponale Trail: úžasná cyklotrasa u Lago di Grada
Trasa
Podrobné pokyny Z Riva del Garda směřujte na jih. Začá…
3.1km
více »
Torbole sul Garda
Torbole sul Garda
Městečko
Torbole na jezeře Garda je fascinujícím místem pro všechny…
3.1km
více »
Jak nejlépe poznat oblast u jezera Garda v Trentinu? Na kole!
Jak nejlépe poznat oblast u jezera Garda v Trentinu? Na kole!
Tipy a novinky
Kolo bude vaším spolehlivým parťákem, se kterým zažijete u jezera…
3.2km
více »
Městská turistika v Riva del Garda - procházky, umění a prohlídka úžasného města
Městská turistika v Riva del Garda - procházky, umění a prohlídka úžasného města
Tipy a novinky
Městská turistika se stává více a více populární. Je to perfektní…
3.2km
více »
5 nejlepších tras pro horská elektrokola u jezera Garda v Trentinu
5 nejlepších tras pro horská elektrokola u jezera Garda v Trentinu
Tipy a novinky
Horské elektrokolo se stává velmi rozšířeným…
3.3km
více »
Riva del Garda
Riva del Garda
Město
V zátoce na severozápadním okraji jezera Lago di Garda leží jedno z…
3.3km
více »
Lago di Garda - tipy k ochutnání
Lago di Garda - tipy k ochutnání
Tipy na výlet
 Jedeme do italského Trentina, do městečka Riva del Gar…
3.3km
více »
Vodní sporty u jezera Garda v Trentinu pro celou rodinu
Vodní sporty u jezera Garda v Trentinu pro celou rodinu
Tipy a novinky
Modré vody jezera Garda v Trentinu jsou opravdovým rájem…
3.5km
více »
Italská kuchyně – vyzkoušejte recepty od jezera Garda
Italská kuchyně – vyzkoušejte recepty od jezera Garda
Tipy a novinky
Máte rádi italskou kuchyni, ale do Itálie se…
3.5km
více »
Nápady do deště - kam se vydat u jezera Garda v Trentinu, když prší
Nápady do deště - kam se vydat u jezera Garda v Trentinu, když prší
Tipy a novinky
Nad námi šedá obloha, zamračeno a začíná…
3.5km
více »
Jezero Garda v zimě - rozhodně víc než tři dobré důvody k návštěvě
Jezero Garda v zimě - rozhodně víc než tři dobré důvody k návštěvě
Tipy a novinky
Zimní dovolená a návštěva Garda Trentino? Zdá se…
3.5km
více »
Plavba po jezeře Lago di Garda - nejhezčí zážitky přímo na jezeře
Plavba po jezeře Lago di Garda - nejhezčí zážitky přímo na jezeře
Tipy a novinky
Je snad na tisíc způsobů, jak objevovat jezero Garda:…
3.5km
více »
Stezka Monte Brione - procházka přírodou a historií s výhledem na jezero Garda
Stezka Monte Brione - procházka přírodou a historií s výhledem na jezero Garda
Tipy a novinky
Jestli se mě zeptáte, jestli jsem šťastný, tak ano! A…
3.5km
více »
5 věcí, které si nesmíte nechat ujít v Riva del Garda
5 věcí, které si nesmíte nechat ujít v Riva del Garda
Tipy a novinky
Objevte krásy, které nás obklopují, blahodárné účinky na tělo, kt…
3.5km
více »
10 zajímavostí o jezeru Garda, které možná ještě nevíte...
10 zajímavostí o jezeru Garda, které možná ještě nevíte...
Tipy a novinky
Víte, co jsou "molche"? A že slavný italský básník…
3.5km
více »
5 nejkrásnějších pláží v oblasti jezera Lago di Garda Trentino
5 nejkrásnějších pláží v oblasti jezera Lago di Garda Trentino
Tipy a novinky
Slunce se svými blahodárnými paprsky hřeje na kůži a nechává nás …
3.5km
více »
Všechny cesty vedou k jezeru Garda v Trentinu, ale jen některé z nich vám umožní dostat se tam rychleji!
Všechny cesty vedou k jezeru Garda v Trentinu, ale jen některé z nich vám umožní dostat se tam rychleji!
Tipy a novinky
Objevte společně s námi, jak se dostat k…
3.5km
více »
Top 5 treků v oblasti Lago di Garda Trentino
Top 5 treků v oblasti Lago di Garda Trentino
Tipy a novinky
Chodíme, abychom objevili neznámá místa a poznali různé ukryté a…
3.5km
více »
Jak první světová válka proměnila Trentino
Jak první světová válka proměnila Trentino
Tipy a novinky
Velká válka se prohnala skrz Trentino a změnila celý region navždy... V…
3.5km
více »
Dolomity Brenta, Val di Sole a velké italské dobrodružství 4 (kolem jezer a památek k Lago di Garda)
Dolomity Brenta, Val di Sole a velké italské dobrodružství 4 (kolem jezer a památek k Lago di Garda)
Cestopisy
Předposlední den našeho pobytu má být zasvěcen jezerům, přírodním…
3.5km
více »
Ferrata via della Amicizia.
Ferrata via della Amicizia.
Vrchol
Po pěti dnech na kole jsem si "naordinoval odpočinkový den" a vydal se…
3.6km
více »
zavřít reklamu