Loading...
Při cestování po Maroku jsme se zastavili v městečku Oulad Berrehil (Olad Berhil, Oulad Barrehil). Nachází se na silnici mezi městy Taroudant a Aoulouz. Zde jsme potkali jednoho zajímavého člověka, který nám pomohl řešit nějakou záležitost. Byl to sympatický a příjemný člověk a uměl rusky. Tudíž jsme si celkem dobře popovídali. Adil má farmaceutické vzdělání a v městečku provozuje vlastní lékárnu. Večer nás tam zve na prohlídku. Lékárna je otevřena dle potřeby, také pozdě večer, jelikož tam zaměstnává prodavačku.
Na dvě noci nám také nabídl „azyl“ u sebe doma. Nebyl důvod odmítnout. Přízemní byt se nachází nedaleko, na hlavní ulici. Jsme překvapeni příjemným prostředím marockého bytu s evropskými prvky, jako splachovací záchod a sprcha.
Večer nás Adil pozval na polévku a džus do restaurantu na kraji města. Konverzace probíhá v ruském jazyce a dovídáme se spoustu zajímavých věcí. Například to, že právě ochutnáváme specialitu marocké kuchyně, hustou polévku s exotickým názvem „Harira“. Tato tradiční marocká polévka se dříve podávala především při svátcích, například v období Ramadánu. Dnes už se konzumuje běžně i během roku.
Pro uvaření pochutiny zvané Harira by se měli použít tyto suroviny (nemusí být vždy asi všechny): hrstka hrachu, cizrny, čočky, fazolí, 200 g jehněčího masa (může být i kuřecí), samozřejmě koření jako je sůl, koriandr, pepř, skořice, šafrán, a dále vejce, hladká mouka, jedno rajče, jednu cibuli i petržel, tři stroužky česneku, olej, citron a vývar.
A tento pracovní postup by se měl zvolit (samozřejmě se to může lišit): všechny luštěniny je potřeba namočit přes noc do vody. Druhý den se na oleji osmahne nakrájená cibule a česnek, přidáme kostičky petržele a maso, všechno osolíme, okořeníme a dobře osmahneme. Pak přilijeme litr vývaru a nakonec vložíme luštěniny i s vodou, ve které byly namočené. Před koncem varu můžeme přidat i čtyři lžíce sterilovaného hrášku a nakonec zakvedláme do polévky v troše vody rozmíchané vejce s moukou a citronovou šťávou. Povaříme, podle chuti ještě dosolíme a okořeníme.
Blog o dalších navštívených místech a cestách autora článku: http://bubinga.blog.cz/